Δυτικό θαλάσσιο παράκτιο μέτωπο. Κάτι κινείται;
Εικόνες: Έλενα Αγγελίδου, Σωτήρης Κοϊκόπολος Στα τέλη του 19ου αιώνα η πόλη απέκτησε την Παλιά Παραλία της. Αυτό ήταν το θαλάσσιο μέτωπο που διεκδικούσε τότε. Το άνοιγμα της προς το δυτικό μέτωπο περιοριζόταν στο παραθαλάσσιο πάρκο αναψυχής -που διέθετε και πλαζ- του Μπεχτσινάρ. Αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη απλώθηκε προς τα ανατολικά, […]
Εικόνες: Έλενα Αγγελίδου, Σωτήρης Κοϊκόπολος
Στα τέλη του 19ου αιώνα η πόλη απέκτησε την Παλιά Παραλία της. Αυτό ήταν το θαλάσσιο μέτωπο που διεκδικούσε τότε. Το άνοιγμα της προς το δυτικό μέτωπο περιοριζόταν στο παραθαλάσσιο πάρκο αναψυχής -που διέθετε και πλαζ- του Μπεχτσινάρ. Αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη απλώθηκε προς τα ανατολικά, βίλες και πλάζ απολάμβαναν το ανατολικό θαλάσσιομέτωπο μέχρι την Αρετσού. Σήμερα η πόλη οφείλει να διεκδικήσει το σύνολο των 54 χλμ ακτογραμμής σαν ένα ενιαίο παράκτιο μέτωπο από το Δέλτα του Αξιού στα δυτικά ως το Μεγάλο Έμβολο στα ανατολικά.
Στο μεγαλύτερο μήκος του είναι απροσπέλαστο, υποβαθμισμένο και αναξιοποίητο, τόσο Ανατολικά όσο και Δυτικά. Η δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου δέχεται έντονες πιέσεις κυρίως από τα ποτάμια, τα ρέματα , τις ΒΙΠΕ Κιλκίς και Σίνδου, τα κατάλοιπα παλιών μονάδων, λύματα κτηνοτροφίας, κατάλοιπα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ρυπαντικά φορτία από τον βιολογικό καθαρισμό και σήμερα είναι εστία μόλυνσης, είναι μια περιοχή, όμως, η οποία με τις κατάλληλες δράσεις μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης και αύξησης του εισοδήματος, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έγιναν αποσπασματικές προσπάθειες να αναπλαστεί η περιοχή, χωρίς μέθοδο και σχέδιο.
Η αναβάθμιση και ανάδειξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης έχει αναχθεί σε στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, αλλά και με σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης. Το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης εξάλλου αποτελεί ένα σημαντικό όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα που περιλαμβάνει το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και την πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και ως αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος του Ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από τμήματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα, συνιστώντας ένα σύνθετο περιβάλλον, με ισχυρές δεσμεύσεις προστασίας από τη μια και με έντονα «αστικά» χαρακτηριστικά από την άλλη, καθώς σε αυτήν συγκεντρώνονται πλήθος δραστηριοτήτων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.
Στο «Συνέδριο Παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης για την Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται προτάσεις που αφορούν στις χρήσεις γης και στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στην περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Μέσα από το σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνεται ένα χωρικό όραμα και μια στρατηγική για την περιοχή που καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για έργα προτεραιότητας και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησής τους. Το σχέδιο δράσης, λοιπόν, για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med, θα παρουσιαστεί σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 10.00’ το πρωί στο ξενοδοχείο Porto Palace (αίθουσα Dock Six), στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 65).
Το ευρωπαϊκό έργο Terra-Med στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων περιοχών σε αστικές και περιαστικές ζώνες, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το Terra-Med («Αξιολόγηση της υποβάθμισης του εδάφους και σχεδιασμός αποκατάστασης για τον αειφόρο σχεδιασμό χρήσεων γης»), στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εταίροι το ΑΠΘ (Τμήμα Χημείας) και το «St. Kliment Ohridski» Πανεπιστήμιο – ΠΓΔΜ (Σχολή Επιστημών Βιοτεχνολογίας), συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013».
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ