Θεσσαλονίκη

DNA: Βήμα βήμα η διαδικασία της απομόνωσης του γενετικού υλικού (Βίντεο)

Στις 24 και 25 Απριλίου διοργανώθηκε μια σειρά δράσεων από το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα DNA».

dna-βήμα-βήμα-η-διαδικασία-της-απομόνωση-1152493

Το διήμερο 24-25 Απριλίου 2024 στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα μια σειρά εκδηλώσεων, που περιλάμβανε θεματικά εργαστήρια με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας ημέρας DNA».

Ο Σπύρος Γκέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Το τμήμα Βιολογίας διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση από το 2011 (με μόνη διακοπή τα δύο χρόνια της πανδημίας). Είναι ένας εορτασμός που γίνεται σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, σε πανεπιστήμια, σχολεία, οργανισμούς, εταιρίες κ.α. Εορτάζεται η πρώτη δημοσίευση της δομής του DNA που έγινε στις 25 Απριλίου 1953 και συμβολικά στις 25 Απριλίου 2003, δημοσιεύθηκε και το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το τμήμα Βιολογίας, αυτό που κάνει εδώ και πολλά χρόνια, είναι να καλεί λύκεια από όλη την Θεσσαλονίκη και να τα βάζει να δουλέψουν σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια, που σχετίζονται με τον DNA, αλλά και με την Βιολογία γενικότερα. Τα εργαστήρια, διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν να κάνουν με το DNA, με μικροοργανισμούς στο μικροσκόπιο, με τα χρωμοσώματα και με το DNA στα φυτά και το περιβάλλον”.

Ο καθηγητής, μας έκανε μια εισήγηση στο θεματικό εργαστήριο: DNA και πολυμορφισμός

“Είναι ένα θεματικό εργαστήριο που μέσα από ένα απλοποιημένο πειραματικό πρωτόκολλο και απλά καθημερινά υλικά, όπως οινόπνευμα, απορρυπαντικό, υγρό φακών επαφής και αλάτι, μπορεί κανείς να απομονώσει το DNA, από όποιον οργανισμό θέλει. Σήμερα δουλέψαμε με αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς: Μια μπανάνα, ήπαρ μοσχαριού και έναν μικροφύκο (φωτοσυνθετικό μικροοργανισμό).

Προσπαθήσαμε να είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να τα φέρει σε επαφή με το εργαστήριο. Τους δείξαμε κάποιες βασικές εφαρμογές που κάνουμε με το DNA, όπως την ηλεκτροφόρηση και την PCR τεχνική.

Τα στάδια είναι να σπάσουμε ιστούς και κύτταρα, ώστε να βγει το DNA. Να καταστρέψουμε τις πρωτεΐνες, με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το DNA για να απελευθερωθεί και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο, όπως το οινόπνευμα – ένα απλό υλικό – για να απομονωθεί. Κανονικά είναι μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, γιατί στα δικά μας εργαστήρια θέλουμε απολύτως καθαρό DNA”.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από το θεματικό εργαστήριο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα