Dobrodošli στην Περαία

Μια νέα κοινωνία γεννιέται στην Περαία. Και μιλά σλάβικα.

Γιώργος Τούλας
dobrodosli-στην-περαία-221800
Γιώργος Τούλας

*Dobrodošli θα πει καλώς ήρθατε στα Σέρβικα 

Απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης στην Περαία. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την περίφραξη του αεροδρομίου. Η θάλασσα είναι γεμάτη κόσμο. Που κολυμπά λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Το ίδιο και η αμμουδιά. Αρκετοί είναι Έλληνες. Κάποιοι μένουν εκεί. Κάποιοι έρχονται από την πόλη για μια βουτιά, αφού δεν μπορούν να πάνε μακρύτερα. Αρκετοί όμως δεν μιλούν ελληνικά. Μιλούν σέρβικα, βουλγάρικα, ρουμάνικα. Μαζί με αυτούς μιλούν πια και πάρα πολλοί υπάλληλοι των καταστημάτων που βρίσκονται στην ακτογραμμή. Εστιατορίων, καφέ, φούρνων, σούπερ μάρκετ αλλά και μεσιτικών γραφείων. Που ξεφυτρώνουν διαρκώς. Πουλώντας ακίνητα.

Όσο διασχίζεις την παραλία της Περαίας ακούς όλο και πιο πολλές βαλκανικές λέξεις. Και γέλια. Άνθρωποι ξέγνοιαστοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εδώ. Διακοπές που μπορεί να ξεκινούν από λίγες μέρες και μπορεί να φτάνουν ακόμα και όλο το καλοκαίρι. Καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν αγοράσει σπίτια. Παλιά εξοχικά διαμερίσματα του εβδομήντα που πουλούν τα τελευταία χρόνια Θεσσαλονικείς μη μπορώντας να τα συντηρήσουν. Πριν δυο-τρία χρόνια πουλιόταν ακόμα και 15 χιλιάδες ευρώ. Τώρα τα πολύ φθηνά έχουν τελειώσει, ξεκινάμε από 25 χιλιάδες και ανεβαίνουμε ανάλογα με το βαλάντιο, μου λέει ένας μεσίτης που ήρθε πρόσφατα στην περιοχή.

Ο Γιώργος μένει στην πολυκατοικία του Δεδέογλου. Μεγάλη οικοδομή των χρόνων της αντιπαροχής με 65 διαμερίσματα. Στα χρόνια που τα προάστια αυτά ήταν τα μέρη του παραθερισμού της πόλης η οικοδομή έσφυζε από γέλια στα μπαλκόνια, παρέες που έπαιζαν το βράδυ κουμκαν και απλωμένα σκουφάκια θαλάσσης χρώματος πορτοκαλί με μαργαρίτες που άπλωναν οι κυρίες μετά τη θάλασσα να στεγνώσουν. Τις ώρες κοινής ησυχίας δεν άκουγες κιχ. Ήταν συνήθως αναρτημένες σε μια ταμπέλα για να γίνονται σεβαστές από όλους. Οι εποχές εκείνες πέρασαν. Στην οικοδομή μου λέει ο Γιώργος μένουν πάρα πολλοί Βαλκάνιοι. Οικογένειες που αγόρασαν μικρά διαμερίσματα σε κακή κατάσταση και περνούν εδώ μεγάλα διαστήματα. Πολλές φορές μοιραζόμενοι τα διαμερίσματα που απέκτησαν σε πάρα πολύ φθηνές τιμές με άλλες οικογένειες ομοεθνών τους. Οι θέσεις στο τεράστιο πάρκινγκ της οικοδομής, μου λέει, πολλές φορές δεν φτάνουν. Διότι υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα με σέρβικες, βουλγάρικες ή ρουμάνικες πινακίδες, περισσότερα από όσα αντιστοιχούν σε κάθε διαμέρισμα. Η μοιρασιά που λέγαμε. Κάποιοι μάλιστα τα επινοικιάζουν σε συμπατριώτες τους. Οι νέοι ένοικοι της περιοχής δεν ξοδεύουν ιδιαίτερα στην Περαία. Φέρνουν τα περισσότερα πράγματα από τις πατρίδες τους. Εδώ παίρνουν τα απολύτως απαραίτητα.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ξοδεύουν περισσότερο. Είναι οι πιο εύποροι που έχουν αγοράσει τα πιο προνομιακά και ακριβά σπίτια, αυτά που κοστίζουν και 80 χιλιάδες ευρώ και βρίσκονται πιο ψηλά κοντά στο δρόμο, σε νεώτερες οικοδομές. Αυτούς θα τους συναντήσεις στις ταβέρνες να πίνουν το ούζο τους το απόγευμα, θα τους καταλάβεις από τα καλύτερα και ακριβότερα αυτοκίνητα που διαθέτουν και παρκάρουν στους δρόμους.

Αν σηκώσεις τα μάτια ψηλά στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τα πανό που γράφουν πωλείται είναι πολλά. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις περιουσίες τους καθώς οι φόροι και οφειλές τις κάνουν αβάσταχτες. Τις ίδιες περιουσίες προσπαθούν να αποκτήσουν μανιωδώς οι Βαλκάνιοι. Μια παρέα σκοπιανών σημειώνει τηλέφωνα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας. Τους πλησιάζω και με σπαστά αγγλικά μου λένε ότι ψάχνουν σπίτι να αγοράσουν. Καταλαβαίνω από όσα λέμε ότι για αυτούς εκτός από έξοδο στη θάλασσα που δεν διαθέτουν ένα σπίτι στην Περαία είναι πια και status symbol. Υπάρχουν και λεωφορεία μου λένε που φέρνουν αυθημερόν τον κόσμο για μπάνια από τα Σκόπια, σαν ημερήσια εκδρομή και το βράδυ επιστρέφουν πίσω.

Εκτός από Βαλκάνιους όμως συναντά κανείς και Γερμανούς που έχουν αγοράσει σπίτια εδώ και περνούν ακόμα και οκτώ μήνες το χρόνο, έχοντας ολόκληρες παρέες ομοεθνών τους, αλλά και ανθρώπους από άλλες χώρες. Η Περαία αλλά και ο Μπαξές, η Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι, η Μηχανιώνα και η Επανομή έχουν γίνει μόδα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Θερμαϊκού η περιοχή μετράει περίπου 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής και διαθέτει τέσσερις γαλάζιες σημαίες, από μία στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγία Τριάδα και στην Επανομή. Συνολικά, λέει ο κ. Μαυρομάτης,το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2015 στην τουριστική κίνηση και φέτος αναμένεται περαιτέρω άνοδος, κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στον δήμο μας και μάλιστα υπάρχει πληρότητα κλινών έως και το Σεπτέμβριο.

Εκτός όμως από τους ξένους στην Περαία κολυμπούν και πολλοί Θεσσαλονικείς. Που έρχονται με το αστικό, το αυτοκίνητο ή το καραβάκι για μια βουτιά. Ο Στάθης με την κόρη του χαίρονται τη θάλασσα με βουτιές από την εξέδρα. Δεν μπορούμε να πάμε Χαλκιδική μου λέει, δεν μας φτάνουν, εδώ μας βγαίνει πολύ φθηνά, παίρνω το παιδί και ερχόμαστε για μια βουτιά. Ξέρω πως δεν είναι καθαρό το νερό αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Είναι ο μόνος τρόπος να χαρούμε το καλοκαίρι.

Αν ξεμακρύνεις λίγο από την ακτή, στα πίσω στενά, πολλές οικοδομές μοιάζουν σχεδόν ετοιμόρροπες. Έχουν να ανακαινιστούν δεκαετίες. Υπάρχουν οικοδομές που είναι σχεδόν άδειες. Μερικές έχουν και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τώρα ρημάζουν. Ψάχνουν επειγόντως τη νέα ανάσα ζωής που θα τις ζωντανέψει. Και η ανάσα αυτή έρχεται από τα Βαλκάνια. Μια νέα κοινωνία γεννιέται στην Περαία. Η ενωμένη κοινωνία των Βαλκανίων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα