Δράσεις ΑμΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε ένα παράθυρο θέασης της πόλης στους βυζαντινούς χρόνους και επιχείρησε να δείξει ότι η ιστορία ενός τόπου αποκτά προστιθέμενη αξία όταν μπορεί να εμπνεύσει

Parallaxi
δράσεις-αμκε-βυζαντινη-θεσσαλονικη-σ-1349361
Parallaxi

Στη Θεσσαλονίκη, η ΜΝΗΜΗ διεκδικεί ρόλο…

Στο 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η ΑμΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ άνοιξε ένα παράθυρο θέασης της πόλης στους βυζαντινούς χρόνους και επιχείρησε να δείξει ότι η ιστορία ενός τόπου αποκτά προστιθέμενη αξία όταν μπορεί να εμπνεύσει για την δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού ιστού, αξιοβίωτου για τους πολίτες και τους επισκέπτες του.

Σε τέσσερεις θεματικές εκδηλώσεις, εικοσιτέσσερεις διακεκριμένοι Ομιλητές μίλησαν για την Θεσσαλονίκη που ενέπνευσε Ησυχασμό την ίδια εποχή που ζούσε ίσως την πιο αμφιλεγόμενη περίοδο της ιστορίας της με το κίνημα των Ζηλωτών. Μίλησαν για την πρώτη πόλη μετά την Πόλη των πόλεων, που κατάφερνε μετά από κάθε καταστροφή της να ξαναγίνεται λαμπρό αστικό κέντρο και ανέπτυξαν τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα σπουδαίο οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο περιβάλλον η σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Μίλησαν για ό,τι πιο φουτουριστικό προκαλούν στην ζωή μας οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης και προσπάθησαν να κατευνάσουν τον φόβο υποκατάστασης μας από την μηχανή, που μπορεί ίσως να σκέφτεται για εμάς χωρίς εμάς.. αλλά δεν μπορεί να συναισθάνεται όπως εμείς και γι’ αυτό είναι καταδικασμένη να υπηρετεί τον άνθρωπο που τη δημιούργησε.. Μίλησαν για την Θεσσαλονίκη των Εμπόρων και προβλημάτισαν καταδεικνύοντας ότι ο κλάδος που έκανε την πόλη μεγάλη στα χρόνια των Βυζαντινών, δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρηματική πραγματικότητα που βιώνουν οι εκφραστές της τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, δυο μουσικά σχήματα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γεωργίου Πατρώνα, η Ο.Κ.Ε.Μ Ορχήστρα κοσμικής Ελληνικής Μουσικής της Ερευνητικής Ομάδας «Ευδρομούντες» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Ευνεάνιδες» έδωσαν στην σκέψη μας άλλο ρυθμό.., αγγίζοντας την ψυχή μας, μπροστά στην επιβλητική εικόνα του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας που έπαιζε με το ΦΩΣ και τις σκιές του Βυζαντίου.

Η πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ να συνομιλήσει το φετινό 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που κατά παράδοση διεξάγεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και η απόφαση των διοργανωτών αυτού, που δεν είναι άλλοι από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, να ορίσει ως συνδιοργανωτή του αυτήν την φορά και την ΑμΚΕ Β.Θ., της οποίας προΐσταται ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κος. Φιλόθεος, γέννησε δυναμικές συνεργασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας, που έχει ανάγκη η πόλη, αποτελεί η δράση που ανέλαβε εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης η Δ/νση Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και Βιβλιοθηκών με ενημερωτική εκδήλωση και έκθεση τεκμηρίων στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με τις πηγές να μιλούν για την συμβασιλεύουσα και το αποτύπωμα της στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος.

Η Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε για να γίνει μια πόλη μεγάλη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία… Από όλους εμάς που την κατοικούμε και με κάποιον τρόπο την υπηρετούμε, εξαρτάται το παρόν και το μέλλον της νύφης του Θερμαϊκού.. Οι δράσεις μας από τις 27 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου, όπως αναλυτικά αποτυπώνονται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση και εκπέμπουν αυτήν την συλλογιστική..

Τις εκδηλώσεις μας τίμησαν ως κεντρικοί Ομιλητές ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος κος. Δημήτρης Παπαστεργίου, η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την Έρευνα & Τεχνολογία κος. Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Γ’ Σώματος Στρατού και ασφαλώς του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακ. & Θράκ) κου. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, ο οποίος εγκαινίασε και το Φεστιβάλ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα