Θεσσαλονίκη

«Drive in church» στη Θεσσαλονίκη

Οι... αμαρτίες με τα «ιερά» πάρκινγκ στην πόλη

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
drive-in-church-στη-θεσσαλονίκη-977076
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο… σήριαλ με τις εικόνες – ντροπής που κατά καιρούς βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια ή κάνουν τον γύρο των social media, από τους αύλειους χώρους των Ιερών Ναών Της Του Θεού Σοφίας και του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, που μετατρέπονται συχνά – πυκνά σε υπαίθριο πάρκινγκ.

Εικόνες που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν ούτε με την αγιότητα των χώρων, αλλά ούτε φυσικά με το γεγονός ότι μιλάμε για ιστορικά βυζαντινά μνημεία, ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία αποτελούν πόλο – έλξης για τους επισκέπτες της πόλης από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.

Το «Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται ενεργά με το θέμα, καθώς πέρα από τις φωτογραφίες που αναρτά στη σελίδα του στο Facebook, έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες αναφορές προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ζητώντας να σταματήσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο που δεν τιμά την πόλη.

Μια νέα εξέλιξη για το θέμα έρχεται από την -αν μη τι άλλο εμπεριστατωμένη- απάντηση την οποία έδωσε στο Σωματείο, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όσον αφορά το θέμα στάθμευσης οχημάτων στους αύλειους χώρους των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Ναών Αγίου Δημητρίου και της του Θεού Σοφίας.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εξηγεί αναλυτικά όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα, αλλά και τις απαντήσεις που λαμβάνει στα σχετικά αιτήματα που κάνει η ίδια από την πλευρά της, δίνοντας και διευκρινήσεις για το τι ισχύει γύρω από την κατάσταση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όπως προκύπτει από το έγγραφο, ο Αξιωματικός της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά και εκείνος δήλωσε ενήμερος επί του θέματος, ενώ παραδέχτηκε ότι γίνονται ενέργειες από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης εκτός αύλειου χώρου.

«Μας γεμίζει με απορία το γεγονός για ποιο λόγο ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος. Τον περασμένο Αύγουστο ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης είχε επικοινωνήσει με τον σύμβουλο του δημάρχου, τον κ. Βρίτκα και  αιτήθηκαν περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης για τους δύο ναούς.

Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων εικόνων όχι μόνο την Κυριακή που επικρατεί το αδιαχώρητο, αλλά ακόμα και τις καθημερινές και τις νυχτερινές ώρες.

Ας σταθμεύουν όσοι πρέπει να σταθμεύουν και κανένας άλλος. Πρόκειται για μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας. Ας καταλάβουν οι κληρικοί ότι δεν μπορούν να παρκάρουν τα αμάξια τους έξω από τους ναούς. Ας το έκαναν αν είναι και οι δάσκαλοι, να έβαζαν τα αυτοκίνητά τους στις αυλές των σχολείων που διδάσκουν.

Τι σημαίνει ότι η εκκλησία λέει ότι είναι δικά της τα ακίνητα; Πρέπει να συμμορφωθεί με τους φορείς και να τα προστατεύει.

Εάν ήθελε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να λύσει το θέμα θα το είχε κάνει εδώ και χρόνια» σημειώνει στην parallaxi ο πρόεδρος του «Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», Άκης Λαζάρου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες το Σωματείο είχε λάβει απάντηση και από πλευράς της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Τσιγαρίδας, για τις ενέργειες που έχει προβεί ο φορέας από τη δική του πλευρά.

Σε αυτήν αναφέρονταν:

«Το πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκινήτων στον αύλειο χώρο δύο εμβληματικών βυζαντινών ναών της Θεσσαλονίκης, στον ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας, είναι από καιρού γνωστό στην Υπηρεσία. Καθημερινά και κυρίως τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια Ιερών Μυστηρίων ο περιβάλλων χώρος των ναών μετατρέπεται σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ως Εφορεία Αρχαιοτήτων επανειλημμένα έχουμε επισημάνει προφορικά και εγγράφως το ζήτημα τόσο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αλλά έως σήμερα δεν λάβαμε απάντηση για το θέμα.

Στην περίπτωση του ναού της του Θεού Σοφίας μάλιστα παρατηρείται στάθμευση αυτοκινήτων ακόμη και ώρες που ο περίβολος είναι κλειδωμένος ενώ οι μέχρι τώρα προσπάθειες προφορικής συνεννόησης με τον προϊστάμενο του ναού δεν έχουν ευοδωθεί.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι το μνημείο βρίσκεται βυθισμένο από τις γύρω οδούς, η κάθοδος σε αυτό γίνεται μέσω ράμπας σε επαφή με τον νότιο περίβολο που φράσσεται με μεταλλική πόρτα, η διαχείριση της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διακριτική ευχέρεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Τέλος, σας αναφέρουμε μια πολύ σοβαρή παράμετρο, την οποία επικαλείται η Εκκλησία, ότι δηλαδή βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η κυριότητα τόσο των ναών όσο και των περιβάλλοντος χώρου τους ανήκει στην Εκκλησία, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού είναι θεσμικά υπεύθυνο μόνο για την προστασία τους.

Σε κάθε περίπτωση η Εφορεία μας θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης του ζητήματος».

Το ζήτημα έχει απασχολήσει όλο αυτό το διάστημα και την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη η οποία μάλιστα τους προηγούμενους μήνες με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς της πόλης ζητούσε να «να μεριμνήσουν άμεσα για τη διευθέτηση και επίλυση του ζητήματος, που έχει πλέον παγιωθεί», διαφορετικά «κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθ΄υλην αρμόδιας για την προστασία του μνημείου» να ληφθούν «τα προσήκοντα μέτρα – ακόμη και νομικής φύσεως – προκειμένου για την αποτροπή του φαινομένου».

Άλλωστε, όπως η ίδια επεσήμανε στο ίδιο έγγραφο «εκτός της αισθητικής άμεσης βλάβης που προκαλείται στο μνημείο», το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης, δημιουργεί και «επιπρόσθετη ρυπογόνα πηγή για το ίδιο και τον περιβάλλοντα χώρο του».

*πηγή εικόνων: Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης – Facebook Page

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα