Δύο ενδοδημοτικά δάση – οπωρώνες θα “ξεφυτρώσουν” στη δυτική Θεσσαλονίκη
Δύο ενδοδημοτικά δάση– οπωρώνες σχεδιάζονται στη δυτική πλευρά της πόλης.
Δύο ενδοδημοτικά δάση, στα οποία θα φυτευτούν διάφορα οπωροφόρα δέντρα, με στόχο οι κάτοικοι να συλλέγουν και να απολαμβάνουν τους καρπούς, αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Οι χώροι έχουν ήδη επιλεχθεί από τη διοίκηση του κεντρικού δήμου- ο ένας βρίσκεται στην είσοδο της πόλης στα δυτικά και ο δεύτερος στη συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίου Δημητρίου. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η επεξεργασία του εδάφους ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα για να φυτευτούν τα νέα δέντρα.
«Τα δύο ενδοδημοτικά δάση θα λειτουργούν και ως αστικοί οπωρώνες και στη διάρκεια της καρποφορίας, τα φρούτα θα μπορούν να συλλέγονται από τους περίοικους. Επιλέξαμε δύο χώρους στη δυτική πλευρά της πόλης για να αλλάξουμε την εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης.
Πέρα από τη δημιουργία των δύο νέων χώρων πρασίνου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου προχώρησε σε κλαδεύσεις και κοπές ξερών δέντρων, σε εργασίες φυτοπροστασίας, σε φυτεύσεις και απομάκρυνση ανεπιθύμητης βλάστησης σε όλη την πόλη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Yπηρεσίας Πρασίνου, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, που ανέλαβε η νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα έως και τα τέλη Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκαν 6.399 κλαδεύσεις δέντρων, με τον αντιδήμαρχο κ. Δημητριάδη να αναφέρει πως «ο τρόπος κλάδευσης είναι συγκεκριμένος και διαφέρει από δέντρο σε δέντρο. Κάποια δέντρα δεν είχαν κλαδευτεί για χρόνια και γίνεται αυστηρότερη κλάδευση για να δυναμώσουν».
Στο ίδιο χρονικό διάστημα κόπηκαν 607 ξερά δέντρα και φυτεύτηκαν 489 καινούργια, κυρίως νερατζιές, λιγούστρα, κελτίδες, σφενδάμια και κυπαρρίσια, ενώ σε 2.249 σημεία της Θεσσαλονίκης απομακρύνθηκε η ανεπιθύμητη βλάστηση και σε άλλες 783 περιπτώσεις έγιναν εργασίες φυτοπροστασίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ