Δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης αποκτούν αυλή με βιοκλιματικά κριτήρια
Τι προβλέπουν οι μελέτες που εγκρίθηκαν.
Οι αυλές δύο σχολείων στη Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούν βιοκλιματικά κριτήρια, καθώς στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η εκτέλεση και ο τρόπος δημοπράτησης των έργων.
Αντικείμενο των αντίστοιχων μελετών είναι η συνολική ποιοτική αναβάθμιση των σχολικών αυλών στο 27ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται στην οδό Καισαρείας 15 στην 4η Δημοτική Κοινότητα και στο 2ο Γυμνάσιο – 31ο ΓΕΛ στην οδό Αναξιμάνδρου 79, στην 5η Κοινότητα και ενσωματώνουν στοιχεία περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων.
Οι βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία ευνοϊκών θερμοκρασιακών συνθηκών μέσω της ορθής χωροθέτησης των βασικών δραστηριοτήτων, μεθόδων σκιασμού, εμπλουτισμού των φυτεύσεων και της ορθής επιλογής των υλικών επίστρωσης και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των αυλών με την εξασφάλιση ενιαίου και αναγνωρίσιμου ύφους.
Στο 27ο Δημοτικό Σχολείο
Στον αύλειο χώρο του 27ου Δημοτικού Σχολείου πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι άθλησης, μεταξύ αυτών ενός γηπέδου μπάσκετ και ενός γηπέδου μίνι ποδοσφαίρου – handball, τα οποία θα διαχωρίζονται μεταξύ τους από δενδροστοιχία και παγκάκια. Όσον αφορά το πράσινο, διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα και προγραμματίζονται νέες φυτεύσεις, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών.
Στο 2ο Γυμνάσιο – 31ο ΓΕΛ
Στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου – 31ου ΓΕΛ ανασχεδιάζονται οι προσβάσεις, ώστε να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές, ενώ υπάρχει μέριμνα για την κίνηση ατόμων με αναπηρία. Η είσοδος των Α.με.Α. θα γίνεται από ειδικά διαμορφωμένη ράμπα που θα οδηγεί απευθείας μέσα στο ισόγειο του λυκείου και το γυμνάσιο. Όσον αφορά στις λειτουργίες, το γήπεδο μπάσκετ χωροθετείται μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο και δημιουργούνται κερκίδες με θέα προς τον χώρο του γηπέδου, ενώ στο επάνω τμήμα της αυλής διατάσσεται το γήπεδο βόλεϊ και ένας ακόμη χώρος με καθιστικά.
Το πρώτο έργο είναι προϋπολογισμού 500.000€ και το δεύτερο 740.000€, αντίστοιχα. Τα έργα περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018 και θα υλοποιηθούν την με ανοιχτή διαδικασία ανάθεσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.