Θεσσαλονίκη

Δύο Θεσσαλονικείς δημιουργούν τα δικά σου ελληνικά παιχνίδια

Εσύ θα έπαιζες μπιρίμπα με τον Δία στα ατού;

Έλενα Ταξίδου
δύο-θεσσαλονικείς-δημιουργούν-τα-δικ-229363
Έλενα Ταξίδου

Δύο designers από την Θεσσαλονίκη βρίσκονται πίσω από τα “my greek games”, την διαφορετική σειρά ψυχαγωγικών – εκπαιδευτικών παιχνιδιών που εμπνέεται από Αρχαίους Θεούς και παίζεται από σύγχρονους ήρωες. Ο Χρήστος και η Έφη νιώθουν τυχεροί που κατάφεραν να συνδυάσουν τρεις μεγάλες τους αγάπες δημιουργώντας τα “δικά σου ελληνικά παιχνίδια”. Τυχερό βέβαια θεωρείται και το κοινό τους που πλέον μπορεί να έχει τον Δία για άσσο στο μανίκι.

Η ιδέα γεννήθηκε κάπου προς τα τέλη του 2014 από Καραγκούνη και τον Χρήστο Παπαχρήστου. Η Έφη ως απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία και ιδιαίτερη αγάπη για το σχεδιασμό και ο Χρήστος ως απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Sunderland (Αγγλία) με ειδικότητα στην εικονογράφηση και το σχεδιασμό, ανήσυχα πνεύματα και οι δυο τους, θέλησαν να δημιουργήσουν “κάτι”.

Φίλοι για χρόνια και άνθρωποι με πάθος αλλά και σεβασμό τόσο για τις τέχνες και τον πολιτισμό όσο και για τα παιδιά, εύκολα έφτασαν στην γέννηση της συγκεκριμένης ιδέας.

Ξέρεις τι σκέφτηκα; Να κατασκευάσουμε παιχνίδια. Όχι απλά, εκπαιδευτικά παιχνίδια. Με θεματολογία από την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία. Με σύγχρονο design, να παντρέψουμε το τώρα με το παρελθόν“. Ο Χρήστος το σκέφτηκε, η Έφη ξετρελάθηκε και μαζί το απογείωσαν.

Η διαφορά στα προϊόντα των παιδιών είναι πως δεν προορίζονται ούτε για στεγνή γνώση ούτε για κλασική ψυχαγωγία. Κατάφεραν να εμπνευστούν μια σειρά παιχνιδιών που παρέχουν γνώσεις γύρω από την ελληνική μυθολογία την ώρα που αναδεικνύουν μέσα από τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό τους, το αισθητικό και σχεδιαστικό προφίλ του σύγχρονου Έλληνα.

Πίσω από τα my greek games, κρύβονται άπειρα brainstormings, αναζητήσεις και έρευνες για το τί θα δημιουργηθεί, πώς και από ποιους θα σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί και πού θα απευθύνεται καθώς το πεδίο της ελληνικής μυθολογίας και πολιτισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

“Σχετικά με τη Μυθολογία, η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε από τους γνωστότερους μύθους και στη συνέχεια εμβαθύναμε – και μαγευόμαστε – όλο και περισσότερο. Μιλάμε με εκπαιδευτικούς, σκαλίζουμε τα βιβλία και το ιντερνέτ, διαβάζουμε, ψάχνουμε και αναλύουμε πολύ.”

Έτσι τα my greek games ξεκίνησαν το ταξίδι τους με πυρήνα τον Χρήστο και την Έφη και με την λογική να παράγουν ελληνικά προϊόντα υψηλού σχεδιασμού και ποιότητας, που προάγουν το ελληνικό αρχαίο, παλαιότερο και σύγχρονο πνεύμα, μέσα από συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, σε Έλληνες και μη, σε όσους αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ποιότητα.

Η βασική αισθητική γραμμή των κομματιών αποφασίζετε από κοινού, δίνοντας τις κατευθύνσεις για το τι και πώς το θέλουν, επιλέγοντας τους κατάλληλους συνεργάτες για να υλοποιήσουν το όραμά τους.

“Η μυθολογία και γενικότερα η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός είναι οι μεγάλες μας αγάπες. Όπως επίσης το παιχνίδι και το design! Το ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε και τα τρία, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είναι ευλογία για εμάς.”

Οι δυο τους υποστηρίζουν πως είναι απίστευτα ενδιαφέρον και ευχάριστο το να “παίζεις” με την μυθολογία είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας. 

“…Ίσως όχι πολύ εύκολο καθώς υπάρχει τεράστιο όγκος δεδομένων και πολλές φορές διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά το να χάνεσαι μέσα στους μύθους, να ανακαλύπτεις νέα πράγματα που δε γνώριζες, να εξετάζεις τα δεδομένα της κάθε εποχής και όλα αυτά να πρέπει να τα μεταφράσεις σε κείμενα, εικόνες και κυρίως παιχνίδι, είναι κάτι μαγικό. Η ίδια η Μυθολογία, άλλωστε προσφέρεται για παιχνίδι, καθώς από μόνη της ορίζει τους βασικούς άξονες του παιχνιδιού: να ψυχαγωγεί, να διδάσκει και να τρέφει τη φαντασία.”

Με τις νέες τους προσθήκες να είναι καθ’οδόν, η πρώτη σειρά των my greek games αποτελείται από πέντε επιτραπέζια παιχνίδια, μια σειρά αφισών και καρτ-ποστάλ.

Τα παιχνίδια αυτά είναι κλασσικά, το ΝΟΥΣ – παιχνίδι μνήμης, το ΔΟΜΗ – παιχνίδι Ντόμινο, το ΑΘΛΟΣ – Υπερατού, το ΑΜΙΛΛΑ – Παιγνιόχαρτα και το ΑΝΕΜΟΣ – Επιτραπέζιο Παιχνίδι ταχύτητας και παρατηρητικότητας. Η σειρά των αφισών και των καρτ-ποστάλ ονομάζεται “Greeks Said it First” και είναι μια χιουμοριστική εκδοχή της άποψης ότι οι Έλληνες έκαναν και είπαν τα πάντα πρώτοι.

“Έτσι, έχουμε πάρει γνωστά αποφθέγματα, τα μετατρέψαμε λιγάκι με μια χιουμοριστική προσέγγιση, και βάλαμε τους χαρακτήρες μας να τα οικειοποιηθούν.” 

Τα παιχνίδια του Χρήστου και της Έφης μπορεί κανείς να τα βρει εντός και εκτός συνόρων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών που αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα