Το δυτικό παράκτιο μέτωπο με τις ευλογίες του Ιερώνυμου
Κάθε βοήθεια δεκτή
“Αυτό που βλέπω σήμερα είναι μια αποκάλυψη, ένας θησαυρός, είναι κάτι που σε άλλα μέρη πολλοί θα ήθελαν να έχουν, για να αναπτύξουν αυτό τον χώρο, γιατί είναι πραγματικά θησαυρός” δήλωσε για τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με την ευκαιρία του πανελληνίου συνεδρίου των στελεχών κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
“Πρώτα από όλα, αισθάνομαι την ανάγκη να πω συγνώμη γιατί μέχρι τώρα, όταν διάβαζα και άκουγα όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, νόμιζα ότι αυτό το λιμάνι είναι από το Λευκό Πύργο μέχρι κάποιο σημείο” είπε ο Αρχιεπίσκοπος κι αναφερόμενος στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για το δυτικό παράκτιο μέτωπο, πρόσθεσε: “δεν πρέπει να κοιτάμε προς τα πίσω. Ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει. Έχουν γίνει μελέτες από ό,τι ακούσαμε, υπάρχουν προϋπολογισμοί, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι τέτοιοι χώροι δεν μπορεί να περιμένουν περισσότερο. Όλοι μαζί λοιπόν οι τοπικοί άρχοντες, η πολιτεία αλλά και ο κάθε ένας από εμάς, έχει ευθύνη ώστε όλοι μαζί να συντελέσουμε να γίνει ό,τι καλύτερο σε αυτή την περιοχή που θα δώσει τις δυνατότητες για ανάπτυξη, για απόλαυση και για γνωριμία του χώρου αυτού σε ανθρώπους που πολύ θα ήθελαν να τον γνωρίσουν”.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή την εποχή του θερισμού των ορυζώνων και να έχουν μέχρι τότε προχωρήσει τα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε, όπως είπε, “σιγά- σιγά αυτός ο χώρος να πάρει τη θέση στον πολιτισμό και στην ιστορία μας που του αρμόζει και του ανήκει”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για το σχέδιο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την αναβάθμιση του δυτικού θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Εξήγησε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης αλλά και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε τη σχετική πρωτοβουλία ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί όλο το πλαίσιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής που εκτείνεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης μέχρι το Δήμο Δέλτα, συνολικής έκτασης 6.615 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Δενδροποτάμου, περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές από το λιμάνι μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου, επιχειρηματικό πάρκο 200 στρεμμάτων, παρεμβάσεις στα παλιά βυρσοδεψεία, τους λαχανόκηπους και την περιοχή της Λαχαναγοράς. Τα προβλήματα της περιοχής αλλά και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra Med (στο οποίο συμμετείχε η περιφέρεια), ενώ χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις αναζητούνται από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις που διαχειρίζεται η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, δήλωσε ότι η περιοχή προσβλέπει στην υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου καθώς, όπως είπε, είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον. Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να επισκεφθεί “την ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την εσπερία, την δυτική και εγκαταλελειμμένη Θεσσαλονίκη” και επισήμανε ότι η περιοχή αυτού του μοναδικού και καταπληκτικού υδροβιότοπου “περιμένει χρόνια παρακλητικά να δεχτεί το ευεργετικό ενδιαφέρον της πολιτείας”. Παρόντες στην επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ήταν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ