Εδώ μπορεί να κρύβεται η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος!

Κάπως έτσι μπορεί να αλλάξει όλη η δυτική είσοδος της πόλης από τη μεριά της θάλασσας!

Parallaxi
εδώ-μπορεί-να-κρύβεται-η-θεσσαλονίκη-τ-620504
Parallaxi

Σχεδόν όλοι μας μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη από τη Δυτική είσοδο αντικρίζουμε μια εικόνα εγκατάλειψης σχεδόν μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο της πόλης. Τι και αν η κατασκευή μερικών μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή δημιούργησε την προσδοκία πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Τίποτα δεν άλλαξε. Η εικόνα παραμένει η ίδια και ίσως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που επιτείνει την θλίψη είναι η δυσοσμία που αντιλαμβάνεται όποιος επιστρέφει στη πόλη του ή επισκέπτεται για πρώτη φορά τη νύμφη του Θερμαϊκού.

Και όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Εκεί που τώρα δεσπόζει το βιομηχανικό – παρατημένο τοπίο με αποθήκες, σιλό, άναρχα περιφραγμένους χώρους και τις όποιες εγκαταστάσεις του λιμανιού που χρησιμοποιούνται ακόμα κάποτε ήταν ένας πανέμορφος κήπος. Ένας κήπος με τρεχούμενα νερά, πλατάνια, κιόσκια, ιππήλατο τραμ και τα καραβάκια του Θερμαϊκού να σταθμεύουν προερχόμενα από το Αλλατίνι. Το Μπες Τσινάρ.

Ναι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που εκεί οι Θεσσαλονικείς έκαναν μπάνιο στην ακρογιαλιά του “Κήπου των πριγκίπων” όπως είχε ονομαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Έχουν περάσει όμως ακόμα περισσότερα από τη στιγμή που άρχισε η βιομηχανική εκμετάλλευση του χώρου η οποία, μπορεί να έδωσε στην περιοχή την αίγλη μερικών εμβληματικών βιομηχανιών όπως η FIX, οδήγησε όμως με αργό και βασανιστικό tempo στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα η περιοχή να είναι απλά και μόνο γνωστή για την ύπαρξη των πορνείων της πόλης.

Νομοτελειακά υποστηρίζουν μερικοί η παρακμή έχει μοναδική διέξοδο την ακμή και το μόνο θέμα που υπάρχει είναι ο χρόνος που θα κλείσει ο κύκλος της παρακμής για να ανοίξει ο επόμενος. Ίσως αυτή να είναι και η στόχευση ενός διεθνή διαγωνισμού που έχει βάλει στο επίκεντρο του το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης. Αισιόδοξο; Αρκετά. Αλλά ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε αυτό το project. O λόγος για τον διαγωνισμό Arxellence 2 τον οποίο διοργανώνει η alumil.

Οι προκλήσεις πολλές: 120.000 τετραγωνικά μέτρα έκταση έργου, 400.000 τετραγωνικά μέτρα έκταση οικοδόμησης, 7 διατηρητέα κτίρια, ουρανοξύστες, κατοικίες εκεί που ποτέ δεν υπήρξαν στο ποτέ παρελθόν, σύνδεση με το υπάρχον συγκοινωνιακό τοπίο της πόλης και πολλές ακόμα εξειδικευμένες δυσκολίες στην προσπάθεια ανάδειξης ενός καινοτόμου σχεδιασμού για τη δημιουργία του επόμενου κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή αναμένεται να γίνουν συμπληρώνουν την εικόνα και δημιουργούν αισιοδοξία. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το πλήρως λειτουργικό της κτίριο ήδη υπάρχει εκεί, το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι στα σκαριά, η περιοχή των λαχανόκηπων ένα πεδίο δόξης λαμπρό πλην όμως διαρκώς μετέωρο,  για να συμπληρώσει με πρωτότυπους σχεδιασμούς τις όποιες ελλείψεις του συνολικού σχεδιασμού. Κάτι έχει αρχίσει ήδη να κινείται παρά τις όποιες προσπάθειες του παρελθόντος για τη διευκόλυνση της αστικής ανάπτυξης που έμειναν στα χαρτιά.

Οι διοργανωτές ελπίζουν πως με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση αυτής της παρακμάζουσας και ξεχασμένης, πλην όμως υποσχόμενης και από τις ελάχιστες με δυνατότητες ανάπτυξης, αστικής περιοχής, μέσω πρωτοβουλιών τοπικής αυτοδιοίκησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Πρωταρχικός στόχος του είναι το έργο να αποτελέσει μια πρωτοβουλία που θα προσελκύσει επενδυτές, επιχειρήσεις και επισκέπτες. Η υλοποίηση φαντάζει μακρινή και για πολλούς ουτοπική. Αν ο στόχος όμως είναι η Θεσσαλονίκη να ανήκει στην πρώτη γραμμή των μελλοντικών πόλεων του κόσμου, ικανή να καυχηθεί, όχι μόνο επιχειρηματικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, αλλά και μικτές γειτονιές με υψηλή ποιότητα ζωής τότε ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση να πάρει κάποιος μια βραβευμένη μελέτη και να φροντίσει για την υλοποίηση της.

Τι είναι το ArXellence 2

Το ArXellence 2 είναι ένας Ανοιχτός, Δωρεάν, Διεθνής Διαγωνισμός Ιδεών ο οποίος διοργανώνεται από την alumin και έχει εγκριθεί από την International Union of Architects (UIA). Tο πρώτο βραβείο είναι το χρηματικό έπαθλο των 20.000€, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 25 Νοεμβρίου του 2020.

Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν προτάσεις με την ελπίδα κάποτε ένας φορέας, ο δήμος, η περιφέρεια ή κάποιος άλλος θα τις υλοποιήσει.

Από το Λιμάνι μέχρι τα Σφαγεία μια περιοχή που παραμένει κρυμμένη πίσω από την κουρτίνα δεκαετίες περιμένει να λάμψει ξανά. 

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν http://www.arxellence.alumil.co/

Εναέριες φωτογραφίες του προς διαμόρφωση χώρου: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα