Εδώ όλοι μπορούν επιτέλους να εργαστούν και να κάνουν «Φυσικά Όνειρα»
Μια προσπάθεια που αξίζει να γνωρίσεις και να στηρίξεις.
Την απουσία της πολιτείας και του κράτους από το πλευρό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες η Αναστασία Παντελέρη την έχει ζήσει στο έπακρο.
«Τα παιδιά έχουν δυσκολευτεί ως προς την ανεύρεση εργασίας και αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι λόγω του αδερφού μου», λέει χαρακτηριστικά η ίδια στην parallaxi και συνεχίζει: «Κακά τα ψέματα δεν τα προσλαμβάνουν οι εργοδότες. Και μάλιστα λόγω χαμηλού ποσοστού αναπηρίας δεν λαμβάνουν ούτε κάποια βοήθεια από το κράτος».
Όμως η νεαρή μαζί με άλλες οικογένειες βρήκαν τη διέξοδο που έψαχναν κάνοντας έτσι αυτό που θα έπρεπε να έχουν ήδη πράξει άλλοι για λογαριασμό τους.
Και σήμερα μπορούν επιτέλους– παρά το κόστος και την τεράστια γραφειοκρατία- να κάνουν «Φυσικά Όνειρα» μαζί με όλα εκείνα τα παιδιά που επιθυμούν να εργαστούν εκεί έξω και δεν τα καταφέρνουν.
Για την ιστορία η Αναστασία, εθελοντές και άτομα με αναπηρίες δημιουργούν παρέα φυσικά καλλυντικά βασισμένα στις πιο αγνές πρώτες ύλες. Τα καλλυντικά αυτά διαθέτουν μάλιστα προς πώληση μέσω της ΚοινΣΕπ (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης) που δημιούργησαν στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης και η οποία εντάσσεται στον φορέα ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία).
Ανάμεσα στις φυτικές και καθόλα πιστοποιημένες παρασκευές τους περιλαμβάνονται σαπούνια κατά βάση γλυκερίνης, κηραλοιφές, λαδάκια για το σώμα, bath boxes, σαμπουάν, πήλινα διακοσμητικά, κούπες με χειροποίητα στοιχεία (κυρίως κατόπιν παραγγελίας).
Την ομάδα για τις παρασκευές πλαισιώνουν επτά άτομα με και χωρίς αναπηρίες βάσει νόμου.
«Τα παιδιά συμμετέχουν όσο μπορούν ωστόσο είναι δύσκολο να εργαστούν για ένα οκτάωρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εργαζόμαστε μαζί», επισημαίνει η Αναστασία, πρόεδρος επίσης του συνεταιρισμού.
«Ας μην ξεχνάμε ότι και τα παιδιά αυτά χρειάζονται καθοδήγηση. Έτσι πρέπει να είναι κάποιος δίπλα τους ώστε να τους δείξει, να τους ελέγξει και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για κάθε εργασία λοιπόν που συντελείται υπάρχουν δύο άτομα», αναφέρει και περιγράφει στο περιοδικό μία τυπική ημέρα στη δουλειά:
«Μπαίνουμε στο εργαστήρι και εκεί τα παιδιά ασχολούνται πιο πολύ με τα σαπούνια. Στη συνέχεια λιώνουν τη σαπουνόμαζα, τη βάζουν στα καλούπια, περιμένουμε να στεγνώσει και τη βγάζουν. Ακολούθως μπορεί να προσθέσουν τις ετικέτες πάνω στα προϊόντα. Στο τέλος κάθε ημέρας όλοι οι συμμετέχοντες καθαρίζουν το χώρο. Τα παιδιά μαθαίνουν επιπρόσθετα τη συνταγή για τα λαδάκια».
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως για τις υπηρεσίες και τον κόπο τους τα παιδιά και όχι οι εθελοντές αμείβονται. Στο μεταξύ συντελούνται οι απαραίτητες ενέργειες για τη σχετική ασφαλιστική τους κάλυψη.
.«Εμάς μας νοιάζει να βιοπορίζονται πρώτα τα παιδιά. Οι υπόλοιποι τέσσερις έχουμε άλλες κύριες εργασίες», ξεκαθαρίζει η Αναστασία.
Όσο για τα συναισθήματα που καλλιεργούνται στα παιδιά, αυτά μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
«Τους αρέσει πάρα πολύ διότι είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Πραγματικά το χαίρονται», λέει η πρόεδρος.
Παρόλα αυτά τον πρώτο λόγο «εδώ» έχουν τα ίδια τα παιδιά. Γι’ αυτό και η parallaxi ζήτησε από τους τρεις συμμετέχοντες ηλικίας 21- 23 ετών μία πρώτη εντύπωση από όλα όσα βιώνουν εν ώρα εργασίας:
«Eίναι πολύ ωραία, μου αρέσει που αρχίζω να εργάζομαι και να ασχολούμαι με τα σαπούνια!», απαντά γεμάτος χαρά ο Πάνος.
Αλλά και ο Γιώργος σημειώνει: «Aισθάνομαι πολύ καλά, χαίρομαι που είμαι στον συνεταιρισμό και κάνω αυτή την δουλειά. Χαίρομαι που έχω αυτή την καταπληκτική ομάδα!».
«Χαίρομαι πολύ που αρχίζω να εργάζομαι σιγά- σιγά και επίσης περνάμε πολύ όμορφα στο συνεταιρισμό μας!», αναφέρει από μέρους του ο Παναγιώτης- Πέτρος.
Λίγο μετά μαθαίνω από την Αναστασία για τα σχέδια του συνεταιρισμού αλλά και την έως τώρα ανταπόκριση του κόσμου. Το πλάνο περιλαμβάνει λοιπόν τη δημιουργία ενός e- shop, ενώ ο κόσμος ήδη στηρίζει την προσπάθεια χαρίζοντας απλόχερα όμορφα σχόλια για τα προϊόντα που δοκιμάζει.
Και επειδή μπορώ να φανταστώ στο σημείο αυτό πως ίσως υπάρχουν και κάποιοι με δεύτερες σκέψεις, να πω πως είναι καλό αυτοί οι κάποιοι να αλλάξουν σκέψη και στάση. Διότι τούτο δω το έργο είναι θεάρεστο και με πλήρη διαφάνεια. Ακόμη ακόμη ένα έργο που όσο υφίσταται θα δίνει δουλειά σε αυτά τα παιδιά και στο μέλλον σε πολύ περισσότερα.