Θεσσαλονίκη

Εφαρμογή προσφέρει βιωματική εμπειρία μέσα από ιστορίες της Θεσσαλονίκης

Μεγάλες προσωπικοτητες και πρωταγωνιστές θρυλικών αστικών μύθων της πόλης

Γιώργος Σταυρακίδης
εφαρμογή-προσφέρει-βιωματική-εμπειρ-942379
Γιώργος Σταυρακίδης

Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να κάνεις βόλτα στην πόλη και να συναντήσεις τον Αριστοτέλη (Ναι, τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο), να μιλήσετε και να βγείτε και σέλφι;

Να μάθαινες για τον μύθο της αυτοκτονίας μίας γυναίκας στην Καμάρα, επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί τον άντρα που της δίνανε ή να γνωρίσεις έναν μεγάλο έρωτα που κρύβει το παρελθόν της Βίλας Μπιάνκα;

Η δωρεάν εφαρμογή Artelot δημιουργήθηκε για να γνωρίσει σε τουρίστες και ντόπιους, αστικούς μύθους της Θεσσαλονίκης και μέσα από μία βιωματική εμπειρία, να φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί με χαρακτήρες της ιστορίας της πόλης και να νιώσει μέρος της ιστορίας της πόλης.

Εντυπωσιακή ήταν η πρόσφατη παρέμβαση στην εφαρμογή, με αφορμή της 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, όπου η Artelot εγκατέστησε μία εικαστική τοποθέτηση ώστε να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στην πλατεία Αριστοτέλους με το μήνυμα «Η τέχνη δε μπορεί να αλλάξει από μόνη τον κόσμο, μαζί σου μπορεί». Η κοινωνική παρέμβαση της εφαρμογής σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό, έδειξε πόσο επίκαιρη και εξελίξιμη μπορεί να είναι η εφαρμογή και κέρδισε ακόμα περισσότερους χρήστες.

«Αυτό που κυρίως θέλουμε να κάνουμε με την εφαρμογή, είναι το intervation (καλλιτεχνική παρέμβαση) σε κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να είναι ακόμα ταμπού ή ο κόσμος δεν τα συζητάει ακόμα αρκετά. Αυτή είναι και η αρχική ιδέα του Artelot» αναφέρει στην Parallaxi ο ένας από τους δύο δημιουργούς της εφαρμογής, ο Παναγιώτης Μελιάδης, ενώ εξηγεί και πώς γεννήθηκε η ιδέα για μία εφαρμογή για κινητά που σε «ταξιδεύει» σε τόπους, συνήθειες και κοινωνικά θέματα πόλεων, αφού η Artelot δεν έχει φτιαχτεί μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για άλλες πόλεις.

«Την εφαρμογή την ξεκινήσαμε στην Ιταλία μαζί με τον αδερφό μου. Στη Βενετία ήταν η πρώτη πόλη που αναπτύξαμε. Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει την Βενετία, το Μιλάνο, το Βερολίνο, έχουμε κάνει κάποιες στην Φλωρεντία και στη Θεσσαλονίκη. Στην ουσία η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας και για να καταλάβουν μερικοί, είναι μία εφαρμογή όπως το Pokemon Go δηλαδή, αλλά με ιστορίες. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ καινούρια. Δεν υπάρχουν εφαρμογές που να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, πέρα από πολύ μεγάλες όπως είναι το Pokemon Go και κάποιες άλλες. Οπότε, μιλάμε για κάτι καινοτόμο και πρέπει να δημιουργηθεί ζήτηση. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα ο κόσμος να το καταλάβει. Μπορεί αυτό για κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας να μοιάζει δύσκολο, όμως όταν τελικά το καταλάβει, μένει έκπληκτος από τις δυνατότητες. Ο ενθουσιασμός του κόσμου για αυτό που βιώνουν μέσα από την εφαρμογή, είναι πολύ μεγάλος.»

Τι κάνεις με την  εφαρμογή Artelot όμως, ο δημιουργός της εξηγεί: «Ο κόσμος κυκλοφορεί μέσα στις πόλεις που έχουμε κάνει τις δικές μας παρεμβάσεις, είτε καλλιτεχνικής φύσης όπως αυτό που κάναμε στην Αριστοτέλους τις προάλλες, είτε ιστορικής φύσης όπως η συνεργασία που έχουμε με την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Πολιτισμού. Μέσα από την κάμερα του κινητού του λοιπόν, ο χρήστης, μπορεί να φωτογραφίσει αυτές τις ιστορίες, όπως ας πούμε αυτή με τον Αριστοτέλη στην Πλατεία Αριστοτέλους και μάλιστα, να φωτογραφηθεί μαζί του μέσω της εφαρμογής και να μάθει αστικούς μύθους της πόλεις, σε 25 γνωστά μνημεία της»

Οι 25 τοποθεσίες και μνημεία του project Thessaloniki Alive είναι οι εξής:

  1. Λευκός Πύργος
  2. Αρχαία Αγορά
  3. Ανάκτορο του Γαλερίου
  4. Άγαλμα Αριστοτέλη
  5. Αψίδα Γαλερίου
  6. Ροτόντα
  7. Κήποι Πασά
  8. Αγίασμα Αγίου Ιωάννη
  9. Άγιος Δημήτριος
  10. Παναγία Αχειροποιήτου
  11. Παναγία Χαλκέων
  12. Πύργος Αλύσεως
  13. Πλατεία Ιπποδρομίου
  14. Βίλα Μοδιάνο
  15. Όσιος Δαβίδ
  16. Πλατεία Ελευθερίας
  17. Συναγωγή Μοναστηριωτών
  18. Μπεζεστένι
  19. Μπέη Χαμάμ και Μαγεμένες
  20. Στήλη των όφεων
  21. Κάζα Μπιάνκα
  22. Γιαχουντί Χαμάμ
  23. Η Γοργόνα Θεσσαλονίκη
  24. Cubiculum
  25. Βίλα Μορντώχ

H εφαρμογή παρέχεται δωρεάν σε τουρίστες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης, με προσφορά της Αντιδημαρχίας Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Νιάρχος με το πρόγραμμα #ThessalonikiAlive.

Το πρόγραμμα “Thessaloniki Alive” (Ζωντανή Θεσσαλονίκη) «ζωντανεύει» ιστορίες και αστικούς μύθους της πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και τον 20ο μ.Χ. μπροστά στα μάτια επισκεπτών και κατοίκων της πόλης με την τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), που θεωρείται το ανερχόμενο μοντέλο ψηφιακής επικοινωνίας.

Η Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, εξηγεί πώς έφτασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συνεργαστεί για αυτή την εφαρμογή:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τον καιρό της προηγούμενης διοίκησης, είχε πάρει μία δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την οποία παλιότερα είχαμε κάνει και τους δείκτες μνήμης. Υπήρχε λοιπόν ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης για παραγωγή προωθητικού υλικού, κυρίως χάρτες και υλικό σε χαρτί. Τότε λοιπόν, ήμασταν στην πρώτη φάση του lockdown και σκεφτήκαμε πως ο κόσμος δεν θέλει πλέον χαρτί και αλλάζουν τα πράγματα. Έτσι σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία για τον τουρισμό της πόλης και με αυτή τη φιλοσοφία επιλέξαμε τα 25 πιο επισκέψιμα μνημεία της πόλης και προσπαθήσαμε ακριβώς, επειδή η καινούρια τάση παγκοσμίως είναι η δημιουργία εμπειρίας και έτσι μένει κάτι στη μνήμη, να κάνουμε κάτι διαδραστικό. Έγινε για να προωθηθούν μνημεία της πόλης και μάλιστα με αστικούς μύθους για κάθε σημείο. Δεν έχει δηλαδή την ιστορία του μνημείου αλλά έναν μύθο ώστε να γίνει η εμπειρία του επισκέπτη πιο βιωματική. Αυτό όλο έγινε στο πλαίσιο της τουριστικής προώθησης της πόλης.»

Σχετικά με την νέα προσθήκη που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο για την κακοποίηση των γυναικών, η κ. Καραγιάννη αναφέρει πως «Βγήκε ένα συμπληρωματικό σποτάκι στην εφαρμογή, δωρεάν παροχή από την  εταιρία που έστησε και το υπόλοιπο λογισμικό, ώστε να περάσουν ένα μήνυμα. Χρησιμοποίησαν δηλαδή μία πλατφόρμα που ήδη λειτουργούσε και τη συμπλήρωσαν με ένα μήνυμα για την κακοποίηση των γυναικών που είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο. Να κρατήσουμε βέβαια πως δεν πρέπει να βλέπουμε το αποτέλεσμα αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη για τέτοιες περιπτώσεις κακοποίησης»

Η εφαρμογή Αrtelot λειτουργεί ήδη για λειτουργικά συστήματα iOS, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μελιάδη, σύντομα θα  είναι διαθέσιμη και για android κινητά, ώστε να προσφέρει την εμπειρία σε ακόμα περισσότερα άτομα.

Πώς λειτουργεί η Artelot

Ο χρήστης της εφαρμογής, αφού θα μπει στη γεωγραφική ακτίνα ενός από τα 25 μνημεία που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή και είναι τοποθετημένες οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, θα πατήσει το κουμπί «Explore» για να δει με επαυξημένη πραγματικότητα εμβληματικές μορφές των ιστορίων, να στέκονται μπροστά του, μέσω της κάμερας του κινητού του τηλεφώνου. Η δυνατότητα να φωτογραφήσει προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και μάλιστα, να βγει και σέλφι μαζί του, καθώς και οι ιστορίες και οι αστικοί μύθοι που λέγονται κατά τη διάρκεια χρήσης της εφαρμογής, έχουν κερδίσει ήδη χιλιάδες χρήστες τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις ξένες πόλεις που περιλαμβάνονται στην Artelot.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα