Θεσσαλονίκη

Έφυγε η Αλίκη Συμεωνάκη, η καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής του ΑΠΘ

Μια απώλεια για τα γράμματα της πόλης

Parallaxi
έφυγε-η-αλίκη-συμεωνάκη-η-καθηγήτρια-δ-1113190
Parallaxi

Έφυγε χθες από τη ζωή, η Αλίκη Συμεωνάκη. Καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.  

Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον ίδιο τομέα, με πρωτεύουσα εργασία τα «Σκηνοθετικά προβλήματα στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου». Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Amsterdam.

Η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Η Ποίηση ως Δημιουργική Γραφή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) ερευνά το διδακτόν της ποιητικής τέχνης σε μαθητές, και παρουσιάζει μια εξελικτική διαδικασία μέσα από επινοημένες ή προσαρμοσμένες στην ελληνική λογοτεχνία ασκήσεις γραφής. Παράλληλα, καταθέτει μια νέα διδακτική προσέγγιση για το αντικείμενο της Λογοτεχνίας, προσφέροντας ευρήματα στη μελέτη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της εν δυνάμει ποιητικής ικανότητας των νέων.

Εργάστηκε επί διετία ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας), διδάσκοντας Aρχαία Eλληνική Λογοτεχνία, και στη συνέχεια είχε την τιμή να υπηρετήσει επί σειρά ετών τη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1998-2017). Το 2017 πραγματοποιήθηκε η μετάταξή της από το 1ο Πειραματικό Λύκειο «Μανόλης Ανδρόνικος» στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών.

Το 2015 της ανατέθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ – Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) η κατάρτιση του Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Δημιουργικής Γραφής στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας (κατεύθυνση Θεάτρου-Κινηματογράφου), και συνέβαλε στη δημιουργία του σχετικού Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό. Επιπλέον, συντόνισε τη συγγραφική ομάδα που εκπόνησε Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ανάθεση του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2012). Κατά τη διετία 2010-2012 παρουσίασε εισηγήσεις στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα σχετικά με το αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής, αλλά και την παιδαγωγική έρευνα, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, πήρε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες, ενώ ανέλαβε πολλές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέρα από την ειδίκευση στη δημιουργική γραφή ποιητικού κειμένου ασχολήθηκε με τη σύνδεση της Δημιουργικής Γραφής με το Θέατρο (Δημιουργική Γραφή και Θέατρο – Θεατρική Γραφή και Δημιουργία, 2012), μετείχε στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην ίδια θεματική, ενώ παρακολούθησε πολλά σεμινάρια για το θέατρο στην Ελλάδα και τη Βρετανία (International Study Programmes, Southampton, 2013).

Κατά την πενταετία 2012-2017 ανέλαβε τη λειτουργία του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του 1ου Πειραματικού Λυκείου «Μανόλης Ανδρόνικος», στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές κέρδισαν 75 βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις με κείμενα δημιουργημένα από τους ίδιους. Επίσης, μετείχε στην Επιστημονική, Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή για τον Α΄ Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στη μνήμη του ποιητή και καθηγητή Μίμη Σουλιώτη (2014), και για τον Β΄ Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στη μνήμη του ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου (2015).

H Αθηνά Παπανικολάου την αποχαιρετά με ένα συγκινητικό κείμενο:

Πώς μας φεύγουν τόσο νέοι οι ωραίοι και χαρισματικοί άνθρωποι… Χθες το βράδυ, η Αλίκη Συμεωνάκη, η καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ μας άφησε και πέταξε στην αιωνιότητα. Η φίλη Αλίκη, η νέα, όμορφη και δραστήρια, η γεμάτη πάθος για τη ζωή και το ωραίο, η γελαστή και ευφυέστατη γυναίκα, η συνάδελφος που ήρθε πρόθυμα το 19, δίδαξε εθελοντικά, και για μέρες, γραφή και κίνηση στους μαθητές μας και βοήθησε τη Σοφία και μένα να οργανώσουμε την πιο συγκινητική γιορτή της Επανάστασης του 21, με βάση πίνακα του Χ.Μποκόρου. Με μια ελιά, ένα κερί και τη μπαγκέτα της Αλίκης, τα παιδιά, γηγενή και μεταναστόπουλα άνοιξαν την ψυχή τους, ξεδίπλωσαν για πρώτη φορά ελεύθερα τον λόγο τους και έγραψαν συγκλονιστικά κείμενα που πήραν τη μορφή θεατρικού δρώμενου. Η Αλίκη το κατόρθωσε αυτό γιατί ήταν εμπνευσμένη δασκάλα με γνώσεις και μεράκι και είχε το μοναδικό χάρισμα να τα μετακενώνει σε φίλους, μαθητές και φοιτητές. Η Αλίκη, ενόσω έδινε τη μάχη για τη ζωή της, πρόλαβε και είδε τυπωμένο το μνημειώδες έργο επιστημονικής θεμελίωσης και εκπαιδευτικής προσέγγισης του αντικειμένου διδασκαλίας της, με τον τίτλο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, έναν τόμο 531 σελίδων στις εκδόσεις Gutenberg. Βιβλίο κεφάλαιο για την εκπαίδευση κσι τη γραφή. Αχ Αλίκη, τι κρίμα, τι κρίμα, σαν ψέματα μου φαίνεται πως δεν θα ακούσω ξανά το γάργαρο γέλιο σου και τις έξυπνες παρατηρήσεις σου. Με την ελιά και το κεράκι του Μποκόρου αναμμένο σε αποχαιρετώ. Καλό σου ταξίδι ψυχή μου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα