Έγινε η παρουσίαση των έργων « Macedonian Gourmet» & «Graega Cheese»
Η εκδήλωση έγινε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο - Παρουσιάστηκαν τα πρώιμα αποτελέσματα των έργων
Την Τρίτη 12 Ιουλίου στον εμβληματικό χώρο του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης έγινε η εκδήλωση Γευσιγνωσίας – Παρουσίασης των Πρώιμων Αποτελεσμάτων των Έργων « MACEDONIAN GOURMET» & «GRAEGA CHEESE» που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας, και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης & και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης Φώτης Κιλιπίρης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ Γιώργος Κεφαλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΚΜ, Νίκος Τζόλλας και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης χαιρέτησαν και τόνισαν την βαρύτητα του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και τη βαρύτητα της καινοτομίας και της έρευνας στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.
Στην παρουσίαση του έργου Macedonian Gourmet ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. Γεώργιος Σαμούρης (Διευθυντής Ερευνών) επισήμανε ότι το έργο εστιάζει στα παραδοσιακά γαστρονομικά πιάτα της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει εταίρους του έργου την εταιρία Αφοί Κομπατσιάρη Α.Ε. και το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με καινοτόμα συσκευασία η οποία θα προέρχεται από το τυρόγαλο, προϊόν που βγαίνει μετά την τυροκόμηση και θα είναι βρώσιμη καθώς επίσης και στην ανάδειξη ενός πιάτου το οποίο θα χαρακτηριστεί ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν).
Στην παρουσίαση του έργου GRAEGA Cheese, το οποίο υλοποιείται από τις εταιρίες «Σταμάτης Προίκας Α.Ε.» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Δρ. Ιωάννης Σακαρίδης (Εντεταλμένος Ερευνητής), ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών και παρουσίασε το πρότυπο ιχνηλασιμότητας που θα λέγεται GRAEGA Cheese, που θα ξεκινάει από τα ζώα μιας εκτροφής, θα συνεχίζει στην άρμεξη του γάλακτος, τη συντήρηση του στις παγολεκάνες και τη μεταφορά του στη βιομηχανία και τέλος θα το ακολουθεί κατά τη διάρκεια της μεταποίησης, της συσκευασίας και διανομής του στα τελικά σημεία πώλησης.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη γευσιγνωσία παραδοσιακών πιάτων από τον κατάλογο του έργου Macedonian Gourmet, των τυροκομικών προϊόντων των εταιρειών «Σταμάτης Προίκας Α.Ε.» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα», τα τοπικά κρασιά «ΟΙΝΟΙ ΟΣΣΑΣ» και έντυσαν μουσικά με ήχους τζαζ οι Θεσσαλονικείς μουσικοί Κωστής Αντωνόπουλος και Πέτρος Διαμανίδης.