Εγκαινιάζεται αύριο η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Η φετινή 19η ΔΕΒΘ θεωρούμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης

Parallaxi
εγκαινιάζεται-αύριο-η-19η-διεθνής-έκθεσ-1003012
Parallaxi

«Η φετινή 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Α. Κούκης, σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι μεγάλη, η προετοιμασία υπήρξε απαιτητική αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΙΠ, επισημαίνοντας πως «η συνεργασία αυτή ανοίγει μεγάλες προοπτικές σε συγγραφείς και εκδότες σε μία μεγάλη αγορά μεγάλο ανταγωνισμό».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη διεθνή παρουσία του ΕΙΠ την τελευταία τριετία σε εκθέσεις του εξωτερικού, επισήμανε ότι «η διοίκησή μας επί τρία χρόνια ανέλαβε την ευθύνη και υλοποίησε την εθνική παρουσία σε Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Κάιρο, Παρίσι, Πεκίνο, Μπάνια Λούκα, Τίρανα  και Τιφλίδα», ενώ σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες δύο διοργανώσεις της ΔΕΒΘ σημείωσε ότι η ψηφιακή 17η έκθεση, εν μέσω πανδημίας, υπήρξε ένα «άρτιο τεχνολογικό επίτευγμα» σε μια εποχή που μάλλον κυριαρχούσε η αμηχανία με τον τρόπο επικοινωνίας σε εποχή πανδημίας, ενώ η υβριδική 18η «έδειξε ότι δεν πρέπει να διακόπτουμε την επαφή μας με τη Θεσσαλονίκη».

Αποτυπώνοντας την «ταυτότητα» της ΔΕΒΘ σε αριθμούς, ο πρόεδρος του ΕΙΠ αναφέρθηκε στις 600 εκδηλώσεις, τους 1.300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων της πόλης, τους 80 συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από πολλές χώρες, τα δύο βραβεία και τα δύο φεστιβάλ του θεσμού (Φεστιβάλ Μετάφρασης και Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών), την Παιδική Γωνιά, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 σχολεία, με 3.000 μαθητές/τριες να αναμένονται να περάσουν τις πύλες της Έκθεσης στη διάρκεια της λειτουργίας της, το πρώτο διεθνές επαγγελματικό συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος 20 λογοτεχνικοί πράκτορες, αλλά και τους 22 εκδοτικούς οίκους από τις ΗΠΑ που δίνουν το «παρών» στη φετινή ΔΕΒΘ, με τιμώμενη Αμερικανική Λογοτεχνία. Ιδιαίτερη δε, μνεία έκανε στο Βαλκανικό Φόρουμ Λογοτεχνών που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Έκθεσης, το οποίο, όπως τόνισε, «θέλουμε να είναι ενσωματωμένο στην έκθεση αλλά και ξεχωριστό».

Ο κ. Κούκης ευχαρίστησε έναν έναν (και ονομαστικά) τους φορείς και τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ της φετινής οργανωτικής προσπάθειας της 19ης ΔΕΒΘ, μεταξύ αυτών και τη συντονίστρια της φετινής διοργάνωσης Νόπη Χατζηγεωργίου, η οποία, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στην «ενηλικίωση» της ΔΕΒΘ στη φετινή της διοργάνωση αλλά και στην πολύ δυναμική επάνοδό της στη μεταπανδημική περίοδο.

«Είναι εμφανές ότι η Έκθεση έχει ενισχύσει πάρα πολύ δυναμικά το διεθνές και επαγγελματικό της σκέλος και επομένως περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, μπαίνει σε πορεία των μεγάλων διεθνών εκθέσεων. Αυτό το βλέπουμε και από τον αριθμό και από τις ιδιότητες των ανθρώπων που έρχονται, αλλά και από τις παράλληλες εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει», υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου.

Αναφερόμενη δε στο πολύ πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, το απέδωσε και στην «τεράστια διάθεση και πρόθεση από την πλευρά των εκδοτών» να συμμετάσχουν όλοι σε αυτό το εγχείρημα. Σημείωσε, μάλιστα, πως υπάρχει διάθεση επέκτασής τόσο σε ό,τι αφορά τον καταλαμβανόμενο χώρο («φέτος έχουμε τρία περίπτερα συν το 14 που χρησιμοποιούμε για εκδηλώσεις, έχουμε και τη δημοτική βιβλιοθήκη που ο Δήμος της Θεσσαλονίκης μας παραχώρησε, έχουμε το συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός»)  όσο και τις συμμετοχές και παρουσίες.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, μίλησε -μεταξύ άλλων- για το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, μέσα από το οποίο, όπως είπε, αναδεικνύονται τα νέα ανερχόμενα ταλέντα, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, που συνεχίζεται δυναμικά, αλλά και το νέο τμήμα που δημιουργήθηκε, το Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center), που «το  ονομάσαμε “Διαλόγος”, καθώς είναι μία λέξη που εμπεριέχει αυτό που θέλουμε να συμβεί εκεί, ένας διάλογος αληθινός και ουσιαστικός σε επίπεδο λογοτεχνικό, σε επίπεδο εμπορικό, σε επίπεδο διεθνές, ένα πεδίο κι ένα φόρουμ ανταλλαγών, networking, γνωριμίας και ουσιαστικά ενίσχυσης των εκφράσεων των βιβλίων από τη μία γλώσσα στην άλλη και ενίσχυσης της διάχυσης της λογοτεχνίας και των Ελλήνων δημιουργών προς τα έξω».

Απ. Τζιτζικώστας: Κορυφαίο γεγονός για το βιβλίο η ΔΕΒΘ- Θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε

«Κορυφαίο γεγονός για το βιβλίο, τους συγγραφείς και τον εκδοτικό κόσμο» και «έκθεση μοναδική στη χώρα, έναν από τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας, με διεθνή αναγνώριση και απήχηση», χαρακτήρισε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας στον θεσμό.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι εδώ, σταθερά όπως κάθε χρόνο, στηρίζοντας έμπρακτα τη διοργάνωση της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, αλλά και τη δυναμική εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΙΠ κ. Κούκη τον διαβεβαίωσε πως η ΠΚΜ θα είναι εδώ και τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τον θεσμό.

Η ΔΕΒΘ «είναι ένα παράθυρο γνωριμίας με τις πιο σύγχρονες εκδόσεις και τάσεις στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά βιβλίου, αλλά και ένα βήμα δημιουργικού διαλόγου πάνω στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τον πολιτισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στην τιμώμενη Αμερικανική Λογοτεχνία, έκανε ειδική μνεία στην παρουσία σπουδαίων εκδοτικών οίκων της Αμερικής, αλλά και στις πολλές κι ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. «Ειδικά στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, που γέννησε σπουδαίες ιδέες και νέα ρεύματα, η αμερικανική λογοτεχνία έρχεται να εμπλουτίσει και να εμπνεύσει. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι η χώρα της καινοτομίας,  και αυτό αποτυπώνεται και στην τέχνη, που είναι ανοιχτή στις πιο πρωτοπόρες και δημιουργικές τάσεις, ενώ και το αμερικανικό λογοτεχνικό τοπίο, είναι μεγάλο, πλούσιο και πολυφωνικό», τόνισε.

Υπογράμμισε δε, τον διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΒΘ που «συμβάλλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εκδοτικών επιχειρήσεων, τις οποίες η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με κάθε τρόπο», ενώ για το ελληνικό βιβλίο, τους Έλληνες συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, επισήμανε πως πρέπει να στηριχθούν καθώς η αξία και η ποιότητα του έργου τους δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα έργα των ξένων δημιουργών.

Από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές η Αμερικανική Λογοτεχνία

«Η Αμερικανική Λογοτεχνία έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές λογοτεχνικές παραδόσεις στον κόσμο, με πλούσια ιστορία πολλών δεκαετιών. Από τα έργα μεγάλων συγγραφέων όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Μαρκ Τουέιν (Mark Twain ) και ο Γουίλιαμ Φώκνερ (William Faulkner), μέχρι σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Τόνι Μόρισον (Toni Morrison), ο Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) και ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ (Cormac McCarthy), η  Αμερικανική Λογοτεχνία πάντα περνούσε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης και παρείχε μια μοναδική οπτική στην ανθρώπινη κατάσταση», τόνισε, από την πλευρά της, η Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), deputy principal officer στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτή την έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των Αμερικανών συγγραφέων: από τα έργα λογοτεχνών όπως ο Μαρκ Τουέιν, η Έμιλι Ντίκινσον (Emily Dickinson) και ο Τόνι Μόρισον έως και σύγχρονες φωνές όπως ο Κόλσον Γουάιτχεντ (Colson Whitehead) και η Τζέσμιν Γουόρντ (Jesmyn Ward), όπως ο Τζέιμς Γουντ (James Wood) και η Κλερ Μεσούντ (Claire Messud) [σ.σ. και οι δύο συγγραφείς (Γουντ και Μεσούντ) θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις]», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

«Η Αμερικανική Λογοτεχνία», τόνισε, «δεν αντικατοπτρίζει μόνο το ποικίλο πολιτιστικό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά έχει επίσης επηρεάσει και εμπνεύσει συγγραφείς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Είναι μια απόδειξη για τη δύναμη του γραπτού λόγου και την ικανότητά του να υπερβαίνει τα σύνορα, τους πολιτισμούς και τον χρόνο».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι μέσα από τη 19η ΔΕΒΘ, όπου τιμώμενη είναι η Αμερικανική Λογοτεχνία, θα εμπνευστούν οι αναγνώστες να την εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον πλούτο της, τις πολλές φωνές που συνέβαλαν στην πλούσια κληρονομιά της. «Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη συζήτηση για τα θέματα και τα ζητήματα που εγείρονται σε αυτά τα βιβλία και, τελικά, να γιορτάσουμε τη δύναμη της λογοτεχνίας που μας συνδέει όλους», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου (AmCham) Ηλίας Σπυρτούνιας υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη τιμάται η Αμερικανική Λογοτεχνία σε μια έκθεση όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην πολιτιστική πτυχή των δράσεων του AmCham, που περνά μέσα από μια σειρά δράσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού που έχει συγκροτηθεί στους κόλπους της πριν από μερικά χρόνια, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΕΙΠ κ. Κούκη για την πρόταση να έρθει η Αμερικανική Λογοτεχνία ως τιμώμενη στη φετινή διοργάνωση.

«Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η πολιτιστική διπλωματία είναι ένα ισχυρότατο όπλο για τη χώρα μας σε θέματα και πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου», υπογράμμισε ο κ. Σπυρτούνιας, επισημαίνοντας πως η αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί ν’ αποφέρει στη χώρα μας πολλά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική παρουσία στη 19η ΔΕΒΘ (σ.σ. το AmCham είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του αμερικανικού περιπτέρου), ο κ. Σπυρτούνιας υπογράμμισε την παρουσία των 22 μεγάλων εκδοτικών οίκων αλλά και το πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων εντός των χώρων της Έκθεσης αλλά κι εκτός αυτής, ενώ ανέφερε πως τα περίπου 600 βιβλία που θα κοσμούν τις προθήκες του αμερικανικού περιπτέρου, μετά το πέρας της Έκθεσης θα δοθούν σε βιβλιοθήκες της πόλης.

Τ. Τζήκας: Να έρθουν οι νέοι στη ΔΕΒΘ

Να βοηθήσουν «αυτή την αγαπημένη έκθεση της πόλης με τις πολλές εκδηλώσεις και τους πολλούς συγγραφείς, να την επισκέπτονται τα νέα παιδιά σε μία περίοδο που ο γραπτός λόγος απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή λόγω της ανόδου της χρήσης του internet» κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν εκθέσεις σαν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης».

«Η φιλαναγνωσία, η επαφή με συγγραφείς, με πνευματικούς ανθρώπους, η έμφαση που πρέπει να δίνουμε στον πολιτισμό και ειδικότερα στο γραπτό λόγο, θα είναι παρούσα αυτές τις μέρες, γι’ αυτό βοηθήστε όλοι να έρθουν τα νέα παιδιά να ακούσουν συγγραφείς, να διαβάσουν βιβλία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα και την πόλη», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τζήκας.

Με κορωνίδα τη ΔΕΒΘ, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ θελκτικό κι ελκυστικό αυτό το Σαββατοκύριακο, επισήμανε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, παροτρύνοντας όλους να επισκεφθούν αυτή τη σημαντική έκθεση και υπενθυμίζοντας πως το πάρκινγκ του ΑΠΘ θα είναι ανοιχτό ώστε να διευκολύνει τους επισκέπτες.

Στις δυσκολίες του παρελθόντος που ωστόσο υπερκεράστηκαν, η ΔΕΒΘ «κρατήθηκε και φτάσαμε φέτος να είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε όλο αυτό το διάβα των χρόνων, ένας θεσμός πολύ δυνατός ο οποίος συνεχώς θα αναπτύσσεται», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo Αλέξανδρος Τσαξιρλής.

Αύριο τα εγκαίνια

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν, αύριο (Πέμπτη 4/5) η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Anne Bergman, διευθύντρια Ευρωπαίων Εκδοτών.

Tην Τελετή Εγκαινίων της ΔΕΒΘ, θα πλαισιώσει η  δράση του ΚΘΒΕ «ArtImotional– Γέφυρες από το Εγώ στον Άλλο» σε  επιλογή κειμένων Σταύρου Ζαφειρίου, η οποία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χανή, την Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 20.00, στο Περίπτερο 13, Αίθουσα Άλκη Ζέη.

Πρόκειται για μια δράση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «υβριδικό» αναλόγιο στο οποίο συνυπάρχουν απανθισμένα ποιήματα από το ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων με ποιήματα του Αμερικανού ποιητή Γουώλτερ Γουίτμαν, σε επιλογή κειμένων Σταύρου Ζαφειρίου και σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Παπαδημητρίου, τα οποία συνομιλούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI ChatGPT) υπό το πρίσμα της γεφύρωσης του Εγώ με τον Άλλον.

Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ με τη σύμπραξη του μουσικού Κώστα Χανή στα κρουστά, αρθρώνουν τον ποιητικό λόγο και δημιουργούν σε παρόντα χρόνο ένα πλαίσιο συνύπαρξης της συναισθηματικής νοημοσύνης με την τεχνητή. Έτσι ώστε, με τις λέξεις ως γέφυρες να διαβεί ο ένας στη μεριά του Άλλου…

Η ταυτότητα της 19ης ΔΕΒΘ

  • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
  • Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για τη διεθνή προβολή έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

ΠΕΜΠΤΗ 4 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2023 Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00 / Κυριακή 10:00 – 21:00 Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Μαΐου, 09:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα