ΕΙΚΟΝΕΣ: Χθες η Θεσσαλονίκη σηκώθηκε από τον καναπέ για την κλιματική αλλαγή
Η διαμαρτυρία του κινήματος Fridays For Future .
Πανό, πλακάτ, συνθήματα που ήλπιζες ότι δε θα χρειαζόταν ποτέ να πεις. «Ντροπή, ντροπή χαλάσαμε το κλίμα κάναμε και τον πλανήτη άλλο ένα θύμα». «Λιγνίτη, μας έκαψες το σπίτι». «Ένα δέντρο την ημέρα για να πάρει η γη αέρα». Κόσμος πολύς να φωνάζει για την κλιματική αλλαγή μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Νέοι, μικρά παιδιά, γονείς, άτομα με τα ποδήλατά τους, μια κυρία ντυμένη με πλαστικά στέλνοντας το δικό της μήνυμα, ηλικιωμένοι που κατέβηκαν στους δρόμους για το κλίμα με την ελπίδα να μην χρειαστεί ξανά.
Χθες οι Θεσσαλονικείς μαζεύτηκαν μετά από το κάλεσμα των οικολογικών ομάδων της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στο κίνημα «Fridays for Future». Η διαμαρτυρία μπροστά στον Λευκό Πύργο οδήγησε στην ειρηνική πορεία από την παραλιακή προς το Δημαρχείο, όπου μέλη του κινήματος διάβασαν ψήφισμα με τα οικολογικά αιτήματα τους. Μετά την πορεία και τα πολλά συνθήματα έξω από το δημαρχείο ακολούθησε χορός Καποέιρα.
Πριν από την διαμαρτυρία μιλήσαμε με δύο μέλη από το «Fridays For Future Thessaloniki», τον Δημήτρη, φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και την Ελισάβετ, φοιτήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου.
Η Ελισάβετ ξεκίνησε να ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος λόγω μιας καθηγήτριας αγγλικών στο φροντιστήριο που εμπλεκόταν πολύ με τέτοια θέματα. «Οπότε από τότε μπήκε το ”σποράκι” μέσα και όταν φτάνεις στην φοιτητική ζωή, ξεκινάς να παίρνεις περισσότερες πρωτοβουλίες. Να θέλεις αυτά που λες να τα κάνεις πράξη με δυναμισμό». Ο Δημήτρης από την άλλη ξεκίνησε μέσω της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ. «Όταν παρατήρησα ότι υπάρχει οικολογικό πρόβλημα είπα ότι πρέπει να μπω (σε ομάδα) και να κάνω κάτι».
Το «Fridays for Future Thessaloniki» ξεκίνησε από μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠθ. Παρακολουθώντας την παγκόσμια κινητοποίηση της 15ης Μαρτίου αποφάσισαν να ενταχθούν σε αυτή. Μέσα σε μία εβδομάδα οργάνωσαν την κινητοποίηση και δημιουργήθηκε το «Fridays for Future Thessaloniki». Η ομάδα απαρτίζεται από δέκα μέλη και δεν διοργανώνει μόνο διαμαρτυρίες. Aντιθέτως, το «Fridays for Future Athens» έχει καταθέσει αιτήματα στην Βουλή και πρόκειται να κατατεθεί μανιφέστο από όλες τις πόλεις με θέματα μεταξύ άλλων την προώθηση των φυτικών προϊόντων και την τοπικοποίηση της αγοράς.
Το κίνημα Future For Fridays θέλει να διοργανώσει και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία. Στόχος τους είναι η ενημέρωση, η ευαισθησία ώστε «ο κόσμος να κάνει κάτι».
«Πρέπει όλοι να μπούνε μέσα στο θέμα και όχι μόνο οι φοιτητές να είναι ενεργοί. Πρέπει να ξεκινήσει όλος ο κόσμος με πράγματα που είναι για την κοινωνία και το περιβάλλον, ειδικά όταν είναι κάτι κοινό. Δεν είναι κάτι κομματικό που αφορά συγκεκριμένη μερίδα πληθυσμού». Το κίνημα δεν είναι «του άκρου», όπως λένε οι φοιτητές, δεν θέλουν ο άλλος να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ή να μην τρώει κρέας σήμερα. Πρέπει να ενταχθούν σιγά σιγά στην ζωή τους η ανακύκλωση, το zero waste, όλες οι συνήθειες που σπαταλούν πόρους χωρίς κάποιο λόγο.
Όσον αφορά την σχέση της Ελλάδας με το περιβάλλον δηλώνουν ότι είναι ανύπαρκτη. Φταίνε οι συνθήκες με τα λεωφορεία, η έλλειψη συγκοινωνιών και ποδηλατόδρομων και το θέμα παιδείας, νοοτροπίας, συστήματος του Έλληνα. «Δεν γίνεται να είναι μόνο λάθος οι πολιτικοί και να είμαστε σωστοί εμείς ή να είμαστε εμείς λάθος και αυτοί σωστοί».
Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ και τις αντιδράσεις που έχει δεχθεί, σχολίασαν:«Έχει πέσει πολλή λασπολογία στην Ελλάδα για την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Γκρέτα είναι μια μαθήτρια που είχε το θάρρος να βγει και να πει κάποια πράγματα ανεξάρτητα από την ηλικία της και τους ανθρώπους που έχει από πίσω της. Το θέμα είναι ότι κατάφερε να παρακινήσει στην τελευταία κινητοποίηση 4 εκατ. ανθρώπους. Αλλά δεν ήταν η Γκρέτα που τους έβγαλε έξω, έβγαλε ένα θέμα στην επιφάνεια που υπάρχει εδώ και χρόνια. Έβαλε την σπίθα και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Δεν παίρνει η ίδια τις αποφάσεις, ούτε όλοι ακολουθούμε την Γκρέτα πιστά. Είναι ένα μέλος του κινήματος. Είμαστε όλοι το ίδιο».
Ο Δημήτρης και η Ελισάβετ ελπίζουν στα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα να έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να έχει ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία. Ο Δημήτρης τονίζει: «ας μην είναι μέσα από διαμαρτυρίες, ας είναι από την καθημερινή ζωή πχ να γεμίζουν οι κάδοι ανακύκλωσης περισσότερο».
Η διαμαρτυρία τελείωσε, ακόμη μια για την κλιματική αλλαγή και δεν μπορώ να εμποδίσω τον εαυτό μου να σκεφτεί πόσες ακόμα θα χρειαστεί να γίνουν για να αλλάξει κάτι. Από την συνήθεια να αγοράζουμε πλαστικά με το κιλό που πρέπει να απωλέσουμε έως την νοοτροπία μας να κρίνουμε αυτόν που πολεμάει για το μέλλον του που πρέπει να αποχωριστούμε…