Εικόνες εγκατάλειψης στο “Πάρκο του Άρη”
Παρά τις επισημάνσεις των κατοίκων της περιοχής
Πρόκειται για το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και δίπλα στο γήπεδο του Άρη “Κλεάνθης Βικελίδης”.
Παρά τις ενέργειες των κατοίκων της περιοχής το συγκεκριμένο πάρκο παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης. Επιστολή στο Δήμο Θεσσαλονίκης από τους κατοίκους στάλθηκε, απάντηση με την προσωπική δέσμευση του Δημάρχου για βελτίωση της κατάστασης δόθηκε, επισημάνσεις με τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις έχει επίσης σταλεί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει απολύτως τίποτα.
Τα δέντρα δεν κλαδεύτηκαν, στο πάρκο υπάρχουν σημεία που θυμίζουν περισσότερο ζούγκλα, το γκαζόν εξαφανίστηκε και από μόνο του έγινε χορτάρι, απότιστα και παρατημένα τα πάντα…
Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων:
Αξιότημε κύριε Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας, και κατόπιν δικής σας παρότρυνσης, σας προωθώ παρακάτω τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής (και συνημμένες σχετικές φωτογραφίες) για το «προβληματικό» μας πάρκο (ακριβώς πίσω από το γήπεδο του Άρεως):
- Το παλιό σιντριβάνι ολυμπιακών διαστάσεων στο οποίο τοποθετήθηκε χώμα την περασμένη άνοιξη και φυτεύτηκαν ανεπιτυχώς φυτά, χρειάζεται σίγουρα ανάπλαση. Ως σιντριβάνι, δεν ήταν ποτέ λειτουργικό, δεν υπήρχε καμία συντήρηση κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν νερά και να είναι μία τεράστια εστία μόλυνσης. Σε 2η φάση, ως «εναλλακτικός κήπος», καταστράφηκε μέσα στον 1ο μήνα. Μία μεγάλη κατασκευή η οποία είναι άχρηστη αλλά και πάρα πολύ άσχημη. Η κοντή περίφραξή του χρησιμοποιείται ως παγκάκι από τους επισκέπτες ενώ ο χώρος πάνω στο σιντριβάνι είναι απλά ένα «ακόμη» επικίνδυνο σημείο παιχνιδιού για τα παιδιά που έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.
- Η παλιά τσιμεντένια τσουλήθρα η οποία δεν χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, είναι απλά μία ακόμη άχρηστη τσιμεντένια κατασκευή στο πάρκο μας. Χώρος που όλο αυτό το διάστημα βρίσκουν καταφύγιο ναρκομανείς και παρκάρουν τις μηχανές τους οι οπαδοί του Άρη τις Κυριακές που έχει αγώνα. Πόσο επικίνδυνο για ένα πάρκο για παιδιά? Ιδανικά, η κατασκευή αυτή θα έπρεπε να γκρεμιστεί τελείως. Δεν έχει καμία χρησιμότητα… Αντιθέτως δημιουργεί πολλά προβλήματα.
- Στο πάρκο, γύρω από τα τεράστια παρτέρια, δεν τοποθετήθηκαν ποτέ κάγκελα ενώ υπάρχουν οι απαραίτητες εσοχές / τρύπες. Τα παρτέρια γίνονται χώρος συνάντησης αμέτρητων σκυλιών, και το γκαζόν καταστρέφεται κάθε χρόνο και πιο πολύ. Καθώς είμαι κι εγώ φιλόζωη και έχω κατοικίδιο, αλλά είμαι και μαμά 2 μικρών παιδιών, το ιδανικό θα ήταν – καθώς υπάρχει διαθέσιμος χώρος – να διαχωριστούν τα ζώα από τα παιδιά. Γιατί όπως κι εσείς σίγουρα γνωρίζετε, δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ευσυνείδητοι.
- Η παιδική χαρά έχει πλέον αποκατασταθεί. Έχει την κατάλληλη περίφραξη αλλά και τα σωστά παιχνίδια για τα παιδιά. Είναι το μοναδικό που έγινε τα τελευταία χρόνια!!
- Η δενδροφύτευση σε ορισμένα σημεία του πάρκου είναι πάρα πολύ πυκνή. Άλλωστε τα δέντρα έχουν να κλαδευτούν από τότε που φυτεύτηκαν (!!!!!) και αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν ποτίζεται το γκαζόν. Θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη και να προγραμματίζεται κάθε χρόνο το σωστό κλάδεμα των δέντρων.
- Ο ηλεκτροφωτισμός σε ένα τόσο μεγάλο πάρκο είναι ανεπαρκής. Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, τα βράδια οι «περιθωριακοί» κάνουν το δικό τους πάρτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εμείς κύριε Ζέρβα το «πονάμε» το πάρκο μας. Ζήσαμε πολλές στιγμές εκεί. Τα μαθητικά μας χρόνια είναι συνδεδεμένα με αυτό το πάρκο, με κάθε σημείο του πάρκου αυτού. Μπορεί για εσάς και για τη διοίκηση του Δήμου να είναι απλά ένα ακόμη προβληματικό πάρκο, αλλά για εμάς είναι η καθημερινότητά μας. Όλα τα έργα που με το ζόρι γίνανε τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πάρκο, γίνανε κατόπιν δικής μας πίεσης. Νιώθαμε πάντα ότι οι αρμόδιοι μας κάνουν χάρη.
Πριν 2 χρόνια κιόλας, μετά την σχετική ανάρτηση που είχε γίνει από την parallaxi, κάποιοι «ντεμέκ» αρμόδιοι που επισκέφθηκαν το πάρκο, σχεδόν «επιτέθηκαν» στον πατέρα μου και τον φίλο του. Στους 2 ανθρώπους – ηλικίας 80 ετών –που τα καλοκαίρια ποτίζουν το γκαζόν και κλαδεύουν μόνοι τους τα φυτά από τις παρατημένες πέργκολες.
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για το ενδιαφέρον και ευελπιστώ μέσα σε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε, να συμπεριλάβετε και το δικό μας “πρόβλημα”.
Καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας και παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.