ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπήκαμε στο Τοπικό Μουσείο Σοχού

Περιηγηθήκαμε στο σπάνιο αυτό μουσείο απαράμιλλης ομορφιάς.

Μάριος Δαδούδης
εικονεσ-μπήκαμε-στο-τοπικό-μουσείο-σο-775261
Μάριος Δαδούδης

Εικόνες- Λέξεις: Μάριος Δαδούδης

Το Τοπικό Μουσείο Σοχού είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, πως ο Νομός Θεσσαλονίκης διαθέτει εξαιρετικούς προορισμούς παντού και μπορεί να προσφέρει πολλά σε κάποιον, αρκεί να αποφασίσει να τον ανακαλύψει.

Πρόκειται για ένα λαογραφικό μουσείο, το οποίο είναι κυριολεκτικά ένα σπάνιο στολίδι. Ο λόγος που αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος, δεν είναι μονάχα το εξαιρετικά ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, αλλά και επειδή όλα τα εκθέματα είναι πολύ προσεγμένα.

Με την άδεια της Δημοτικής Κοινότητας Σοχού και συγκεκριμένα του προέδρου της, κ. Λέτσιου Σάκη, περιηγηθήκαμε μαζί του στο σπάνιο αυτό μουσείο απαράμιλλης ομορφιάς.

Στο Τοπικό Μουσείο του Σοχού φυλάσσεται η πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας. Όλα τα εκθέματα προερχόμενα από οικογενειακά κειμήλια, είναι δωρεές συμπολιτών μας, αντικείμενα της παραγωγικής διαδικασίας, ένδυσης και οικιακού εξοπλισμού-καλλωπισμού, χρηστικά πολλά από αυτά μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο, κατασκευάστηκε το 1890-92 από τον Σοχινό έμπορο Χριστόδουλο Καρακόλη, ο οποίος διακινούσε διάφορα προϊόντα από την Βόρεια Ευρώπη, ενώ παράλληλα ήταν ο κύριος προμηθευτής του Αυστριακού στρατού σε μάλλινες κάλτσες.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σουσαμόμυλος και είχε δοθεί γαμήλιο δώρο στον γιό του, Βασίλη. Την περίοδο 1925-1935,όταν η καλλιέργεια του σουσαμιού στην Μακεδονία αντικαταστάθηκε μαζικά από την καλλιέργεια του καπνού, ο μύλος υπολειτουργούσε και έτσι το 1936 μετατράπηκε και λειτούργησε μέχρι το 1951 ως χάνι.

Το 1936 χρονολογείται και η προσθήκη του ορόφου, που κρίθηκε απαραίτητος για τη λειτουργία του ως χάνι. Την περίοδο 1951-1962 λειτούργησε ως κινηματογράφος με ένα διάλειμμα δύο χρόνων (1956-1958),κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη σιτηρών.

Από το 1962 έως το 1986 χρησιμοποιήθηκε ως ξυλαποθήκη και αποθήκη οικοδομικών υλικών. Από το 1986 έως το 2010 το κτίριο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο. Από το 2010 στο κτίριο στεγάζεται το Τοπικό Μουσείο Σοχού.

* Κείμενο πληροφοριών: κ. Λέτσιος Σάκης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σοχού

Διαβάστε επίσης:

Κτίρια Εντός – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα