ΕΙΚΟΝΕΣ: Οι καταγγελίες γονέων για το βάψιμο στο 31ο Δημοτικό και οι απαντήσεις για το γκράφιτι που σβήστηκε
Τι ακριβώς έχει συμβεί με το σχολείο στις 40 Εκκλησιές
Γονείς του 31ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν μέσω αναρτήσεών τους ότι οι τοίχοι του κτιρίου μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν πολύχρωμοι από γκράφιτι που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια και πλέον έγιναν γκρι, με το γκράφιτι μάλιστα να «εξαφανίζεται».
Το σχολείο βάφτηκε πριν από μερικές μέρες από συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική αυτοψία που έγινε από αρμόδιους της Διεύθυνσης αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί, πριν αρκετούς μήνες, αίτημα της διεύθυνσης, το σχολείο να βαφτεί εξαιτίας των φθορών που είχε το γκράφιτι από υγρασίες, αλλά και από συνθήματα που είχαν γραφτεί (και γράφονται συνέχεια) στους τοίχους.
Το γκράφιτι είχε γίνει πριν από 6 χρόνια από τον καλλιτέχνη, Μάριο Σιμόπουλο, μετά από συνεργασία και συνεννόηση με το σύλλογο γονέων, όπως άλλωστε έχει κάνει και σε άλλα σχολεία, όπου τα έχει κοσμήσει με γκράφιτι των Αντετοκούνμπο, Καραλή και Τεντόγλου.
Χρειάστηκε έναν μήνα μέσα στον καύσωνα τότε για να το δημιουργήσει και το σχολείο να αποκτήσει μία νέα όψη, καλύτερη σαφώς από την προηγούμενη.
Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια, υπήρξαν φθορές, γι΄αυτό και ζητήθηκε από τη διεύθυνση το εκ νέου βάψιμο του σχολείου.
Να σημειωθεί ότι μέσα στην χρονιά εξαιτίας του ότι οι τοίχοι του σχολείου γράφονται πού συχνά από συνθήματα, έγιναν δράσεις για να σβηστούν από τους μαθητές, με τη συμμετοχή μάλιστα και του ίδιου του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη.

Εικόνες από την επίσκεψη του Στέλιου Αγγελούδη στο σχολείο ,τον Σεπτέμβριο του 2024, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Όπως φαίνεται μάλιστα και από τις φωτογραφίες, ο Δήμαρχος μαζί με τα παιδιά συμμετείχε σε καθαρισμό των γκράφιτι που υπήρχαν στους τοίχους του σχολείου.
Από εκείνη τη μέρα και έπειτα οι εξωτερικοί χώροι του σχολείου μεταμορφώθηκαν.
Ωστόσο το αίτημα της διεύθυνσης να βαφτεί το σχολείο εστάλη το περασμένο καλοκαίρι, διότι, όπως από τη σχετική αυτοψία παρατήρησαν οι αρμόδιοι του δήμου, το επίχρισμα στον τοίχο όπου έγιναν τα γκράφιτι ήταν σαθρό και οι υγρασίες τέτοιες, ώστε να αποφασιστεί το εκ νέου βάψιμο.

Ετσι, τα συνεργεία ανέλαβαν και έβαψαν το σχολείο, το οποίο αποτελείται από τρία κτίρια. Ένα πέτρινο, ένα μεσαίο και ένα νέο, στο οποίο κυρίως υπήρξε και το πρόβλημα.
Οι γονείς κατήγγειλαν ότι οι τοίχοι βάφτηκε γκρι, κάτι που ισχύει, μετά από σχετική αυτοψία που έγινε, μόνο για ένα μέρος του τοίχου, στο πίσω μέρος του σχολείου. Όλοι οι υπόλοιποι τοίχοι βάφτηκαν λαδοπράσινοι, για να ταιριάζουν όπως ειπώθηκε, με το δάσος που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο βόρεια.
Επίσης διαμαρτύρονται για το γκράφιτι που σβήστηκε (εξαίρεση αποτελούν οι δημιουργίες με τα πρόσωπα των παιδιών, μετά από σχετική παράκληση).
Το ζήτημα που προκύπτει δεν έχει να κάνει τόσο με το χρώμα που βάφτηκαν οι τοίχοι, αλλά με το ότι «εξαφανίστηκαν» (πλην αυτών των δύο) τα γκράφιτι.
Σε αυτό, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, αναφέρει πως ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου να βαφτεί, επειδή τα επιχρίσματα ήταν σαθρά και υπήρχαν προβλήματα υγρασίας , οπότε επιβαλλόταν να γίνουν εργασίες.
Ο καλλιτέχνης του γκράφιτι, Μάριος Σιμόπουλος, από την πλευρά του τονίζει ότι θα μπορούσε να σωθεί η μεγάλη ζωγραφισμένη επιφάνεια (80 μέτρα σύνολο) και να διορθωθούν οι υγρασίες, χωρίς απαραίτητα να σβηστεί το γκράφιτι.
Όπου χαλάει από υγρασίες ένα γκράφιτι, μπορεί να ξυθεί το σημείο εκείνο και μετά να σωβατιστεί και να συμπληρωθεί. Εκτός αν οι υγρασίες είναι πάρα πολλές, οπότε είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Η απάντηση σε αυτό ήταν ότι λόγω των σαθρών επιχρισμάτων θα ήταν δύσκολο να γίνει αυτό, γιατί δεν θα λυνόταν το πρόβλημα κα πως θα έπρεπε να γίνει η εξυγίανση του επιχρίσματος και μετά να γίνει το γκράφιτι.
Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα, βέβαια, ωστόσο είναι διακριτό από την εικόνα ότι κάτω από τη βαφή υπήρχε ένα γκράφιτι, το οποίο πλέον δεν υπάρχει. Οπότε αυτό ίσως δημιουργήσει νέα προβλήματα στο μέλλον.
Θα μπορούσε, υπό αυτή την έννοια, να γίνει μία συνεννόηση με τον καλλιτέχνη ώστε να μην χαθεί με αυτό τον τρόπο ένα ωραίο γκράφιτι, μία εικόνα που ομόρφαινε το σχολείο και επιπλέον ο κόπος ενός μήνα με 38 βαθμούς και πολλά έξοδα συνάμα, τότε…
Επίσης, η απάντηση για τα συνθήματα που γράφονται συχνά στους τοίχους είναι ότι μπορούν να σβηστούν με ειδικό βερνίκι.
Ωστόσο, όπως διαμηνύθηκε, πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Στέλιου Αγγελούδη είναι το Σεπτέμβριο στο συγκεκριμένο σχολείο για να αποκατασταθεί η όψη του σχολείου και να γίνει μία νέα δράση που θα έχει το ανάλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.