ΕΙΚΟΝΕΣ: Οι βιτρίνες του ΟΤΕ φιλοξενούν την έκθεση CODEX
Πέντε άνθρωποι ένωσαν τις ιδέες τους για να αφηγηθούν μία εκδοχή για την περιπέτεια του βιβλίου.
Έτσι όπως καθρεφτίζονταν οι ώρες της ημέρας, τα χρώματα μεσημέρι Κυριακής, Δεκέμβρη μήνα, οι εποχές, τα χρόνια πέντε άνθρωποι από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, το Siauliai της Λιθουανίας και την Αθήνα σκέφτηκαν να ενώσουν ιδέες, λόγια, ζωγραφική και κεραμική και να αφηγηθούν για λίγες μέρες στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ της Θεσσαλονίκης μια εκδοχή για την περιπέτεια του βιβλίου. Το πώς ξεκίνησε και πού μπορεί να φτάσει. Από δεμένες σελίδες με κλωστές, σε κεραμικές, ζωγραφικές, χρυσές, απόδειξη πόσο ακριβό, πολύτιμο, σπάνιο ήταν κάποτε αυτό που σήμερα τείνει να εξαφανιστεί, αγνοείται ή αντίθετα μπορεί να είναι ο πολυτιμότερος σύντροφος, πανοπλία στην άγνοια, τη λησμονιά, την αδιαφορία.
Επιμέλεια: Γιάννης Αργυριάδης Φωτογραφίες: Βασίλης Βαρσακέλης
Τίτλος έκθεσης: CODEX
Ἔχτισα ἕνα σπίτι νὰ κατοικοῦν γράμματα, λέξεις, διπλωμένα λόγια, εὐκαιρίες πίστης μεσοτοιχία μὲ τὴν ἀθανασία.
Ταίριαξα τετράγωνα μὲ κύκλους.
Ἔπιασα μὲ δέστρες ὑπομονῆς ὀρθὲς γωνίες σὰν πτυχὲς ρούχου. Ἄγημα ἕτοιμο πρὸς ἐπιθεώρηση.
Ὁμοιόμορφη γραφή.
Στοίχισα στρατιωτάκια πιστά, ἕτοιμα νὰ θυσιαστοῦν σὲ ἐπιτραπέζιες μάχες.
Σημεῖα στίξης-ἁρμοὶ σὲ διατεταγμένη ὑπηρεσία νὰ κολλήσουν ἑρμηνεῖες στοὺς καιρούς.
Μία τάση ἰσότητας διακρίνω στὴν προσπάθεια σὲ ἐποχὲς ἀδιάκριτες. Νὰ εἶναι ἴσα τὰ μήκη μὲ τὰ πλάτη. Νὰ ζυγίζουν τὸ ἴδιο οἱ σελίδες.
Κεντημένο τριφύλλι ὅρισα στὴν κατάληξη γιὰ νά έχει τύχη ἀγαθὴ ἡ ζωὴ τους.
Διδάχτηκα στὴ Σχολὴ τοῦ τάδε Μοναχοῦ νὰ εἶμαι δεξιοτέχνης μοναξιᾶς, νὰ περνάω τὶς ὧρες σὲ κλωστὲς σὰν μαργαριταρένιο κολιέ.
Ἔφερα γράμματα καὶ ἐκδοχὲς ἀπὸ τὴ Μόσχα, τὸ Σικάγο, τὴν Οὐψάλα, τὴν Ἀλεξάνδρεια, τὸ Σινά, τὰ Ἱεροσόλυμα, τὸν Ἄθω, τὴ Δράμα, τὸ Βίλνιους καὶ τώρα ἐδῶ. Σὲ σημεῖο περίοπτο, περαστικό, κάθετα στὴ θάλασσα.
Μία θέση στὶς προσευχὲς ἡ ἀμοιβὴ μου γιὰ τὴ μεταφορά.
Ἰδιωτικὸ συναίσθημα σὲ δημόσια θέα.
Ἀνωνύμου, ἄχρονου εὐεργέτη.
Κεράκι ἀναμμένο στὴν πιὸ δυνατὴ θύελλα.
Βικτωρία Καβουριάρη ~
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Δημήτρης Γούδας
Μετά τα ειλητάρια του αρχαίου κόσμου, γεννήθηκε ο Χριστιανικός Κώδικας, πρόγονος της σημερινής εικόνας του βιβλίου. Με τα νήματα και τις ραφές μεταξύ των τετραδίων, τις πινακίδες, τα κεφαλάρια δεμένα όλα πάνω στο σώμα του βιβλίου, οι βιβλιοδέτες της εποχής δημιουργούσαν με τις κατάλληλες τεχνικές ένα λειτουργικό και ανθεκτικό στον χρόνο αντικείμενο γνώσης και αισθητικής.
Στόχος η ανάδειξη της Ιστορίας της Τέχνης του Βιβλίου και ιδιαίτερα της Βυζαντινής μεσαιωνικής ραφής, της χαρακτηριστικής “Σταχώσεως”.
Σαράντης Γκάγκας
Ορμώμενος από μία βαθιά εσωτερική ανάγκη και επηρεασμένος συναισθηματικά από το λόγο του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο, ο Σαράντης Γκάγκας ξεκίνησε το 2008 ένα μακρύ ταξίδι διερεύνησης και πειραματισμού, άρρηκτα δεμένο με την έννοια του χρόνου και της ύλης ως εικαστικού αποτελέσματος.
Aφοσιώθηκε επί 13 χρόνια σε μια εξελισσόμενη διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης συνδεδεμένης με το συγκεκριμένο απόσπασμα από την «Περί φύσεως» επιστολή, με τη δημιουργία έργων – χειρόγραφων αντιγράφων…
Rolana Ceckauskaite
Έχοντας στο ενεργητικό της πολυετείς σπουδές, συμμετοχές σε διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μπιεννάλε, πολλές τιμητικές διακρίσεις για το εικαστικό της έργο, διδασκαλική εμπειρία και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις, η Rolana Ceckauskaite εκθέτει κεραμικά έργα της με αναφορά το βιβλίο.
Βικτωρία Καβουριάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 όπου ζει και εργάζεται. Είναι Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μεταπτυχιακού Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Εργάζεται στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Πρώτο Πρόγραμμα). Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα, την ποιητική συλλογή «Πόρτα στην πίσω θάλασσα» (Εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε εκθέσεις.