Θεσσαλονίκη

Εικόνες: Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

«Οι εικόνες θυμίζουν οικοδομή υπό κατασκευή παρά εκπαιδευτικό ίδρυμα» - Ο Σύλλογος Σπουδαστριών και Σπουδαστών για την κατάσταση εντός ΚΩΘ

Parallaxi
εικόνες-πίσω-από-τις-κλειστές-πόρτες-τ-1091832
Parallaxi

Η parallaxi έλαβε και δημοσιεύει το δελτίο τύπου του Συλλόγου Σπουδαστριών και Σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Οι περισσότερες δημόσιες ανακοινώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αφορούν τις συναυλίες, τις συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης και φυσικά τις βραβεύσεις πολλών σπουδαστριών και σπουδαστών σε εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς. Τι συμβαίνει όμως όταν κλείνουν οι πόρτες του Κ.Ω.Θ.;

Τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται και σπουδάζουν στο ωδείο θυμίζουν περισσότερο οικοδομή υπό κατασκευή παρά εκπαιδευτικό ίδρυμα: μούχλα σε αίθουσες διδασκαλίας, σπασμένα κομμάτια οροφής αλλά και απαγόρευση εισόδου στους πλαϊνούς και πίσω προαύλιους χώρους του ωδείου, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσης σοβάδων. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η μη συντήρηση του λέβητα θέρμανσης με αποτέλεσμα αυτός να χαλάσει και από τις 27 Νοεμβρίου 2023 το ωδείο να μην λειτουργεί πλήρως, ενώ τα περισσότερα μαθήματα, ατομικά και ομαδικά, να περάσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, λογω των συνθηκών αυτών, εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο το ωδείο είναι σε αναμονή μετεγκατάστασης σε ασφαλέστερο κτίριο, μέχρι να γίνει η αναπαλαίωση αυτού στο οποίο βρισκόμαστε έως τώρα

.

Για όλα τα παραπάνω, ως σύλλογος έχουμε απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ωδείου, στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρά την ενημέρωση που λαμβάνουμε περιστασιακά όπως, για παράδειγμα, για το ζήτημα της μετεγκατάστασης ή την αντιμετώπιση του τωρινού ζητήματος της θέρμανσης, οι ανακοινώσεις της Διοίκησης και της Διεύθυνσης περιορίζονται σε τετελεσμένες αποφάσεις χωρίς προηγούμενη ακρόαση των αναγκών των ανθρώπων που σπουδάζουν και εργάζονται στο ωδείο.

Ως σπουδάστριες και σπουδαστές μουσικής, μπορούμε να εγγυηθούμε πως τα εξ αποστάσεως μουσικά μαθήματα καλύπτουν τη μάθηση μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Οι δυσκολίες που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση συνιστούν μια πραγματικότητα που θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν και όχι να κανονικοποιήσουμε ως εναλλακτική εκπαιδευτική πρακτική.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα συνιστούν επακόλουθο της διαρκούς υποβάθμισης του Πολιτισμού στη χώρα, τόσο σε επίπεδο σπουδών και πτυχίων, όσο και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Απορρέουν, ακόμα, από την κλιμακούμενη υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και άλλων κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία, η ενέργεια, το νερό.

● Απαιτούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει ώστε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης να μεταστεγαστεί σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του. ● Απαιτούμε η διοίκηση του ωδείου να δρα με συμπεριληπτικότητα και περισσότερη διαφάνεια. ● Διεκδικούμε την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

Σύλλογος Σπουδαστριών & Σπουδαστών Κ.Ω.Θ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα