Θεσσαλονίκη

Εικόνες: SOS για τους Κήπους του Πασά

Το ιστορικό μνημειακό πάρκο διανύει την χειρότερη στιγμή των 120 χρόνων της ιστορίας του - Δημόσια έκκληση για τη σωτηρία του

Parallaxi
εικόνες-sos-για-τους-κήπους-του-πασά-1118709
Parallaxi

«Καμπανάκι» για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Κήποι του Πασά στη Θεσσαλονίκη, κρούει ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος.

Με ανάρτησή του στα social media κάνει δημόσια έκκληση προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ένα το μνημειακό πάρκο της πόλης να μην αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Όπως καταγράφει μετά από αυτοψία στο χώρο, οι Κήποι του Πασά διανύουν την χειρότερη στιγμή των 120 χρόνων της ιστορίας τους.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ-SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΑ!

Είναι η 1η φορά μετά από 16 χρόνια στο facebook που χρησιμοποιώ αυτό το μέσο για εκπέμψω SOS για ένα πολύ σπουδαίο μνημείο της πόλης μας.

Απευθύνομαι πρωτίστως στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων σε Κινήσεις Πολιτών, όπως και σε κάθε εμπλεκόμενο/ενδιαφερόμενο.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε λίγο οι εμβληματικοί Κήποι του Πασά θα αποτελούν παρελθόν. Εν συντομία αναφέρω τι είδαμε σε σημερινή επίσκεψη μας στο μνημείο, το οποίο περνάει τη χειρότερη στιγμή στα 120 χρόνια (από το 1904) της ιστορίας του.

α. Άστεγος συμπολίτης μας έχει βρει μόνιμο καταφύγιο μέσα στη σήραγγα/σπηλιά των Κήπων. Ο άνθρωπος για να ζεσταθεί ανάβει φωτιά όπου καίει χοντρά κούτσουρα μέσα στο μνημείο. Τα κονιάματα πέφτουν, οι λίθοι ασβεστώνονται και η παράσταση με τον δράκο -όπως και όλο το μνημείο- έχει μαυρίσει από την αιθάλη. Όταν πήγα να βγάλω τις φωτογραφίες, ο άνθρωπος είχε επιστρέψει και για ευνόητους λόγους δεν μπορούσα (και δεν ήθελα) να φωτογραφίσω. Η εστία της φωτιάς, όπως και η εγκατάσταση είναι ΜΟΝΙΜΗ, όπως φαίνεται από τις στάχτες που έχουν γεμίσει τη σήραγγα και την αιθάλη που έχει καλύψει τα πάντα. Ο δυστυχής συμπολίτης μας που καταστρέφει το μνημείο εν αγνοία του πρέπει να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ και να αποκατασταθεί σε δημόσια ή άλλη δομή αστέγων.

β. Τα κλαδιά των γύρω πεύκων πρέπει να κλαδευτούν. Σήμερα, μια μέρα με αέρα, τα κλαδιά πιέζουν τα δομικά στοιχεία του μνημείου, ξηλώνοντας τμήματα του.

γ. Το μνημείο έχει πάντα σκουπίδια, αλλά σήμερα η κατάσταση ήταν ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ. Δεκάδες σπασμένα μπουκάλια, άπειρα πλαστικά, παντού σάπια φαγητά (μάλλον από συσσίτια), ούρα και κόπρανα μέσα, έξω και γύρω από το μνημείο.

δ. Το μνημείο αποξηλώνεται. Δομικά στοιχεία του μνημείου, χαλαζίες, πρασινοσχιστόλιθοι, σκωρίες, αποσπώνται και βρίσκονται διάσπαρτα τριγύρω, προφανώς για “πλάκα” ή για να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρες κατασκευές.

ε. Αν δεν ληφθούν μέτρα η κατάρρευση του εμβληματικού μνημείου της Belle Époque είναι θέμα χρόνου. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, γιατί εδώ δεν μιλάμε για κάποια ιδιωτική βίλα που ρημάζει από τον χρόνο, αλλά για ιστορικό κτίσμα που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και αποτελεί μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

στ. Και μια βασική διασαφήνιση. Η ανάρτηση δεν έχει χαρακτήρα καταγγελτικό, αλλά ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, διότι είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν την ελεεινή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το μνημείο και αν την πληροφορηθούν θα κινηθούν -ελπίζω- αρμοδίως για τη σωτηρία του.

Η απάντηση του Νικηφορίδη

Θέση για το θέμα πήρε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε ανάρτησή του αναφέρει:

Χθες φίλος με ειδοποίησε ότι στο Facebook υπήρχε ανάρτηση για ένα κρίσιμο θέμα στους Κήπους του Πασά, θέμα που ο πολίτης δεν είχε ενημερώσει το Δήμο. Σήμερα το πρωί θα πάω να δω από κοντά τι συμβαίνει. Παίρνω καθημερινά πολλά μηνύματα από συμπολίτες για πολλά θέματα. Είναι όλα καλοδεχούμενα, κυρίως όταν πρόκειται για κακοτεχνίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε άμεσα. Υπάρχουν και πολλές προτάσεις που δυστυχώς δεν μπορώ προς το παρόν να εξετάσω και συζητήσω με την αναγκαία προσοχή. Μόλις 40 μέρες πέρασαν από τότε που αναλάβαμε. Παρακάτω οι αρμοδιότητες που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος.

ΑΠΟΦΑΣIΖΟΥΜΕ

Μεταβιβάζουμε στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομο Νικηφορίδη τις εξής αρμοδιότητες και ευθύνη:

1. Να καθοδηγεί, να εποπτεύει και να συντονίζει ενέργειες και δράσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών μονάδων με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών, την εκτέλεση έργων κατασκευής, τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης, τη νόμιμη λειτουργία και αδειοδότηση, τη δημόσια διαβούλευση για τα έργα αρμοδιότητας του, και ειδικότερα σε σχέση με:

2. Το δημόσιο χώρο (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, παιδικές χαρές), την ανάπλαση ρεμάτων, τους χώρους πρασίνου, τα άλση και τις δενδροστοιχίες.

3. Το οδικό δίκτυο (δρόμους, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους), τον αστικό εξοπλισμό και τον ηλεκτροφωτισμό των κοινοχρήστων χώρων.

4. Τα δημοτικά κτίρια και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις (Κοιμητήρια, Κολυμβητήριο, γήπεδα, χώροι στάθμευσης, εργοτάξια υπηρεσιών κ.α.), ιδιόκτητα ή μισθωμένα.

5. Τα σχολικά κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους.

6. Τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό, την οδική ασφάλεια, τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα.

7. Την προστασία του περιβάλλοντος και τις δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

8. Την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των μνημείων.

9. Την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

10. Την αστική ανθεκτικότητα, την αντιπλημμυρική προστασία και την ενίσχυση των υποδομών του Δήμου.

11. Τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τη διαχείριση του ζωολογικού κήπου.

12. Τις κατεδαφίσεις ρυμοτομούμενων και ετοιμόρροπων κτισμάτων.

13. Την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών δι’ αυτεπιστασίας.

Β. Να εποπτεύει και να έχει την ευθύνη των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα

α) της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών (εκτός του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού), β) της Δ/νσης Κατασκευών και Συντηρήσεων, γ) της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων και δ) της Δ/νσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος.

Γ. Να υπογράφει όλες τις αποφάσεις ή άλλα έγγραφα, που εκδίδονται κατ’ ενάσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων του καθώς και όλα τα έγγραφα αλληλογραφίας προς πάσης φύσεως φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, εφόσον αφορούν ζητήματα αρμοδιότητάς του, εκτός των ειδικών περιπτώσεων που η αρμοδιότητα υπογραφής έχει εκχωρηθεί σε άλλο εξουσιοδοτημένο διοικητικό όργανο.

Δ. Να υπογράφει όλες τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη διενέργεια πάσης φύσεως διαγωνιστικών διαδικασιών και μέχρι την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, εφόσον αφορούν την ανάθεση έργων και μελετών αρμοδιότητάς του.

Ε. Να εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Δήμου τα θέματα των αρμοδιοτήτων που αναφέρονται παραπάνω και να αναλαμβάνει την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων.

ΣΤ. Να υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο Δήμος για ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο των παραπάνω καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων του.

Ζ. Να εποπτεύει την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία έχει υπαχθεί ο Δήμος, και το αντικείμενο των οποίων εμπίπτει στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων.

Η. Να υπογράφει συμβάσεις που προκύπτουν από διαγωνιστικές διαδικασίες και συνάπτονται για την υλοποίηση-εκτέλεση χρηματοδοτούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς των αρμοδιοτήτων του.υ.

Θ. Να συνυπογράφει μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας όλες τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, μελετών και υπηρεσιών στους τομείς των αρμοδιοτήτων του.

I. Να ασκεί πολιτική εποπτεία επί των δράσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και να προωθεί πολιτικές κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες μέσω της Γενικής Γραμματέα του Δήμου και της Γενικής Διεύθυνσης

Μετά την τοποθέτηση του κ. Νικηφορίδη, ο Τάσος Παπαδόπουλος επανήλθε και ο ίδιος με νέα του ανάρτηση στην οποία αναφέρει:

Ειλικρινή συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη για τα αμεσότατα αντανακλαστικά που επιδεικνύει ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία στους Κήπους του Πασά, σχετικά με τη φρικτή κατάσταση που διαπιστώσαμε χθες.

Αυτό που μένει είναι κάνει το ίδιο και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, ώστε να ελέγξει τη στατικότητα του μνημείου και να ενημερωθεί η αντιδημαρχία καθαρισμού, ώστε συνεργεία του δήμου να εντάξουν σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ του χώρου, πράγμα που δεν πραγματοποιείται ποτέ ή σχεδόν ποτέ, όπως και το κλάδεμα των επικίνδυνων για τα δομικά στοιχεία του μνημείου παρακείμενων πεύκων.

Αν τα συνεργεία του καθαριότητας του Δήμου περνούσαν ποτέ από το μνημείο θα ήξεραν για την κατάληψη του χώρου από τον δυστυχή άστεγο συμπολίτη μας (για τον οποίο επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα) και θα ενημέρωναν τους αρμόδιους, ώστε αυτό να μην χρειάζεται να γίνει από το facebook ενός πολίτη, αλλά εσωτερικά από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Και για μερικούς κακοπροαίρετους που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται από το πουθενά, όποιος διάβασε την ανάρτηση μου, στο τελευταίο της σημείο (στ΄), σημειώνω με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα, πώς η ανάρτηση μου έχει χαρακτήρα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ και όχι ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ. Πρώτος εγώ γνωρίζω την κατάσταση στην οποία περιέπεσε η πόλη όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα διοίκηση. Τα χαρακτηριστικά που δείχνει η νέα διοίκηση και συγκεκριμένα ο κ. Νικηφορίδης είναι ευοίωνα και ενθαρρυντικά.

Συγχαρητήρια και πάλι!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα