ΕΙΚΟΝΕΣ- Θεσσαλονίκη: Δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις
Με μεγάλο ενδιαφέρον δεκάδες μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον δεκάδες μαθητές συμμετέχουν σε πρόγραμμα για την ήπια μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10 το πρωί η σημερινή ημερήσια δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» στην παραλία της πόλης, που θα ολοκληρωθεί στις 2 μετά το μεσημέρι και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου «e-smartec» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την επιλογή ήπιων μέσων μετακίνησης από και προς το σχολείο, αλλά και την ενεργοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών.
«Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί φυσική εξέλιξη της συντονισμένης πολιτικής που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιλογή τρόπων μετακίνησης, ειδικά μέσα στις πόλεις, που να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Θέσαμε τις βάσεις για την αλλαγή της νοοτροπίας και τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, με τις εκδηλώσεις του “Voltάρω” τα τελευταία έξι χρόνια και διαπιστώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δεν αποδέχονται απλώς τα μηνύματα που εκπέμπουμε, αλλά και ότι έχει αρχίσει συνειδητά η αλλαγή συνηθειών στον τρόπο που μετακινούμαστε μέσα στην πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Κύριος σκοπός της δράσης είναι η αύξηση του ποσοστού των γονέων και των μαθητών που επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για τις διαδρομές τους από και προς το σχολείο, όπως και της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις και διαβουλεύσεις σχετικές με την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Πλέον, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν ποδήλατα ή και πατίνια για να πάνε στις δουλειές τους, για να μετακινηθούν μέσα στην πόλη, ακόμη και για να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά. Ξεκινήσαμε με το “Voltάρω”, απευθυνόμενοι στον γενικό πληθυσμό και εξειδικεύουμε σε δύο κατευθυντήριες γραμμές, στους νέους και στους δήμους», συμπλήρωσε ο κ. Γιουτίκας.
Η πρόσκληση στη συγκεκριμένη δράση εδράζει στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ). Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΠΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στο ευρωπαϊκό έργο «e-smartec» (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 εστάλη και το σημερινό κάλεσμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού όπως και Α’, Β’, και Γ’ Γυμνασίου.
Από τις 10 το πρωί οπότε και ξεκίνησε, η δράση υλοποιείται σε δύο διαδοχικές ενότητες. Η πρώτη έχει αντικείμενο τη θεωρία σχετικά με την ενεργητική μετακίνηση, την ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου και τη συμμετοχή σε δραστηριότητα ενεργοποίησης συμμετοχικού σχεδιασμού κάτι που γίνεται μέσα από ένα μικρό σεμινάριο που υλοποιείται σε σημείο του ανατολικού τμήματος της παραλίας της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί για κάθε γκρουπ πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει κυκλοφορία με τα πόδια και χρήση ποδηλάτου σύμφωνα με τον ΚΟΚ στον ποδηλατόδρομο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπαιδευτών. Τμήμα της εξάσκησης λαμβάνει χώρα και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της παραλίας Θεσσαλονίκης.
Τα δύο συγκεκριμένα στάδια πραγματοποιούνται με ομάδες των 15-20 ατόμων, ενώ οι συμμετέχοντες στη δράση μόλις αφιχθούν στο αρχικό σημείο εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Μεγάρου Μουσικής και αφού δηλώσουν συμμετοχή, θα εκτελέσουν πρώτα το θεωρητικό σκέλος και μετά την εκπαιδευτική μετακίνηση. Σε δεύτερο χρόνο, περίπου ένα μήνα μετά τη δράση, θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγησή της, ώστε να ενεργοποιηθεί το στάδιο του συμμετοχικού σχεδιασμού του έργου «e-smartec». Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες παρέχονται ποδήλατο και κράνος προς χρήση, καθώς και φωσφορούχο γιλέκο που κρατούν με τη λήξη της δράσης.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Κυριακίδης Σωτήρης