Agenda

Πώς παρακολούθησαν οι Αμερικάνοι στη Θεσσαλονίκη εκλογές

Μια νύχτα εκεί που οι Αμερικάνοι που ζουν στην πόλη είδαν τις εκλογές.

Έλενα Ταξίδου
πώς-παρακολούθησαν-οι-αμερικάνοι-στη-141571
Έλενα Ταξίδου

Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας

«H Aμερική αύριο το πρωί δεν θα σκέφτεται ποιον εξέλεξε πρόεδρο αλλά ποιος θα είναι ο επόμενός της πρόεδρος το 2020…» μας είπε αφοπλιστικά ο Dr David Wisner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki.

_DSC0858-as-Smart-Object-1
David Wisner, photo © Άγγελος Τσεκούρας

Εν συνεχεία της δήλωσής του ο David Wisner επιχείρησε να μας βάλει γερά μέσα στην ιδιοσυγκρασία των Αμερικανών δίνοντάς μας έναν ρεαλιστικό ορισμό για το τι εστί πραγματικά η ημέρα των εκλογών και η “πολιτική” για τους ίδιους. Κάτι που όπως μας είπε “είναι αρκετά δύσκολο να το κατανοήσουν οι Έλληνες”.

© Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας

Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν είναι αυτό που συμβαίνει τυπικά και πρακτικά αυτές τις ώρες, αλλά αυτό που συνέβαινε εξακολουθητικά δύο χρόνια τώρα, με τους υποψηφίους να προσπαθούν να αποσπάσουν έκαστος την εύνοια του κοινού και με τη διαδικασία να φτάνει σήμερα στην κορύφωσή της ως ημέρα εκλογών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αμερική αύριο δεν θα συζητάει ποιος είναι ο πρόεδρός της, αλλά θα σκέφτεται ποιος θα είναι ο επόμενος. Αυτό είναι πολιτική για τους Αμερικάνους. Μία συνεχής εξελικτική διαδικασία που έχει αρχή – μέση – κορύφωση και ξανά αρχή.

Ένα τεράστιο “πάρτι της δημοκρατίας”.

Τη συγκεκριμένη αίσθηση προσπάθησε να μεταφέρει και στη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ το Dukakis Center μέσω ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε και αφορούσε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το Ball Room του Ηayatt Regency Hotel μεταμορφώθηκε σε μία μικρή “Αμερική”, με τους Αμερικανούς και μη υπηκόους της πόλης να γεμίζουν την αίθουσα και να μεταφέρουν νοερά την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη βραδιά σε ένα μπαρ της Νέας Υόρκης, αρκετά χιλιόμετρα μακριά στην Θεσσαλονίκη.

_DSC0706-as-Smart-Object-1

photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας

Ζωντανές συνδέσεις με τις ΗΠΑ και διαδραστικές συζητήσεις απευθείας με εκλογικά κέντρα αλλά και γραφεία αναλυτών, ενδιαφέροντα σχόλια από τα πηγαδάκια τόσο σπουδαστών όσο και εκπροσώπων επίσημων αμερικανικών και μη φορέων της πόλης. Σπουδαστές από όλο τον κόσμο και κυρίως Αμερικανοί μοιράζονται σκέψεις και σχόλια κατά τη διάρκεια μόνιμης αναμετάδοσης πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση με τις πολιτείες των ΗΠΑ.

photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας

Τα σχόλια τους περιστρέφονται γύρω από την Hillary Clinton ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο(;) με έντονη στα λόγια τους τη συμβολικότητα του γεγονότος πως πρόκειται για “γυναίκα”. Δείχνουν και θέλουν “Hillary” ενώ θεωρούν πως καθοριστικό ρόλο στην επικράτησή της θα παίξει η ψήφος των Λατίνων και Ισπανόφωνων. Αναφορικά με τον Trump, του οποίου το όνομα ακούστηκε περισσότερες φορές στις απευθείας μεταδόσεις παρά στην αίθουσα, θεωρούν πως πρόκειται για έναν από τους χειρότερους υποψηφίους που πέρασε από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Σχεδόν του χρεώνουν πως χάλασε το ιδιαίτερό τους “φεστιβάλ δημοκρατίας” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα την εκδήλωση καλωσόρισαν ο Dr David Wisner και η Λαμπρινή Νάση η οποία είχε και την συνολική παρουσίαση-συντονισμό της βραδιάς. Έντονο και “φεστιβαλικό” ήταν το κλίμα στην απευθείας μέσω Skype σύνδεση με τον Michael Ertel (Supervisor of Elections) και τα γραφεία του Seminole County στη δύσκολη πολιτεία της Φλόριντα αλλά και με τον John Koenig (πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο και νυν εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον όπως και με τον Alec Mally (πρώην πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και νυν εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Εξωτερικού) στην Αθήνα.

_DSC0825-as-Smart-Object-1_DSC0810-as-Smart-Object-1

Με το κρασί, τα χαμόγελα, τα ειλικρινά σχόλια, την αυτοσαρκαστική διάθεση, την έντονη εξωστρέφεια των παρευρισκομένων αλλά και την ταχύτατη δημοσιογραφία των ΗΠΑ σε μόνιμο φόντο, η βραδιά ξεδίπλωνε την παρερμηνευμένη μέχρι πρότινος πτυχή της σχέσης Αμερικανών και πολιτικής. Γίνεται ολοένα και πιο έκδηλο πως δεν είναι ένα φτηνό σόου για εκείνους η προεκλογική διαδικασία και η έννοια της πολιτικής γενικότερα αλλά μία “δημοκρατία” την οποία επιλέγουν να διαχειρίζονται όσο πιο εντυπωσιακά, συμμετοχικά και φεστιβαλικά μπορούν.

photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας

_DSC0731-as-Smart-Object-1

Αυτό ίσως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσαν τόσο οι ειδικοί αναλυτές μέσω των συνδέσεων όσο και ο κύριος Wisner. Σύμφωνα με αυτά, στις τρέχουσες προεδρικές εκλογές θα εκλεχθούν περισσότερα από 500.000 αιρετά γραφεία σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Από τον/την Πρόεδρο μέχρι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους γερουσιαστές και τους πολιτειακούς νομοθέτες έως τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι ΗΠΑ δείχνουν το μέγεθος της λατρείας τους στην συμμετοχή αυτού του “πάρτι”. Μάλιστα όπως ακούστηκε, στο Duxbury του Vermont θα εκλεχθεί μέχρι και ο dog catcher.

_DSC0854-as-Smart-Object-1

“Απλά σκεφτείτε τους αριθμούς…” επέμεινε ο David Wisner.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 120 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες ψήφισαν στην Αμερική ενώ περίπου 35.000 -αριθμός ρεκόρ για τις ΗΠΑ- είναι και οι ψηφοφόροι που ακολούθησαν την διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας στέλνοντας τα ψηφοδέλτιά τους από το εξωτερικό επιστολικά, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.

Συνυπολογίζοντας τους εθελοντές και τους χιλιάδες εργαζομένους υπέρ της νόμιμης και δίκαιας διεξαγωγής των εκλογών, ο τεράστιος αριθμός που σχηματίζεται υποδηλώνει πάλι το ίδιο: ένα ατελείωτο πάρτι της δημοκρατίας.

_DSC0765-as-Smart-Object-1
photo © Άγγελος Τσεκούρας

Κατά την διάρκεια της βραδιάς και εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων οι διοργανωτές έτρεξαν ένα έξυπνο γκάλοπ μέσω μιας πλατφόρμας στην οποία όλοι είχαν εύκολη πρόσβαση. Οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν με άριστα το 10 τις κομβικότερες εκφάνσεις από την συγκεκριμένη προεκλογική και εκλογική διαδικασία. Ο ρόλος των media, τα πρόσωπα των υποψηφίων και άλλα πολλά εκδηλώνονται μέσω της αξιολόγησης του poll.

Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του poll το 37,04% των παρευρισκομένων αξιολόγησε με τη χαμηλότερη βαθμολογία την προεδρική εκστρατεία για το 2016, με το 44,19% μάλιστα να την αξιολογεί και ως την αρνητικότερη σε σχέση με προηγούμενες προεδρικές εκστρατείες.

Στην ερώτηση για το πόσο σε εμπνέουν σε προσωπικό επίπεδο οι δύο κύριοι υποψήφιοι, το κοινό βαθμολόγησε με 7 (28,21%) την Hillary Clinton και με 1 (65,79%) τον Donald Trump.

photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας
_DSC0816-as-Smart-Object-1
photo © Άγγελος Τσεκούρας

To 77,14% πιστεύει πως οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται δίκαια και οι ψήφοι καταμετρούνται με ακρίβεια ενώ το 25,71% αξιολόγησε μόλις με 3 την δημοσιογραφική κάλυψη της προεκλογικής διαδικασίας για τα αμερικάνικα Μέσα, με το 28.57% να δίνει 5 στην ίδια ερώτηση για τα διεθνή Μέσα.

Τέλος στην ερώτηση “αισθάνεστε πως η δημοκρατία βρίσκεται υπό κίνδυνο στις ΗΠΑ” το 52.94% απάντησε “όχι” και το 47,06 απάντησε “ναι”. Ήταν η μόνη ερώτηση η οποία έλαβε σχεδόν σε ίσο ποσοστό δύο εκ δια μέτρου διαφορετικές εκτιμήσεις.

photo © Άγγελος Τσεκούρας
photo © Άγγελος Τσεκούρας

Μπορεί να έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά σημεία των εκστρατειών τα οποία στιγματίζουν τους υποψηφίους, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικότερα “υπέρ” σχετικά με την “εκλογή”. Το γεγονός πως μπορείς πολύ εύκολα να σκεφτείς να κατέβεις υποψήφιος για δημόσια υπηρεσία στην πόλη σου. Γιατί να μην το έκανες; Και αυτό ακριβώς γιορτάζουμε εδώ σήμερα στο Dukakis Center.” Dr David Wisner

_DSC0739-as-Smart-Object-1

_DSC0742-as-Smart-Object-1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα