Featured

Εκνευρισμός και ενστάσεις από κατοίκους του κέντρου για κλήσεις σε ΙΧ

«Κύκλος» ταλαιπωρίας πολιτών για το σήμα μόνιμου κατοίκου στα αυτοκίνητα τους, παρά το γεγονός ότι προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εκνευρισμός-και-ενστάσεις-από-κατοίκ-439990
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αλαλούμ με «θύμα» τους κατοίκους του κέντρου της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών στην Parallaxi, στις θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ασυνεννοησίας μεταξύ του THESi και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να πιστώνονται κλήσεις σε αυτοκίνητα που έχουν σήμα μόνιμου κατοίκου και είναι νομίμως παρκαρισμένοι.

Όπως σημειώνουν, εν μέσω πανδημίας, αναγκάζονται να μπουν σε ταλαιπωρία, παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ διέθεταν το σήμα μόνιμου κατοίκου έπρεπε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης του σήματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από τις 20 Δεκεμβρίου και μάλιστα όπως επισημαίνουν ήρθε αμέσως επιβεβαιωτικό email ότι η αίτηση και τα δικαιολογητικά τους έχουν παραληφθεί κανονικά. Μάταια, ωστόσο περίμεναν το πότε θα έρθει η ανανέωση, γεγονός που πάντως δεν τους προβλημάτισε, αφού και πέρσι είχε σημειωθεί καθυστέρηση που έφτασε μέχρι και τους τρεις μήνες.

Μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική ανανέωση του σήματος μόνιμου κατοίκου, ξεκίνησαν να βεβαιώνονται κλήσεις σε αυτοκίνητα της περιοχής.

Η απάντηση – δικαιολογία που έλαβαν από πλευράς THESi ήταν ότι οι αιτήσεις δεν παρελήφθησαν ποτέ (πώς όμως συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι δέχονταν επιβεβαιωτικό email για την αίτηση τους) και ότι θα έπρεπε να διαθέτουν αριθμό πρωτοκόλλου, κάτι που όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής δεν διευκρινίζεται κάπου στη σχετική διαδικασία.

Μάλιστα, έριξαν το «μπαλάκι» των ευθυνών στους κατοίκους λέγοντας ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να ενδιαφερθούν για την πορεία του αιτήματος τους.

Μετά από αυτό το μπέρδεμα, οι πολίτες έπρεπε να προσέλθουν αυτοπροσώπως με όλα τα δικαιολογητικά που είχαν ήδη προσκομίσει ηλεκτρονικά, για να υποβάλουν ξανά αίτηση.

Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει μία σειρά ενστάσεων από πολλούς κατοίκους του κέντρου που είδαν τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους με κλήσεις, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν το σχετικό σήμα και έχουν τα οχήματα τους νομίμως παρκαρισμένα.

Το THESi έδινε από την πλευρά του στους πολίτες αριθμού πρωτοκόλλου, ώστε να μην τους βεβαιωθούν και άλλες κλήσεις, και τους προέτρεπε να διευθετήσουν πλέον το θέμα με τη Δημοτική Αστυνομία.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο έπρεπε να μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία και την ταλαιπωρία η απάντηση που λάμβαναν οι πολίτες ήταν ότι μπορεί να «έπεσε» το σύστημα ή λόγω φόρτου εργασίας να μην ελέγχθηκαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Αρκετοί πολίτες κατέφυγαν και στη Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να βγάλουν άκρη με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η Δημοτική Αστυνομία από την πλευρά της λαμβάνει εντολή από το THESi και εάν δεν έχει καταχωρημένο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τότε βεβαιώνει τις κλήσεις.

Η διαδικασία των ενστάσεων προς τη Δημοτική Αστυνομία για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα γίνεται μόνο διαδικτυακά, με τους πολίτες να πρέπει να υποβάλλουν ξανά όλα τα απαραίτητα έγγραφα και επιπρόσθετα τις κλήσεις που τους έχουν επιβληθεί, χωρίς όμως να γνωρίζουν εάν θα γίνουν δεκτές.

Για κάποιους κατοίκους δεν είναι θέμα το χρηματικό ποσό που εν τέλει θα κληθούν να πληρώσουν, αν και άδικα όπως υποστηρίζουν, αλλά κυρίως η αντιμετώπιση που είχαν.

Υπάρχει βέβαια και μερίδα πολίτων που είτε δεν είναι σε θέση να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό για να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, είτε να μπει στη διαδικασία του να καταθέσει ενστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν και κάτοικοι του κέντρου που δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει το λάθος το οποίο έχει συμβεί, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα να έχουν γεμίσει τις τελευταίες ημέρες με περισσότερες από μία κλήσεις.

Τέλος, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής από τις ενέργειες που προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς THESi να έρθει σε συνεννόηση με την Δημοτική Αστυνομία προκειμένου μέχρι να διευθετηθεί το θέμα να μην βεβαιώνονται κλήσεις στα παρκαρισμένα οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανανέωσης, παρά το γεγονός ότι έγιναν το προηγούμενο διάστημα και εντός προθεσμίας όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα