Εξαπάτησαν πάνω από 30 πολίτες – Πώς τρομοκρατούσαν ανενόχλητοι στη Θεσσαλονίκη

Εξιχνιάσθηκαν πολυάριθμες υποθέσεις απάτης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Parallaxi
εξαπάτησαν-πάνω-από-30-πολίτες-πώς-τρο-451443
Parallaxi

Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από πενταμελές κύκλωμα, που έλαβαν χώρα από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πολύμηνης, ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας.

Πρόκειται για ημεδαπούς, τρείς άντρες ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναίκες 25 και 39 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες προκειμένου να καρπωθούν παράνομο περιουσιακό όφελος, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

-Κατήρτιζαν πλαστά δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των δραστών

-Έκαναν χρήση υπεύθυνων δηλώσεων στις οποίες χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες Δημόσιων Υπηρεσιών και υπαλλήλων

-Μετέβαιναν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων

-Κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες

-Προέβαιναν σε απατηλές αναρτήσεις πώλησης οχημάτων σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαχθέντα στοιχεία προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και

-Σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματος, αφού οι παθόντες κατέθεταν χρήματα σε υποδεικνυόμενους από τους δράστες τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τελευταίοι αναλάμβαναν άμεσα τα κατατιθέμενα ποσά ή τα απέστελλαν σε άλλους λογαριασμούς τους, ενώ οι παθόντες δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι, με τον τρόπο αυτό το κύκλωμα εξαπάτησε συνολικά τριάντα (30) πολίτες, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει έναν ακόμη προσπαθώντας να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (2.800) ευρώ.

Η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των (100.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 4 πράγματα να προσέξεις σήμερα στην καθημερινότητα της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα