Θεσσαλονίκη

Η ελπίδα φυτρώνει δυτικά

Γιατί τα καλά νέα είναι για να διαδίδονται.

Αντώνης Καράγιωργας
η-ελπίδα-φυτρώνει-δυτικά-103715
Αντώνης Καράγιωργας

Toylas 6

Τον σπόρο της αυτοοργανωμένης πρωτοβουλίας για την ποιότητα και την αυτάρκεια στην τροφή, τον φυτέψαμε πρωτοπορώντας, πριν πέντε χρόνια, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στα Δυτικά. Ήταν τότε, το 2011, που μια ομάδα τριανταπέντε καθημερινών, αλλά υποψιασμένων, πολιτών από όλη την Θεσσαλονίκη στήσαμε τον λαχανόκηπο των περιαστικών καλλιεργητών (ΠΕΡ.ΚΑ) μέσα στο πρώην στρατόπεδο. Το  σινιάλο-κάλεσμα,  τόκαναν κάποιοι ντόπιοι του ήδη υπάρχοντος εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσου.  Έτσι περίπου ξεκίνησε η περιαστική  καλλιέργεια στην Θεσσαλονίκη, που στην συνέχεια πολλαπλασιάστηκε και γέμισε το Καρατάσου δημιουργικούς και χαρούμενους μπαχτσεβάνηδες, που αριθμούν σήμερα πάνω από 120 οικογένειες.

Τούλας 3

Αφού γεύτηκαν τους καρπούς της συντροφικής καλλιέργειας  οι Πέρκας κλήθηκαν από τον Δήμο Παύλου Μελά, να μεταδώσουν και σε άλλους το σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα που είχαν βιώσει. Το μήνυμα αυτό διαλαλούσε: αποκτήστε αυτάρκεια στην τροφή σας, ελέγξτε μόνοι σας την ποιότητα όσων τρώτε, ελάτε σε επαφή με την γη, νοιώστε την αλληλεγγύη της  συνεργατικής καλλιέργειας.

Τουλασ 5

Ποιο ήταν όμως το πιο γόνιμο έδαφος για να σπείρουν τον πολύτιμο σπόρο τους; Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο μέρος από τα σχολεία της περιοχής.

Το φιλανδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μακράν το πιο προχωρημένο παγκοσμίως, αφαιρεί από την σχολική ύλη μαθήματα και τα αντικαθιστά με θέματα, όπως κηπουρική, δικαιώματα των παιδιών, πρώτες βοήθειες κ. α.  Δώδεκα χιλιάδες σχολικούς λαχανόκηπους έχουν στήσει οι Άγγλοι, και μάλιστα με την υποστήριξη της φημισμένης Βασιλικής Εταιρείας Κηπουρικής. Η παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία μόνο οφέλη καταγράφει από την σχολική ενασχόληση των μαθητών με την κηπουρική. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η βελτίωση των επιδόσεων τους σε όλα τα μαθήματα, για να μην αναφέρουμε την θετικότατη επίδρασή της σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

ραγεασ

Την γραφειοκρατική πόρτα των σχολείων την ξεκλείδωσε ο τοπικός αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου  του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, περκίτης και ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό η ΠΕΡ.ΚΑ μπήκε στα σχολεία της περιοχής,  μίλησε στα παιδιά για περιβαλλοντικά φιλική καλλιέργεια, για την δημοκρατία των παραδοσιακών σπόρων και μοιράσθηκε μαζί τους τα μυστικά της μπαχτσεβανικής τεχνογνωσίας της. Έτσι με στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου, στήθηκαν λαχανόκηποι στο  1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, στο 3ο  Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, στο 1ο ,2ο και 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, στο 1ο  Γυμνάσιο Πολίχνης και στο 2ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης.

Τούλας 2

Και έπεται συνέχεια γιατί ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και Βερτίσκου, την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι και τους Περιαστικούς Καλλιεργητές (ΠΕΡ.ΚΑ.) Καρατάσου διοργανώνει στις 12 Απριλίου, μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου την 2η Περιβαλλοντική Συνάντηση Σχολικών Μονάδων, με θέμα: Σχολικοί λαχανόκηποι, η περιβαλλοντική και παιδαγωγική σημασία τους. Απώτερος σκοπός της παραπάνω συνεργασίας η δημιουργία Τοπικού Δικτύου Σχολικών λαχανόκηπων στο Δήμο Παύλου Μελά και η λειτουργία Σχολικής Τράπεζας Σπόρων.

Γιατί τα καλά νέα είναι για να διαδίδονται.

Τουλας 1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα