15 εμπειρίες που ζεις μόνο στη Θεσσαλονίκη
Ξεσσαλονίκη, μια φορά, δεν την είπαν τυχαία.
Καλλιτεχνικές, έξυπνες, προοδευτικές, με καινοτομίες και πολύ καλές διοργανώσεις, ανθρώπους δηλαδή από πίσω και από μπροστά τους, αυτές είναι 15 εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στην Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε πράγματα που είτε αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης είτε προσθέτουν διαφορετικές εκφάνσεις στην φυσιογνωμία της, κάνοντας την ζωή στην Θεσσαλονίκη, ένα ατελείωτο κυριολεκτικό πάρτυ για όλους. Ξεσσαλονίκη, μια φορά, δεν την είπαν τυχαία.
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένας τίτλος – χιλιάδες εικόνες. Από το 1992 που το ΦΚΘ έγινε διεθνές, η Θεσσαλονίκη κάθε Νοέμβριο ζει μεγάλες κινηματογραφικές, πολιτιστικές και φεστιβαλικές στιγμές εξωστρέφειας. Οι απανταχού σινεφίλ που καταυθάνουν μαζί με συντελεστές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς αλλάζουν άρδην την εικόνα της πόλης.
Η φάση μετατρέπεται σε εμπειρία κάθε φορά που χάνεσαι για ώρες συνεχόμενες μέσα στις αίθουσες του φεστιβάλ.Κάθε φορά που συμμετέχεις ενεργά σε αυτό δηλώνοντας εθελοντής. Το Φεστιβάλ μετατρέπεται σε εμπειρία μέσω των συνεργασιών του και του δικτύου που οργανώνει στην πόλη. Από τα cafe και τα bar μέχρι και τα εστιατόρια του φεστιβάλ και τις αφίσες του. Για ένα μήνα στους δρόμους της πόλης συζητιούνται όσα προβάλλονται στις αίθουσες. Κάθε Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη είναι και ζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το ίδιο και με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εθελοντές, δράση, εικόνες από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του κόσμου, διαφορετικές οπτικές κινηματογραφιστών και ιστορίες που γίνονται sold out.
Η εμπειρία όμως δεν περιορίζεται εκεί. Τα τελευταία χρόνια και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους το ΦΚΘ και ο οργανισμός εν γένει, καταφέρνει να διατηρεί μέσω δράσεων μία ανοιχτή επικοινωνία με την πόλη βαδίζοντας παράλληλα και ενεργά στην ζωή της. Ανοιχτές προβολές που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, σινεμά με θέα και χαμηλό εισιτήριο, παρουσία και συνεργασία δράσεων με άλλους φορείς της πόλης. Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί δυνατή εξελισσόμενη εμπειρία στην πόλη 365 ημέρες τον χρόνο.
Reworks Festival. To Reworks ξεκίνησε το 2005 -όχι δειλά γιατί σπάνια κάτι δειλό γίνεται talk of the town από το πρώτο set το πρώτο logo γραφικά κλπ- έγινε θεσμός μένοντας ατόφιο στον προσανατολισμό του και εξελίξιμο στους τρόπους του, με line up που εδώ και μια γεμάτη δεκαετία δικαιώνει κάθε εγχώρια επιλογή και με αποκλειστικότητες που τα «τέκνα τέκνων της τέκνο» φαντάζονταν όταν χόρευαν αδυσώπητα σε Venue και Deca, αποτελώντας πλέον ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη. Reworks σημαίνει ένα αστικό περιβάλλον σε αρτιστική έξταση με decibel ηλεκτρονικα και vibe ηλεκτρικά κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια.
To φεστιβάλ μεταμορφώνει την Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβρη καθώς την καθιστά σημείο συνάντησης των απανταχού φίλων της μουσικής διεθνώς. Το Reworks Festival δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του. Μεγαλώνει μαζί με τα χρόνια του.
Εξελίσσεται, γίνεται επιδραστικότερο, αποκτά εξωστρέφεια, αφουγκράζεται τους καιρούς και εκμεταλλεύεται την οξυδέρκεια των ανθρώπων του. Έτσι η εμπειρία του δεν περιορίζεται τα τελευταία χρόνια μόνο στην δύναμη της ηλεκτρονικής μουσικής. Η εμπειρία του καθορίζεται από μία σειρά σύγχρονων πρότζεκτ που αφήνουν το στίγμα τους στην πόλη γιατί βασίζονται στην συμμετοχή.
Μία από αυτές το Reworks Agora. Ένα φόρουμ που στις δύο μέχρι στιγμής διοργανώσεις του έγινε απολύτως αισθητό στην πόλη. Ένα πολυδύναμο και διαθεματικό forum με διεθνή απήχηση, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης ομιλητές, πρωτοβουλίες, ειδικούς και εμπειρογνώμονες του ευρύτερου χώρου της μουσικής, της τεχνολογίας, της δημιουργικής οικονομίας και του πολιτισμού.
Eργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, συναυλίες λαμβάνουν χώρα με στόχο να εμπνεύσουν ένα κοινό μελλοντικό όραμα για τη μουσική, την ψηφιακή κουλτούρα, την τεχνολογία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα την εξέλιξη τους στην Ελλάδα.
Δημήτρια. Το Φεστιβάλ των Δημητρίων από το 2015 και μετά άλλαξε την εικόνα του άρδην. Κατάφερε να αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχονα μεταφρασμένους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Πολιτισμός κυριολεκτικά σε όλο του το μεγαλείο με την Θεσσαλονίκη να ζει για περίπου ένα μήνα μητροπολιτικές στιγμές.
Παραστάσεις που γίνονται sold out, διεθνείς παραγωγές και ονόματα τεράστιας φήμης της σύγχρονης καλλιτεχνικής υπόστασης παγκοσμίως καταφθάνουν στην πόλη στο πλαίσιο των Δημητρίων, στήνοντας ένα πρόγραμμα δράσεων και θεαμάτων που αποτελούν εμπειρία κάθε μέρα της διοργάνωσης.
Εμπειρία και το γεγονός πως η αισθητική των γραφικών και των μέσων που χρησιμοποιεί ο θεσμός τις περισσότερες φορές αποτελεί προϊόν έργου ταλαντούχων ανθρώπων της ίδιας της πόλης με αποτέλεσμα σε κάθε διοργάνωση να συστήνονται και ευρέως στο κοινό ανερχόμενες “υπογραφές” από το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης.
ΔΕΘ. Έχει περάσει από πολλά κύμματα και οι τελευταίες διοργανώσεις της στιγματίζονται από διάφορων μορφών πολιτικών statement. Όμως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης χρωστάει στο ένδοξο παρελθόν της την σχέση αγάπης που εξακολουθούν και έχουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς μαζί της.
Κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος εμπορικός θεσμός της πόλης, συστήνει σε επαγγελματίες και ιδιώτες το πρόσωπο του σύγχρονου εμπορικού κόσμου. Η ΔΕΘ αποτελούσε και αποτελεί μία από τις πρώτες αστικές εμπειρίες των μικροσκοπικών ανθρώπων της πόλης.
Η εικόνα των γονιών με τα παιδιά στο χέρι να περπατάνε ανάμεσα στα περίπτερα, το μπαλόνι από την ΔΕΘ και οι εικόνες ενός κόσμου που παρουσιάζεται μπροστά στα μεγάλα μάτια των παιδιών, αποτελεί μία από τις πιο γνώριμες εσωτερικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης.
ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 βάζοντας έξυπνα στην σύγχρονη αφήγηση της πόλης ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Από τότε το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival αποτελεί έναν σταθερό θεσμό, ο οποίος επιστρέφει σταθερά κάθε σεζόν.
Μία μοναδική εμπειρία στην Θεσσαλονίκη. Κόσμος καταλαμβάνει τα γρασίδια και παρακολουθεί ταινίες και live συγκροτημάτων, ξαπλώνοντας και ζώντας σύγχρονες εμπειρίες ανάμεσα στο ιδιαίτερο πεδίο της αρχαίας αγοράς. Με το καρό τραπεζομάντηλο ή χωρίς είναι από τις σπάνιες φορές που δίνεται η δυνατότητα σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες να βιώσουν έναν αρχαιολογικό χώρο τελείως διαφορετικά από τα συνηθισμένα.
SAF Festival. Όταν η κουλτούρα του δρόμου χτυπάει από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Το SAF φέρνει στην Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα ονόματα καλλιτεχνών του δρόμου και όχι μόνο. Από γκραφιτάδες και πάσης φύσεως street artists, χορευτές, μουσικούς κα.
Είναι η μόνη ευκαιρία που έχει κανείς στην Θεσσαλονίκη να βρει συμπυκνωμένα σε τρεις μόλις μέρες εκατοντάδες ονόματα καλλιτεχνών διεθνώς. Τo SAF κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και από την day 1. Όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν τί σημαίνει SAF για την πόλη. Σημαίνει το μεγάλο ραντεβού του δημιουργικού σύμπαντος εγχώριου και μη αλλά και η απόλυτη εμπειρία της ελεύθερης, ασυγκράτητης και εκρηκτικής καλλιτεχνικής έξαρσης.
Το Δείπνο της Άνοιξης. Μία σπάνια εμπειρία σε ένα στενό της Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος κλείνει και οι γείτονες κατεβαίνουν με το τραπέζι, τις καρέκλες και τα καλούδια τους έτοιμοι να ζήσουν αυτό που λέμε γειτονιά, στο έπακρο. Καλεσμένη όλη η πόλη καθώς η γιορτή είναι ανοιχτή. Αυτό που συμβαίνει στην Σβώλου, κάθε χρόνο και για μία θερινή νύχτα, είναι μαγεία.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η “Πρωτοβουλία της Αλεξάνδρου Σβώλου”, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από μία ομάδα δραστήριων κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Σκοπός ήταν να αναζητήσουν έναν τρόπο με τον οποίο η Γειτονιά θα γίνονταν πιο ζωντανή, δημιουργική και ευχάριστη, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη αλλά και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά.
Έτσι προέκυψε η πρώτη δράση της ομάδας, το “Δείπνο της Άνοιξης”, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014 και αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εδραίωση και εμπέδωση των δράσεων στην Γειτονιά. Η ιδέα πίσω από το Δείπνο, δημιουργήθηκε από αντίστοιχες γιορτές που πραγματοποιούνται στην πόλη της Βαρκελώνης όπου οι γείτονες στρώνουν γιγάντια τραπέζια στους δρόμους και μοιράζονται το φαγητό τους, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φύσεως. Έκτοτε, κάθε χρονιά το Δείπνο όλο και μεγαλώνει. Ενδεικτικά αυτό που συνέβη φέτος.
Comic Con Thessaloniki. Η μεγαλύτερη γιορτή των comics συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη. Η γαλέρα των comic αράζει στο Λιμάνι της πόλης και για τρεις ημέρες εκπέμπει στο σύμπαν τους με τους Θεσσαλονικείς να συρρέουν για να προμηθευτούν νέα διαμάντια για την συλλογή τους.
Χιλιάδες κόσμου κυκλοφορεί με το μπλε βραχιολάκι διασκορπώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την είδηση πώς κάτι ωραίο συμβαίνει στο λιμάνι. Live acts, battles και ένα διαφορετικό σύμπαν που προσδίδει κάτι μυθικό στην ατμόσφαιρα.
Tο The Comic Con συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλους τους επαγγελματίες και τους λάτρεις των κόμικς και του animation στη χώρα μας: το κοινό θα έρθει σε επαφή με διάσημους δημιουργούς και cosplayers από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα το περιμένουν πολλές εκπλήξεις, μοναδικά events, workshops και masterclasses, διαγωνισμοί, χάπενινγκς και απίστευτα δώρα.
Street Mode Festival. Moυσική, τέχνη και χορός στο λιμάνι εδώ και εννέα χρόνια. Το Street Mode Festival συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλη τη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες νέοι δημιουργούν μία τρομερή ατμόσφαιρα στην πρώτη προβλήτα σκορπώντας ένα δυνατό φρέσκο παλμό στον αέρα. Break dance, hip hop και η underground εγχώρια σκηνή περνάει και εκρύγνειται από το πεδίο δράσης του Street Mode στο λιμάνι.
Πασαρέλα στη Νέα Παραλία. Ξεκίνησε από τους δραστήριους Φίλους Νέας Παραλίας και συνεχίζει πλέον ως αγαπημένο event κάθε καλοκαίρι στην Νέα Παραλία. Κάθε χρόνο, στην πασαρέλα παρουσιάζονται κομμάτια-προτάσεις από νέους σχεδιαστές και δημιουργούς της πόλης, με κοινό τους γνώρισμα πως αποτελούν ρούχα που δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά.
Κάθε σεζόν το θέμα είναι διαφορετικό και κάθε φορά το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Για παράδειγμα το 2016, το θέμα ‘ηταν το “seaside rendez -vous”: συναντιέμαι, συναντώ κάποιον, κάτι, μια συγκεκριμένη μέρα, ώρα και σε ένα συγκεκριμένο χώρο, τόπο του ραντεβού, καταφύγιο ίσως των ανθρώπων που ξεκινάνε τη ζωή τους τη νύχτα ή που βρίσκονται σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, πριν τη νύχτα. Ραντεβού πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, νυχτερινό.
Η πασαρέλα λαμβάνει χώρα υπό το φως του ηλιοβασιλέμματος, έχει ελεύθερη είσοδο και συγκεντρώνει πολλούς Θεσσαλονικείς οι οποίοι κατακλύζουν την Νέα Παραλία. Η πασαρέλα κινηματογραφείται κάθε χρόνο και στο τέλος το video που κυκλοφορεί αποτυπώνει όλα όσα ζούνε τόσο οι συντελεστές όσο και οι θεατές της πασαρέλας. Χρώμα, φαντασία, μόδα πέρα των συνηθισμένων και προτάσεις που σέβονται το περιβάλλον.
Κapani Project. Mία δράση που στήθηκε και ζωντανεύει την αγορά στην καρδιά του κέντρου μέσα από ιδιαίτερα δρώμενα. Δύσκολα περίμενε κανείς πως το Καπάνι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει ως τον απόλυτο τόπο σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Εμπειρία αποτελεί το γεγονός πως μία ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης, εκεί που το παζάρι και οι βροντόφωνοι πωλητές έχουν το βασίλειό τους, η μυρωδιά των ψαριών και της ελιάς από τους πάγκους σου τρυπάει την μύτη, μπλέκουν με καλλιτεχνικές performances, διάφορα acts και μουσικές δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να ζήσει κυριολεκτικά όλες τις εκφάνσεις της πόλης του μαζί.
Το «Καπάνι Project» αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν. Με φόντο το τοπίο της πιο παλιάς Θεσσαλονικιώτικης αγοράς, με τα καταστήματα όλα ανοιχτά -ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, ρουχάδικα-, με το παλιό και το νέο να συναντιούνται σ’ έναν χώρο γεμάτο μνήμη, ιστορίες και ανθρώπινα αποτυπώματα, έρχεται λοιπόν το «Καπάνι Project».
Thessaloniki Street Food Festival. Δεν είναι παρθενογέννεση αλλά είναι εμπειρία. Από την ομάδα του Soul Food Thessaloniki στήθηκε για πρώτη φοράς στην πόλη το Thessaloniki Street Food Festival σημειώνοντας θεαματική επιτυχία και βάζοντας τις βάσεις για να γίνει ένας επιτυχημένος θεσμός. Χιλιάδες κόσμου έζησε την εμπειρία του πρώτου street food festival της πόλης καταλαμβάνοντας τα σκαλοπάτια του Δημαρχείου, δοκιμάζοντας και πίνοντας γεύσεις της πόλης.