Επικαιρότητα

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στη βία που θεριεύει

Η parallaxi δημιουργεί ένα οπτικό ντοκουμέντο για την ημερίδα «Το σκοτεινό νήμα της βίας» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
ένα-απόγευμα-αφιερωμένο-στη-βία-που-θε-906076
Parallaxi

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί την κοινωνία και θεμελιώδη προβλήματα της καθημερινότητας, θέτει -με αφορμή την επικαιρότητα- το πλαίσιο για μια τολμηρή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας.

Στην πολύ ταραγμένη εποχή που ζούμε, και σε κοινωνίες που δοκιμάζονται και μεταλλάσσονται, η βία, αποτρόπαιη έκφραση του διαχωρισμού «εμείς και οι άλλοι» και μια άνιση μάχη «του δυνατού με τον αδύνατο», απλώνεται παντού. 

Θύματά της, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι άλλης φυλής, χρώματος, θρησκευτικής πίστης, αθλητικής ομάδας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δρόμο. Πέρα από εύκολους αφορισμούς, έχουμε τη δύναμη να ψάξουμε το σκοτεινό της νήμα; Να δούμε πού – και εμείς ενδεχομένως – είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά;

Η ημερίδα για τη βία θα φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, το οποίο θα εξεταστεί σε όλες του τις εκφάνσεις. 

Σκοπός είναι να προκύψει μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα σε διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και με τη συμμετοχή του κοινού, ώστε να δούμε από που απορρέει η έκρηξη βίας, πως εκφράζεται και πως μετουσιώνεται στην κοινωνία και την καθημερινότητα, καθώς επίσης, πως η δύναμη διαφόρων παραγόντων, όπως η παιδεία, μπορεί να συμβάλει στη χαλιναγώγησή της.

Ομιλητές:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης | Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  • Άννα Διαμαντοπούλου, π. Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων | Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

  • Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’

  • Φωτεινή Χρηστιά, Ford International Professor in Social Sciences | Διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και μια οπτική καταγραφή περιστατικών βίας και οργής, σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη

279382019-1126216644836788-9143892155119032816-n.jpg

Το βίντεο αυτό, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και θα προβληθεί πρώτη φορά σε αυτή, αποτελεί μια σειρά προφορικών μαρτυριών και εικόνων από περιστατικά βίας αλλά και τους λόγους και τις συνθήκες που γεννούν τον κοινωνικό αποκλεισμό μέχρι τη βία. 

Μαθητές, πρόσφυγες, σεξεργάτριες, κάτοικοι παραμελημένων γειτονιών, παραβατικά άτομα και ο πατέρας του Άλκη Καμπανού ειδικοί μιλούν ανοιχτά στην κάμερα για όσα βιώνουν. 

Το συγκλονιστικό αυτό υλικό θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση και τον διάλογο με το κοινό, που στόχο έχει να συμβάλει κατ’ ουσία στη συνειδητότητα και την ανάλυση του πολυεπίπεδου αυτού προβλήματος.

*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στο LINK εδώ.

35b883c3-5b51-98c5-05ee-77dbf5b5df4b.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα