Θεσσαλονίκη

Ένα διαφορετικό απόγευμα στις φυλακές Διαβατών

Εικόνες: Νεκτάριος Μπασδέκης Οι τρόφιμοι της φυλακής διαβατών δεν είχαν ξανά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία κλασικής μουσικής από μια μεγάλη ορχήστρα πριν από το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιουνίου. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλάισιο του κοινωνικά ευαισθητοποιημένου φετινού της προγράμματος σε ιδρύματα, νοσοκομεία και φυλακές εισχώρησε στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και συγκεκριμένα […]

Parallaxi
ένα-διαφορετικό-απόγευμα-στις-φυλακέ-41960
Parallaxi
koth_fylakes_diavatwn_4_photo_nektarios_basdekis.jpg

Εικόνες: Νεκτάριος Μπασδέκης

Οι τρόφιμοι της φυλακής διαβατών δεν είχαν ξανά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία κλασικής μουσικής από μια μεγάλη ορχήστρα πριν από το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιουνίου. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλάισιο του κοινωνικά ευαισθητοποιημένου φετινού της προγράμματος σε ιδρύματα, νοσοκομεία και φυλακές εισχώρησε στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και συγκεκριμένα στον αυλόγυρο του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, όπου στις 12 Ιουνίου το απόγευμα, 70 περίπου κρατούμενοι παρακολούθησαν τη συναυλία, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η μουσική και ο πολιτισμός απευθύνονται σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα δρώμενο από τους κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και την ανάγνωση μηνυμάτων κατά των ναρκωτικών. Στη συνέχεια η Κ.Ο.Θ., υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αθανάσιου Σουργκούνη, παρουσίασε την Εισαγωγή από την όπερα Απαγωγή από το Σεράι και τη Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, μέρος Α΄(Molto Allegro) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τον Ουγγρικό χορό αρ. 5 του Γιοχάνες Μπραμς, τη Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 1 μέρος Ε’ (Andantino quasi parlando) και μέρος ΣΤ’ (Andante lento-Allegro vivo ma non troppo) του Γιάννη Κωνσταντινίδη, το Intermezzo και το Les Toreadors από τη Σουίτα αρ. 1 της όπερας Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ και το έργο Πιτσικάτο Πόλκα των Γιόχαν και Τζόζεφ Στράους.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων με ειδικό πρόγραμμα σπουδών που διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη και μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν σήμερα τρία τέτοια σχολεία και ένα εξ αυτών μέσα στις φυλακές από το 2006. Οι μαθητές του σχολείου εκδίδουν επίσης τον Ελεύθερο Λόγο, την εφημερίδα τους, με άρθρα μαθητών, συνεντεύξεις και φωτογραφίες με τους ίδιους να κρατούν τον ρόλο του δημοσιογράφου, του φωτογράφου και του εκδότη. 

Συνολικά σε 7 φυλακές στην Ελλάδα υπάρχουν ΣΔΕ στα οποία φοιτούν ενήλικες-κρατουμένοι. Ακόμη τρία σχολεία τυπικής εκπαίδευσης: το ένα στον Αυλώνα στο κατάστημα κράτησης νέων (Δημοτικό, Γυμνάσιο,Λύκειο), το αλλο στο κατάστημα κράτησης νέων στο Βόλο (Γυμνάσιο) και ένα Δημοτικό στη φυλακή της Κασαβέτειας. Κίνητρο για να φοιτήσουν οι κερατούμενοι σ΄αυτά είναι και η μείωση της ποινής τους αφού μια μέρα φοίτησης μετρά για δυο μέρες ποινής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συναυλιών κοινωνικού χαρακτήρα, που υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Κ.Ο.Θ. πραγματοποίησε από τις 20 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2015 συναυλίες στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων» στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο και στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα