Θεσσαλονίκη

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον τρόμο

Όταν ο τρόμος και το αλλόκοτο γίνονται τέχνη, όταν ο φόβος μετουσιώνεται  σε γοητεία και μαγεία, όταν η  νύχτα γίνεται απαραίτητη για  δημιουργία, όταν ακόμη και στο  θάνατο ο καλλιτέχνης βλέπει μια  μορφή τέχνης…. Τότε προκύπτει το The Mini Festival of Horror and Grotesque. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ αντάξιο της νύχτας του Halloween. Στις 31 Οκτωβρίου […]

Parallaxi
ένα-φεστιβάλ-αφιερωμένο-στον-τρόμο-14140
Parallaxi
afisa_teliko_mic.jpg

Όταν ο τρόμος και το αλλόκοτο γίνονται τέχνη, όταν ο φόβος μετουσιώνεται  σε γοητεία και μαγεία, όταν η  νύχτα γίνεται απαραίτητη για  δημιουργία, όταν ακόμη και στο  θάνατο ο καλλιτέχνης βλέπει μια  μορφή τέχνης…. Τότε προκύπτει το The Mini Festival of Horror and Grotesque. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ αντάξιο της νύχτας του Halloween. Στις 31 Οκτωβρίου γύρω στις 7 στον πολυχώρο «ΕΝΩ», πάνω ακριβώς από το ομώνυμο bar Ερμού 11 με I.Δραγούμη γωνία, πρόκειται να ζήσετε τον απόλυτο, καθαρό, απολαυστικό και γκροτέσκο τρόμο στο…. πιάτο σας από τον μετρ του είδους, το «The Mini Festival of Horror and Grotesque».

Η Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, ιθύνων νους και διοργανώτρια του φεστιβάλ λέει: «Η ιδέα για ένα τέτοιο φεστιβάλ τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και δύο χρόνια. Ορμώμενη από την αγάπη μου για τον τρόμο και το γκροτέσκο και σαν συγγραφέας αυτών αλλά και άλλων ειδών, αλλά περισσότερο σαν storyteller, οδηγήθηκα να οργανώσω ένα μίνι φεστιβάλ όπου ενήλικες μπορούν να έρθουν και να απολαύσουν τρομακτικές ιστορίες από εκείνες που αρέσουν σε όλους, ασχέτως αν φοβούνται ή όχι, από εκείνες που φτιάχναμε στα παιδικά μας μυαλά στο σκοτάδι του δωματίου μας. Επιπλέον ήθελα να προωθήσω την λογοτεχνία τρόμου που είναι πολύ παρεξηγημένη στην Ελλάδα, όπως και όλη η Λογοτεχνία του Φανταστικού γενικά κι επίσης να αναδείξω την ομορφιά της θεματικής αυτής σε κάθε μορφή τέχνης. Έτσι με την στήριξη του κόσμου που ήδη εκδηλώνει τεράστιο ενδιαφέρον και αγάπη, ελπίζουμε αυτό το φεστιβάλ να αποτελέσει έναν ετήσιο θεσμό, που θα δίνει βήμα σε νέους συγγραφείς, αλλά και όλων των ειδών τους  καλλιτέχνες, για να εκφραστούν και να  προβάλλουν  τη δουλειά τους.»

Σχετικά με τη νύχτα του Halloween λέει: «Ως ερευνήτρια ταφικών εθίμων και μεταθανάτιων αντιλήψεων ανά τον κόσμο, είναι φυσικό να έχω μια αδυναμία στην αρχαία κελτική γιορτή του Σόουιν, γνωστή σήμερα ως Halloween και αργότερα ως «γιορτή των Αγίων Πάντων». Η γιορτή αυτή αποτελεί την καθαρή γιορτή των νεκρών. Σύμφωνα με το μύθο, τη νύχτα του Σόουιν, της 31ης Οκτωβρίου, οι θεοί κατέβαιναν στη γη και με τα μαγικά τους προκαλούσαν αναστάτωση στους θνητούς ανθρώπους. To πέπλο που χώριζε τους δύο κόσμους εκείνη τη νύχτα γινόταν πολύ λεπτό και διαπερατό.  Εκείνο το βράδυ επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, οι ψυχές των νεκρών συγγενών και φίλων έρχονταν στον κόσμο μας για μια και μοναδική νύχτα. Γι’ αυτό ανάβουμε φαναράκι (με μορφή κολοκύθας γνωστή ως Jack-o’lanterns αργότερα), για να καθοδηγήσουμε αυτές τις ψυχές να μην χάσουν το δρόμο τους στο σκοτάδι της νύχτας. Ανάμεσα όμως σε αυτές τις καλές ψυχές κρύβονται και κάποιες… κακές. Έτσι μεταμφιεζόμαστε για να μη μας γνωρίσουν… Το δυτικό αυτό έθιμο έχει αγαπηθεί πολύ στη χώρα μας και αν και δεν φαίνεται, πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο γιορτάζουν την ημέρα του Halloween κυρίως σε σπίτια φίλων. Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσω μια γιορτή όπου όλοι αυτοί οι φίλοι του Halloween και του τρόμου να έχουν ένα κοινό σημείο συνάντησης, για να γιορτάζουν και να χαίρονται.»

Στο φεστιβάλ θα απολαύσετε την ζωντανή  αφήγηση 9 ιστοριών τρόμου και αλλόκοτου νέων συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιάμεσα από τις αφηγήσεις θα ακούτε παράξενες μουσικές (moody alien), θα απολαμβάνετε σκοτεινές χορεύτριες (Αντωνία Πιτουλίδου and the Manzins) σε ανατριχιαστικά χορευτικά, θα παρακολουθήσετε horror short films (TiSFF και Δημήτρης Βαβάτσης) και θα μελετήσετε ανάλογα ζωγραφικά έργα και κόμικ διαφόρων καλλιτεχνών. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν με ελεύθερη συνεισφορά 3 ευρώ για το βιβλίο με τα 9 διηγήματα. Μετά το φεστιβάλ που θα τελειώσει κάπου στις 12, θα ακολουθήσει μεταμεσονύκτιο πάρτυ στον μπαρ ΕΝΩ ακριβώς από κάτω.

Fb page: “The Mini Festival of Horror and Grotesque”

E-mail: [email protected]

BE THERE… R U READY TO FACE YOUR DARKEST FEARS?

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα