Θεσσαλονίκη

Ένα «γκέτο» στην οδό Τσιμισκή 136 έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα

Ένα ''γκέτο'' στην οδό Τσιμισκή 136.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
ένα-γκέτο-στην-οδό-τσιμισκή-136-έχει-εμ-411629
Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Στην οδό Τσιμισκή 136 εδώ και αρκετό καιρό τις νύχτες συναντάς αυτή την εικόνα. Πλάι στα γραφεία της ΔΕΗ και σε εμπορικά καταστήματα. Στο συγκρότημα που ανήκει στη ΧΑΝΘ. Στα παράθυρα του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί από άστεγους αρκετά ρούχα, κουβέρτες, πλαστικά μπουκάλια και ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο στη καθημερινή τους ζωή. Το πορτοκαλί φως από τις κολώνες κάνει ορατό το δράμα των αόρατων αυτών ανθρώπων.

Η αίσθηση του νυχτερινού περάσματος από εκεί μόνο φιλική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και θυμίζει περισσότερο γκέτο παρά κεντρική οδό. Ακριβώς δίπλα υπάρχει σχολείο, ενώ από το σημείο περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Φυσικά, το «στενάκι» έχει ερημώσει, με αποτέλεσμα τη νύχτα να περνούν μόνο οι τολμηροί και πάντα τις πρωϊνές ώρες, γιατί η κατάσταση το βράδυ μοιάζει ανοίκεια. Σαφώς όχι επικίνδυνη, απλά ασυνήθιστη.

Καθώς το πρόβλημα των αστέγων οξύνθηκε μέσα στην κρίση και οι λύσεις δεν φαίνεται να είναι πάντα εφικτές, το πρόβλημα στέγης για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών που βρέθηκαν στο δρόμο τα χρόνια της κρίσης αποτελεί άλυτο γρίφο. Έτσι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να επιβιώσουν αξιοπρεπώς και η έλλειψη δομών ή η επιλογή σε κάποιες περιπτώσεις τους αναγκάζει να δημιουργούν τα παρακάτω «σπίτια». Διάφορες οι αιτίες της αστεγίας.

Η parallaxi μέσα από τη δράση της Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς και τη βοήθεια της Άρσις κατέγραψε πριν μερικά χρόνια τους άστεγους του κέντρου της πόλης συγκεντρώνοντας κουβέρτες, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για κείνους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα