Θεσσαλονίκη

Ένα Ινουκσούκ στο κέντρο της πόλης

Λέξεις – εικόνες: Κύα Τζήμου Συνεχίζοντας την παράδοση της βάπτισης πάρκων της πόλης προς τιμήν μιας πόλης ενός φιλικού κράτους, το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου ο δήμος εγκανίασε ένα καινούργιο θεματικό παρκάκι στην καρδιά της πόλης αφιερωμένο στον Καναδά. Πριν από αυτό είδαμε το Πάρκο της Γαλλίας απέναντι από το Δημαρχείο (Νοέμβριος 2011), το πάρκο Δυρραχίου […]

Κύα Τζήμου
ένα-ινουκσούκ-στο-κέντρο-της-πόλης-18642
Κύα Τζήμου
kanadas_1.jpg

Λέξεις – εικόνες: Κύα Τζήμου

Συνεχίζοντας την παράδοση της βάπτισης πάρκων της πόλης προς τιμήν μιας πόλης ενός φιλικού κράτους, το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου ο δήμος εγκανίασε ένα καινούργιο θεματικό παρκάκι στην καρδιά της πόλης αφιερωμένο στον Καναδά. Πριν από αυτό είδαμε το Πάρκο της Γαλλίας απέναντι από το Δημαρχείο (Νοέμβριος 2011), το πάρκο Δυρραχίου Αλβανίας απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό (Οκτώβριος 2014) που δεν έτυχε της εκτίμησης των πολιτών και οι βανδαλισμοί εξαφάνισαν τη σημαία της γείτονας χώρας και κάλυψαν με μαύρο σπρέι την αφιερωματική πλάκα. Επειδή όμως ο Έλληνας είναι επιλεκτικά “ρατσιστής” στο ξένο στοιχείο, μάλλον τα δυο αυτά πάρκα δεν θα κινδυνεύσουν από βανδαλισμούς.

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων των ελληνοκαναδικών διπλωματικών σχέσεων, η Πρεσβεία του Καναδά εγκαινίασε το Σάββατο το «Πάρκο του Καναδά» στη Θεσσαλονίκη. Το πάρκο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Μακένζυ Κίνγκ. Το Πάρκο του Καναδά αποτελεί συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πρεσβεία του Καναδά προς την αδελφοποιημένη πόλης της Οττάβα, αλλά και μια κίνηση τιμής και μνήμης προς τον φιλέλληνα Μακένζυ Κίνγκ. Όλα τα έξοδα του γλυπτού και του δείκτη μνήμης είναι μια δωρεά της Πρεσβείας του Καναδά και της καναδικής εταιρείας McCain Foods.

Το γλυπτό Inukshuk που τοποθετήθηκε στο κέντρο του παρτεριού στη συμβολή των οδών Μακένζυ Κινγκ και Αγίας Σοφίας φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Παυλίδης. Ιnukshuk στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ιnuit του Καναδά, σημαίνει «με τη μορφή ανθρώπου». Οι Inuit είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά και κατασκεύαζαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα κατά μήκος των βορείων ακτών του Καναδά για να εντοπίζουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους λατρείας. Ήταν κατασκευασμένα με ακατέργαστες πέτρες και παραδοσιακά δήλωναν ότι “κάποιος ήταν εδώ” δηλαδή ότι ο ταξιδιώτης βρίσκεται “στο σωστό μονοπάτι”. Tο μέγεθός τους διέφερε από γλυπτό σε γλυπτό. Η εικόνα ενός τέτοιου γλυπτού αποτέλεσε και το logo των Ολυμπιακών αγώνων που διεξήχθησαν στο Βανκούβερ το 2010.

Συγχρόνως μια ενημερωτική καλαίσθητη πινακίδα τοποθετήθηκε κάτω από την πινακίδα της οδού που αναφέρει την ιστορία του Γουίλιαμ Λάιον Μακένζυ Κινγκ, 10ου Πρωθυπουργού του Καναδά. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε το Ελληνικό Ταμείο Αρωγής Πολέμου του Καναδά στην προσπάθειά του να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, 1942-45. Μετά το τέλος του πολέμου, δρόμοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πήραν τιμητικά το όνομά του. Ο Φιλέλληνας πρωθυπουργός δήλωσε όταν εισέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα στην οποία οφείλουμε μια ανώτερη και ομορφότερη ζωή, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των πραγματικών ανθρώπων είναι στο πλευρό της.». Αυτές είναι και οι πληροφορίες που αναγράφονται σε τρεις γλώσσες πάνω στην ενημερωτική πινακίδα. Σε τρεις γλώσσες είναι γραμμένες και οι 2 μαρμάρινες πλάκες που τοποθετήθηκαν στα πράσινα παρτέρια μπροστά στο γλυπτό και μπροστά στο Κόκκινο σπίτι όπου πλέον θα κυμματίζουν οι σημαίες του Καναδά, της Ελλάδας και της πόλης μας.

Πρόπερσυ για δεύτερη φορά σε δέκα μέρες άγνωστοι έριξαν το γλυπτό κάτω, αφήνοντας μόνο τα πόδια! Μπορεί στις ακτές του Καναδά τα Inukshuk να στέκονται δεκαετίες εδώ όμως η βαρβαρότητα δεν τα αφήνει ούτε μια μέρα. Υπάλληλοι του δήμου ανέλαβαν να το αποκαταστήσουν. Οι αποκαταστάσεις βέβαια έκτοτε ήταν πολλές. Όσες και οι βεβηλώσεις. Το γλυπτό αυτό βανδαλίστηκε τόσες φορές που ο πρόξενος του Καναδά απηύδησε και ζήτησε να απομακρυνθεί. Το προξενείο του Καναδά φυσικά είδε και από-είδε με τις διαρκείς βεβηλώσις του και έφτασε σε αυτή την απόφαση της αποκαθήλωσης. Η απόφαση επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Σε μερικές πόλεις δεν αξίζουν τα γλυπτά. Αποχαιρετήστε το λοιπόν! 

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα