Ένα Κοινωνικό Ογκολογικό Φαρμακείο για άπορους και ανασφάλιστους καρκινοπαθείς
Λειτουργεί επί της οδού Αλεξάνδρου Συμεωνίδη 3, απέναντι από το Θεαγένειο.
Στο πλευρό περισσοτέρων από 2.500 καρκινοπαθών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά φαρμάκων, είτε επειδή είναι ανασφάλιστοι, είτε επειδή ζουν στα όρια της φτώχειας, στέκεται ο Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», μέσω του Κοινωνικού Ογκολογικού Φαρμακείου, που λειτουργεί επί της οδού Αλεξάνδρου Συμεωνίδη 3, απέναντι από την πύλη του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Το Κοινωνικό Ογκολογικό Φαρμακείο ιδρύθηκε το 2012, περίπου οκτώ χρόνια μετά τη «γέννηση» του Συλλόγου, και μέσα σε αυτή τη δεκαετία έχουν εξυπηρετηθεί εκατοντάδες άτομα που νοσούν από καρκίνο και αδυνατούσαν να καλύψουν τις βασικές φαρμακευτικές τους ανάγκες. Το Φαρμακείο είναι ανοιχτό κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη (11 το πρωί με 1 το μεσημέρι), παρουσία εθελοντών φαρμακοποιών και νοσηλευτών που ενημερώνουν λεπτομερώς τους ασθενείς για την αγωγή που θα πρέπει να λαμβάνουν.
Πέρα από φάρμακα, όμως, παρέχονται περούκες, καροτσάκια, πατερίτσες, υποστρώματα, διατροφικά είδη κ.ά. «Οι γιατροί του Θεαγενείου και οι νοσηλευτές μας γνωρίζουν και κατά την εξέταση, εάν αντιληφθούν πως κάποιος ασθενής είναι ανασφάλιστος ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, τον ενημερώνουν για το Κοινωνικό Ογκολογικό Φαρμακείο», δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Καίτη Κοντοπούλου.
Τα περισσότερα από τα φάρμακα προέρχονται από δωρεές συγγενών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από καρκίνο και αποφασίζουν να τα προσφέρουν σε όσους τα χρειάζονται. Στην όλη προσπάθεια συντρέχουν και οι υπεύθυνοι των Κοινωνικών Φαρμακείων των δήμων της Θεσσαλονίκης που παραδίδουν όλα τα ογκολογικά φάρμακα που φτάνουν στα χέρια τους.
Δράσεις για την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Η ολοένα αυξανόμενη παρουσία ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου στο Κοινωνικό Ογκολογικό Φαρμακείο, στους οποίους έπρεπε να γίνουν στομίες και κολοστομίες, οδήγησαν τους εθελοντές του Συλλόγου να διοργανώσουν δράσεις «στοχευμένες» στη συγκεκριμένη μορφή.
«Αναρωτηθήκαμε γιατί να φτάνουμε σε αυτό το στάδιο και να μην κάνουμε κάτι για να το προλάβουμε; Με την ιδέα αυτή ξεκινήσαμε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε συνεργασία με το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Θεαγενείου. Διότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος και το ποσοστό νόσησης έχει αυξηθεί», πρόσθεσε η κ. Κοντοπούλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου διοργανώνει στην Πλατεία Αριστοτέλους το δεκαήμερο από 20–31 Μαρτίου (το διάστημα επιλέχτηκε γιατί είναι ο Μάρτιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παγκοσμίως) δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών.
Γιατροί και νοσηλευτές θα απαντούν σε απορίες του κόσμου, ενώ παράλληλα μέσω μίας διαδραστικής εγκατάστασης το κοινό θα κατανοεί καλύτερα ποια είναι τα συμπτώματα και τι χρειάζεται να κάνουν μόλις τα αντιληφθούν. «Μ’ αυτή τη διαδραστική, ψηφιακή, κατασκευή, θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά στη νόσο. Να μη φοβούνται, να δουν τι ακριβώς χρειάζεται, τι συμπτώματα έχει, τι κερδίζεις. Έστω και ένας άνθρωπος να σωθεί είναι κέρδος», συμπληρώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.
πηγή – Α. Καρυπίδου / ΑΠΕ ΜΠΕ