Θεσσαλονίκη

Ένα open caravan στο δρόμο προς το campus του ΑΠΘ

Για μια εβδομάδα (15-24/7) έχει ανακοινωθεί διαδικτυακά η διοργάνωση του NoBorder Camp στο χώρο του Πανεπιστημίου. Σε πλήρη αντίθεση η Σύγκλητος.

Parallaxi
ένα-open-caravan-στο-δρόμο-προς-το-campus-του-απθ-121998
Parallaxi

Aπό μεθαύριο 15 Ιουλίου αναμένονται στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έλληνες και ξένοι, οι οποίοι πρόκειται να κατασκηνώσουν μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρυτανεία σε δημοσίευμα της Voria.gr κανείς από τους φερόμενους ως διοργανωτές δεν φρόντισε να έρθει σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές για να τις ενημερώσει και για να πάρει και τη σχετική άδεια.

DSCN0950

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Voria.gr για το θέμα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως χθες  η Σύγκλητος η οποία αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή τη διοργάνωση. Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο αναπληρωτής πρύτανης Θόδωρος Λαόπουλος «οι πρυτανικές αρχές πληροφορήθηκαν για το camp από αναρτήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο, από κάποιες αφίσες οι οποίες κυκλοφόρησαν μέσα στο πανεπιστήμιο καθώς και από προφορική ενημέρωση που είχαν από την αστυνομία. Οι άγνωστοι σε μας διοργανωτές δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί μας για να μας ενημερώσουν και για να ζητήσουν άδεια για τη διοργάνωση του camp». Σύμφωνα με τον κ. Λαόπουλο «το πανεπιστήμιο είναι αντίθετο στην προοπτική της πραγματοποίησης της κατασκήνωσης στο ΑΠΘ καθώς, πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ιδίων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγείας». Όπως υπογραμμίζει ο αναπληρωτής πρύτανης «το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες προσωπικής υγιεινής κατασκηνωτών».

no border

Η διοργάνωση του «No Border Camp» καλεί εδώ και βδομάδες μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση: http://noborder2016.espivblogs.net/el/, ομάδες που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στη διοργάνωση. Το κάλεσμα απευθύνεται προς ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες, συλλογικότητες και άτομα που συμφωνούν με το προτεινόμενο πλαίσιο διοργάνωσης του No Border Camp. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει και ένα πολυσέλιδο έντυπο στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του δεκαημέρου καθώς και οι στόχοι της όλης διοργάνωσης. Σύμφωνα με τους άγνωστους διοργανωτές το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζητήσεις, πορείες στο κέντρο της πόλης και στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πέριξ της Θεσσαλονίκης καθώς και συναυλίες τις βραδινές ώρες.

Εν ολίγοις οι στόχοι της διοργάνωσης όπως αναφέρονται διαδικτυακά είναι:

Τα Βαλκάνια έχουν υπάρξει περιοχή με μεγάλη κινητικότητα πολύ πριν τα σημερινά μεταναστευτικά ρεύματα. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή έχει μόλις πρόσφατα συγκεντρώσει την προσοχή των ΜΜΕ, καθώς πολλές χιλιάδες ανθρώπων έχουν κάνει το πέρασμα προς τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη μέσα από τη λεγόμενη Βαλκανική οδό. Μετά από ένα καλοκαίρι μετακινήσεων, η Βαλκανική οδός έχει, επισήμως τουλάχιστον, κλείσει και οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα στο ταξίδι αντιμετωπίζουν καταστολή, βία και σύνορα περιφρουρημένα από στρατό. Φασιστικές και δεξιές οργανώσεις και κόμματα έχουν αυξήσει σε πολλές χώρες την επιρροή τους χρησιμοποιώντας τη μετανάστευση προς όφελός τους, προωθώντας ρατσιστικά στερεότυπα και εθνικιστικές ιδεολογίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της ανάγκης να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τη μία, και της αναγκαιότητας να περάσουν ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα από την άλλη.

Μετά από συνάντηση πολλών ανθρώπων εν όψει του NoBorder Camp στη Θεσσαλονίκη, ένα ανεξάρτητο δίκτυο από συλλογικότητες αποφάσισε να οργανώσει διάφορες πολιτικές ενέργειες και να ενώσει την μετακίνηση των ακτιβιστών σε ένα κινηματικό OpenCaravan.

poster-no-border-el

Από το 1990  οργανώνονται παρόμοια action camps κάτω απ΄το όνομα ‘No border’ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σύνορα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Τα camps λειτουργούν σαν αυτόνομες ελεύθερες ζώνες που οργανώνονται για να φέρουν σε επαφή διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις και ομάδες αγώνα εναντίον των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής των κρατών.

Το κάλεσμα όπως αναρτάται στη σελίδα του NoBorderCamp2016 με σχετικές οδηγίες προς τους συμμετέχοντες:

Η βασική κατασκήνωση του NoBorderCamp2016 θα βρίσκεται μέσα στο χώρο του Α.Π.Θ. Τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα Πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ’ όλο που δεν είναι “νομότυπες” με την στενή του όρου έννοια, είναι “νομιμοποιημένες” από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου. Κατά συνέπεια, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί από τη μεριά των πρυτανικών αρχών ή της αστυνομίας η πρόθεση της προληπτικής καταστολής τέτοιων κινήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Η παραμονή μας λοιπόν μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και η παρουσία του κόσμου πιστεύουμε ότι θα αποτελεί επαρκή εγγύηση για την κοινή ασφάλεια. Ωστόσο πρέπει να έχεις υπ’ όψιν ότι από το 2011 δεν ισχύει στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό άσυλο (το οποίο ίσχυε από το 1982), που σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να επέμβει στο χώρο του Camp όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως οπουδήποτε αλλού.

– Μην έχεις μαζί σου αντικείμενα που μπορεί να χαρακτηριστούν όπλα. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα μαχαίρια κάθε είδους, ακόμη και οι σουγιάδες, ειδικά μάλιστα όταν τα απομακρύνεις από το χώρο όπου μένεις και επομένως δεν μπορούν να συνδεθούν με την οικιακή τους χρήση (π.χ. εάν κυκλοφορείς έχοντας στην τσάντα σου ένα μαχαίρι κουζίνας, αυτό θα χαρακτηριστεί κατά πάσα πιθανότητα “όπλο” και δεν θα θεωρείται πλέον εργαλείο). Επίσης, στην Ελλάδα τα δικαστήρια έχουν κρίνει ως όπλα και αντικείμενα τα οποία δεν είναι τέτοια από την κατασκευή τους (όπως για παράδειγμα μπορεί να κριθεί ένα ξύλινο στειλιάρι που το κουβαλάς μαζί σου). Τέλος, όπλα στην Ελλάδα θεωρούνται και κάποια αμυντικά μέσα, όπως είναι οι ασπίδες ή τα pepper spray.

– Μην κουβαλάς επάνω σου ναρκωτικές ουσίες. Πέρα από το ζήτημα της ενδεχόμενης “ποινικοποίησης” του camp και της ενδεχόμενης παρουσίασής του προς την κοινή γνώμη ως “άντρο ανομίας και ναρκωτικών”, η κατοχή π.χ. μιας πολύ μικρής ποσότητας ινδικής κάνναβης ενδέχεται να σου δημιουργήσει προβλήματα, διότι στην Ελλάδα είναι παράνομη ακόμη και η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση (και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 μήνες). Επίσης εάν ετοιμάζεσαι να έρθεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ΜΗΝ διανοηθείς να κουβαλήσεις μαζί σου έστω και μικροποσότητα ναρκωτικών διότι ακόμη και η κατοχή μιας μικρής ποσότητας κάνναβης όταν εισάγεται στη χώρα μπορεί να μετατραπεί σε κακούργημα (δλδ τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια).

Αναρτήθηκε επίσης χάρτης με το σημείο της κατασκήνωσης:

camp no border

DSCN0911

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα:

programma

Αναμένουμε τις εξελίξεις και μετά από την Συνέντευξη τύπου που παραχωρεί σήμερα η Πρυτανεία.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα