Featured

Ένα πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται μέσα στο ΑΠΘ

Για έναν χώρο τον οποίο θα χαίρονται οι φοιτητές, αλλά και όλοι οι Θεσσαλονίκεις έκανε λόγο στην Parallaxi ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Μανουσαρίδης - Ποιες παρεμβάσεις προωθούνται

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ένα-πάρκο-για-όλη-τη-θεσσαλονίκη-ετοιμ-743256
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Νέα πνοή αναμένεται να αποκτήσουν από το καλοκαίρι οι χώροι στο campus του ΑΠΘ με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση, Συγχρονισμός Επιστημονικού, Περιβαλλοντικού Πάρκου του ΑΠΘ» και περιλαμβάνει τους χώρους γύρω από το Μετεωροσκοπείο και το Αστεροσκοπείο.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Μανουσαρίδης, μίλησε στην Parallaxi σχετικά με το τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός που ήδη «τρέχει» το τελευταίο διάστημα, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν, ώστε σε λίγους μήνες να παραδοθεί ένας χώρος που θα τον απολαμβάνουν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος της Θεσσαλονίκης που θα κάνει τον περίπατο του στο σημείο.

«Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την αλλαγή του φωτισμού, που ένα μέρος έγινε από ένα άλλο συμπληρωματικό έργο του Δήμου ως προς τους πυλώνες. Όλες οι υπόλοιπες ενέργειες, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων γίνεται από αυτό το έργο» αναφέρει ο κ. Μανουσαρίδης ο οποίος παρουσιάζει τις δράσεις που θα γίνουν στο σημείο.

  • Δημιουργία ποδηλατοδρόμων δίπλα στους κάθετους άξονες
  • Διαδρομές για πεζούς στα υφιστάμενα πάρκα
  • Δημιουργία οδεύσεων για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στα υφιστάμενα πεζοδρόμια
  • Χωροθέτηση στάθμευσης στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το Μετεωροσκοπείο, δηλαδή σε όλο το τετράγωνο να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης
  • Αλλαγή όλων των δικτύων ύδρευσης
  • Φυτεύσεις και καινούργιες αρδεύσεις σε δύο περιοχές πρασίνου. Η μία στην περιοχή της λίμνης, εκεί όπου ο ελεγχόμενος χώρος μεγάλωσε λίγο περισσότερο.
  • Αποξήλωση ενός μέρους που βρίσκεται στην περίφραξη της λίμνης και δημιουργία νέας.
  • Πίσω από το Αστεροσκοπείο υπήρχε ένας κήπος φαρμακευτικών φυτών, ο οποίος ήταν κρυμμένος και βανδαλίζονταν συνεχώς. Πλέον, χωροθετείται σε νέο σημείο, δεξιά στη γωνία του ΑΧΕΠΑ. Τα φαρμακευτικά αυτά φυτά που θα ανήκουν σε εργαστηριακά μαθήματα του Τμήματος Φαρμακευτικής θα αναδεικνύονται, θα μπορεί κάποιος να τα βλέπει, χωρίς βέβαια να έχει πρόσβαση σε αυτά.
  • Αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν ήδη, όπως για παράδειγμα συντήρηση της περίφραξης του Μετεωροσκοπείου.
  • Πλακόστρωση με κυβόλιθους του πλάγιου δρόμου που πηγαίνει προς το ΑΧΕΠΑ.
  • Ο ποτισμός του πάρκου των δύο τεμαχίων θα γίνεται μέσω υπόγειας συγκέντρωσης νερών από κτίρια τα οποία θα στέλνονται στη λίμνη.

«Θα χαίρεσαι να κάθεσαι, αρκεί να το σεβαστούμε»

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό γύρω στις 650.000 ευρώ, όπως σημειώνει ο κ. Μανουσαρίδης ο οποίος προσθέτει:

«Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα υπάρχουν τσιμεντένια παγκάκια στα οποία θα μπορεί κάποιος να καθίσει και να πιει τον καφέ του, να ξεκουραστεί από τη διαδρομή. Όλες οι παρεμβάσεις θα δώσουν μία καλή αίσθηση, σίγουρα πολύ καλύτερη από την υπάρχουσα. Θα χαίρεσαι να κάθεσαι. Αρκεί να το σεβαστούμε όλοι μας».

Πότε θα γίνουν πράξη;

Οι δυσκολίες με την πανδημία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των εργασιών, με τον κ. Μανουσαρίδη να εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος ότι σε λίγους μήνες θα είναι όλα έτοιμα και οι φοιτητές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε χώρους τελείως διαφορετικούς από αυτούς που γνωρίζουν έως σήμερα.

«Έχουμε να κάνουμε πλέον τη συμπληρωματική σύμβαση για το πάρκο. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα, πριν το καλοκαίρι, θα μπορούμε να πίνουμε εκεί τον καφέ μας, το αναψυκτικό μας και να έχει ολοκληρωθεί. Ήδη έπρεπε να το είχαμε τελειώσει, αλλά η πανδημία δημιούργησε καθυστερήσεις με τα κρούσματα στα μέλη των συνεργείων του εργολάβου. Και όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι βρισκόμασταν σε οργασμό εργασιών και τον χειμώνα που έπρεπε να δουλέψουμε για να προλάβουμε και τη φύτευση. Εάν περάσει ο καιρός δεν θα προλάβουμε τη φύτευση. Όταν έχει παγωνιά μπορείς να φυτεύεις δέντρα, αλλά δεν μπορείς να ρίχνεις τσιμέντα γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα τσιμέντα. Φέτος ευνοηθήκαμε κάπως από τις καιρικές συνθήκες, αλλά η πανδημία μας τα πήγε όλα πίσω. Εύχομαι και ελπίζω το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ώστε η νέα φουρνιά των φοιτητών, μαζί με τους παλιούς, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη, να απολαύσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ένα όμορφο πάρκο και περίπατο που θα είναι ανοιχτό για όλους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα