Ένα ρεκόρ Γκίνες στη Θεσσαλονίκη!
Η πόλη στο βιβλίο Γκίνες χάρη σε ένα πρότζεκτ.
Tον περασμένο Σεπτέμβρη σχεδιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ένα εικαστικό project σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος του project ήταν να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κυανοτυπία στον κόσμο και να κατακτηθεί το Guinness World Records. Η ομάδα που κέρδισε τη διάκριση γράφει στην parallaxi.
WHO Η ομάδα του ΦωτοΓραφείον ξεκίνησε από τον Στέφανο Τσακίρη www.stefanostsakiris.com και με τις ανάλογες συνεργασίες δραστηριοποιούμαστε στο φωτογραφικό χώρο δημιουργικά και εμπορικά. Στην ομάδα συμμετέχουν ενεργά η Νικολέττα Δανιήλ, Παναγιώτα Χατζηπαναγιωτίδου και Αλέξης Καρνούτσος, μαζί με εξωτερικούς συνεργάτες. Το πρότζεκτ αυτό, ονομάστηκε Gyanotype από τον συνδυασμό των λέξεων Giant και Cyanotype. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στήριξε την προσπάθεια αυτή, με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του κ.Σπύρο Πέγκα, μια ομάδα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ, του κ.Ντένη Σαρηγιάννη και την εταιρία Polyeco.
WHAT Στόχος μας, λέει η ομάδα, ήταν να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης και τεχνικής. Για να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε ένα μεγάλης κλίμακας κομμάτι υφάσματος επιφάνειας 280 τ.μ. περίπου. Το μοτίβο που αποτυπώθηκε σε αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση ατόμων και αντικειμένων πάνω στο πανί.
Τεχνικά, η διαδικασία είναι η εξής: το πανί εμποτίζεται με μια φωτοευαίσθητη ουσία και αφού στεγνώσει έχει καταστεί φωτοευαίσθητο μόνο σε ηλιακό φως (προετοιμασία). Από τη στιγμή που ξεδιπλώνεται για έκθεση στον ήλιο (ημέρα εκδήλωσης) τοποθετούμε αμέσως πάνω στο πανί αντικείμενα (στην περίπτωση μας ο κόσμος ξαπλώνει πάνω στο πανί και μένει ακίνητος) και σε λίγα λεπτά δημιουργείται πάνω στο ύφασμα μια λανθάνουσα εικόνα, ένα αποτύπωμα.
Η χρονική διάρκεια έκθεσης εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, (σε μια καλοκαιρινή ημέρα με ηλιοφάνεια θα είναι λογικά 4-5′ περίπου, ενώ σε συννεφιασμένη ημέρα 10-15′) οπότε στη δική μας περίπτωση κράτησε 5 λεπτά.
Η εμφάνιση και η «στερέωση» της λανθάνουσας εικόνας έγινε ξεπλένοντας το πανί με νερό. Μόλις στέγνωσε, εμφανίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της κυανοτυπίας, το οποίο και έπρεπε να μετρηθεί από τοπογράφο μηχανικό τον κ. Άρη Γκιάτα με εμβαδόν 276,64 τμ.
WHERE Στο χώρο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.
Πριν λίγο καιρό, έλαβαν την επιβεβαίωση της κατάκτησης του ρεκόρ, με καταχώρηση στο www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-cyanotype-photograph και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχία με ένα ακόμη εγχείρημα που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την τεχνική της κυανοτυπίας και θα αποτελέσει ταυτόχρονα και ευκαιρία για καλλιτεχνική έκφραση και συνεργασία.
Η κεντρική ιδέα της συνέχειας του πρότζεκτ, πέρα από τη γνωριμία της τεχνικής της κυανοτυπίας, είναι να έρχονται οικογένειες ή ζευγάρια και να αφήνουν τα αποτυπώματα των χεριών τους πάνω σε πετσέτες θαλάσσης, τις οποίες θα έχουμε καταστήσει φωτοευαίσθητες και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα κρατούν την πετσέτα ως ενθύμιο.Το κοινό θα έρχεται με τους αγαπημένους του και μαζί θα δημιουργούν τη δικιά τους πετσέτα με στόχο να τη μοιραστούν και να δημιουργήσουν συνεργατικά κάτι. Η εταιρία CocoMat δέχτηκε να μας στηρίξει στο νέο αυτό προτζεκτ και μας χορήγησε τις πετσέτες που θα χρησιμοποιηθούν.
Δείτε τις δράσεις τους στο www.stefanostsakiris.com/personal