Ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό βραβείο ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα
Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία σημαντικών προσώπων.
Η θεσμοθέτηση του πανευρωπαϊκού βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” (Empress Theophano) ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy (Χέρμαν φαν Ρομπάι). Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο ίδρυμα “Theophano Foundation” σε προσωπικότητες ή οργανισμούς που συμβάλλουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των εθνών της Ευρώπης. Χώρος απονομής του βραβείου, που δεν θα έχει χρηματικό αντίκρισμα, θα είναι το εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη. Στη συμβουλευτική επιτροπή του ιδρύματος θα συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από διάφορες χώρες. Η επιτροπή αυτή, πρόεδρος της οποίας θα είναι ο Herman van Rompuy, θα συγκεντρώνει, θα αξιολογεί και θα εισηγείται τις υποψηφιότητες προς τη διοικούσα επιτροπή, η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρός της θα είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
Στην ανάγκη στήριξης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Herman van Rompuy, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ ως “το μεγαλύτερο ειρηνευτικό πρότζεκτ όλων των εποχών” γι’ αυτό και θα πρέπει, όπως είπε, να την προάγουμε και να την υπερασπιζόμαστε περισσότερο, “όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις”. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό πρέπει να γίνει “τόσο αναλαμβάνοντας την ευθύνη, για παράδειγμα για υγιή δημόσια οικονομικά, για το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά αντιστοίχως και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη”. “Χρειαζόμαστε και τις δύο αυτές αξίες, την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει βιώσιμη σταθερότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι “η βάση του πολιτισμού μας είναι ο ανθρωπισμός, ο άνθρωπος ως μέτρο για τα πάντα”. Ο Herman van Rompuy αναφέρθηκε και στην ανάγκη “η Ένωση να είναι και να παραμείνει ένωση”, υπογραμμίζοντας πως “χρειαζόμαστε την ΕΕ για να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας” καθώς “αν αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, θα αυξήσουμε τα προβλήματα”. “Αν δεν επιτύχουμε στη μάχη μας απέναντι στην ανεργία, την παράτυπη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τις τεράστιες ανισότητες, την στρατιωτική ανασφάλεια, εάν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε την επιθυμητή μεγαλύτερη προστασία απέναντι σ’ αυτές τις απειλές, τότε θα πέσουμε στη δίνη του προστατευτισμού και του στυγνού εθνικισμού. Θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους ένα μέρος, όπου είναι ασφαλείς και προστατευμένοι όπως σ’ ένα σπίτι. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι ίδιοι οι πολίτες θα απορρίψουν αυτό τον χώρο”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης στους συμβολισμούς του βραβείου αλλά και στην Αυτοκράτειρα Θεοφανώ ως “γέφυρα” μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “περισσότερο από ποτέ, η εποχή μας χρειάζεται γέφυρες, να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και την πόλωση”.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη, μεταξύ άλλων, όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του βραβείου, λέγοντας ότι συμβάλλει στη “θετική προβολή του τόπου μας στην Ευρώπη και διεθνώς”. “Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, με την καθιέρωση του βραβείου κάνετε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία κι εγώ προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη ως απάντηση στις νέες αυτές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια αναγκαιότητα για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Χέρμαν φαν Ρομπάι, υπογραμμίζοντας ότι “άφησε το στίγμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτησε σταθερά το τιμόνι της σε κρίσιμες περιόδους”.
“Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, η Θεσσαλονίκη σε καλωσορίζει”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας τη θεσμοθέτηση του βραβείου, για το οποίο, όπως είπε, χαίρεται και καμαρώνει. “Νομίζω ότι δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστή με το όραμά μας ιδέα όπως αυτή που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Ένα ίδρυμα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, με έδρα την πόλη, που θα βραβεύει προσωπικότητες, φορείς, οργανισμούς για τη συμβολή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, ένα ίδρυμα που στην κρίσιμη αυτή ώρα, που οι ευρωπαϊκοί λαοί αναδιπλώνονται στην εθνική μοναξιά τους βάζει σκοπό να αναδείξει τις κοινές αφετηρίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη Δύση και την Ανατολή”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, ο οποίος δεν έκρυψε και την αγωνία του για την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών, αν, όπως χαρακτηριστικά είπε, “θα εγγυάται πράγματι ότι η πόλη θα τραβήξει στη γενική πορεία που η Πρωτοβουλία και εγώ χαράξαμε τις δύο τετραετίες που πέρασαν”.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη της πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση του βραβείου από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος αλλά και στην ιστορία της βυζαντινής πριγκίπισσας Θεοφανώ, η οποία στέφθηκε αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η συμβολή της στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου θεωρείται καθοριστική.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ