Ένας αμπελώνας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι ποικιλίες κρασιού που παράγει είναι: Μαλαγουζιά, Ρομπόλα, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο

Parallaxi
ένας-αμπελώνας-στο-κέντρο-της-θεσσαλο-1326629
Parallaxi

“Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2013 στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή του Καυταντζόγλειου Γηπέδου, στο χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Όλγα Βουτσικάκη, Γεωπόνος και υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αστικών Αμπελώνων.

“Πρόκειται για τον μοναδικό αστικό αμπελώνα σε πανελλαδικό επίπεδο. Φυτεύτηκαν περί τα 480 φυτά από οινοποιήσιμες ποικιλίες: ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και ρομπόλα ήταν οι τέσσερις ποικιλίες ελληνικού σταφυλιού που είχαν επιλεγεί. Ο αστικός αμπελώνας δίνει προστιθέμενη αξία στη φήμη της Θεσσαλονίκης και ισχυροποιεί το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης”, πρόσθεσε.

“Κάθε χρόνο μαθητές, φοιτητές και πολλοί άλλοι επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επισκέπτονται τον αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε Σεπτέμβριο ο ετήσιος τρύγος αποτελεί μια όμορφη γιορτή για την πόλη. Από τον αστικό αμπελώνα κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη «Γοργόνα». Πέρυσι είχαμε παραγωγή περίπου 450 φιαλών υψηλής ποιότητας”, πρόσθεσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, επιστάτης του αμπελώνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα