Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος χωρίς τον Αγάθωνα-Τέσσερα νέα τραγούδια

Μάγισσες φέρτε βότανα και ο Μάστορας. Δυο ηχογραφήσεις που δεν πρόλαβε να χαρεί.

Parallaxi
ένας-χρόνος-χωρίς-τον-αγάθωνα-τέσσερα-636990
Parallaxi

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο του Αγάθωνα. Ο αγαπημένος Θεσσαλονικιός συνθέτης έφυγε πέρσι στις 5/8 από καρδιακή προσβολή. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του κυκλοφόρησαν 4 νέες ηχογραφήσεις που δεν πρόλαβε ο ίδιος να χαρεί.

*Αγάθων Ιακωβίδης: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά Αλέκος Τσολάκης: φωνητικά, μπουζούκι, μπαγλαμά Βαγγέλης Χατζηγιάννης: φωνητικά, κιθάρα Μάγισσες φέρτε βότανα Μουσική: Γιάννης Τατασόπουλος Στίχοι: Νίκος Ρούτσος
Στίχοι Μάγισσες φέρτε βότανα τον πόνο μου να γειάνω την έπαθα κι αγάπησα μα δεν το ξανακάνω. Μάγισσες το κορίτσι μου τώρα δεν μ’ αγαπάει με γέλασε με πρόδωσε με ξέχασε και πάει. Μάγισσες όπως μ’ έλιωσε θέλω κι αυτή να λιώσει και το κακό που μου ‘κανε να τ’ ακριβοπληρώσει. φωτογραφίες: Δημήτρης Κανονίδης

*Αγάθων Ιακωβίδης: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά Αλέκος Τσολάκης: μπουζούκι, μπαγλαμά Βαγγέλης Χατζηγιάννης: κιθάρα Ο μαστούρας 1933 Σύνθεση: Μάρκος Βαμβακάρης

Στίχοι Σα μαστουριάσω και γινώ λιώμα από τη μαστούρα ξεχνώ όλα μου τα βάσανα κι όλη μου τη σκοτούρα. Με πίκρες και με βάσανα με προίκισεν η φύση κι όλα περνούν και χάνονται μόνο με το χασίσι. Κι έτσι ησυχάζω και περνώ κι ευφραίνω το κορμί μου απ’ την μαστούρα την πολλή που χω στην κεφαλή μου. Εγώ μάγκας γεννήθηκα και μάγκας θα πεθάνω και ας φυτρώσουν χασισιές στον τάφο μου από πάνω.Αγάθων Ιακωβίδης: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά Αλέκος Τσολάκης: μπουζούκι, μπαγλαμά Βαγγέλης Χατζηγιάννης: κιθάρα Λόντος και Κοριάνι 1933 Σύνθεση Μάρκος Βαμβακάρης Στίχοι Παρ’ την αιμοβορία σου και τράβα στην πατρίδα σου αγαπητέ Κοργιάνι αγαπητέ Κοργιάνι Που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι Που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι Ήρθες από την πατρίδα σου το ζόρικο να κάνεις κι ο κόσμος αν δεν σε γλύτωνε κόντεψε να πεθάνεις. Να ήσουνα μονάχα εσύ κομμάτια πια να γίνει μα απ’ όσοι εβρεθήκανε την πάθανε κι εκείνοι. Κι έτσι λοιπόν ο Λόντος μας βρέθηκε παλληκάρι κι όλος ο κόσμος τον αγαπά του Άργους το καμάρι.

Αγάθων Ιακωβίδης: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμάς Αλέκος Τσολάκης: μπουζούκι, μπαγλαμάς Βαγγέλης Χατζηγιάννης: κιθάρα Εσύ τα φταις 1938 Συνθέτης Κώστας Κανούλας Στίχοι Στελλάκης Περπινιάδης

Στίχοι Τρία χρόνια σ’ αγαπούσα και σε λάτρευα πιστά, κι όταν είπα να σε πάρω με αρνήθηκες κακιά. Το θυμάσαι που μου είπες πως δεν είσαι για παντρειά; Πήρα πιο όμορφη από σένα να σου κάψω την καρδιά. Κοίταξε για να με βλέπεις την ημέρα μια φορά για να παίρνει ο νους μου αγέρα κι η καρδιά παρηγοριά.

Αγάθων Ιακωβίδης: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά Αλέκος Τσολάκης: μπουζούκι, μπαγλαμά Βαγγέλης Χατζηγιάννης: κιθάρα Λόντος και Κοριάνι 1933 Σύνθεση Μάρκος Βαμβακάρης

Στίχοι Παρ’ την αιμοβορία σου και τράβα στην πατρίδα σου αγαπητέ Κοργιάνι αγαπητέ Κοργιάνι Που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι Που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι Ήρθες από την πατρίδα σου το ζόρικο να κάνεις κι ο κόσμος αν δεν σε γλύτωνε κόντεψε να πεθάνεις. Να ήσουνα μονάχα εσύ κομμάτια πια να γίνει μα απ’ όσοι εβρεθήκανε την πάθανε κι εκείνοι. Κι έτσι λοιπόν ο Λόντος μας βρέθηκε παλληκάρι κι όλος ο κόσμος τον αγαπά του Άργους το καμάρι.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης (Ευαγγελισμός Θεσσαλονίκης, 2 Ιανουαρίου 1955 – Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2020) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013 μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra με το τραγούδι “Alcohol Is Free”, το οποίο ήρθε 6ο στον τελικό με 150 ψήφους.

Γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιούσε τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιουργεί το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Η δισκογραφία του αφορούσε αποκλειστικά στο ρεμπέτικο. Είχε ερμηνεύσει πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που έχει ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατέχει.

Το 2013 είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι “Alcohol Is Free”, με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

Απεβίωσε στις 5 Αυγούστου 2020 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια ύπνου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα