Θεσσαλονίκη

Ένας δημόσιος διάλογος για το αστικό πράσινο στη Θεσσαλονίκη!

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγια σχετικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στο θέμα του πρασίνου.

Parallaxi
ένας-δημόσιος-διάλογος-για-το-αστικό-π-982419
Parallaxi

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ανοίγει δημόσιο διάλογο για το αστικό πράσινο στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα και με διαφάνεια τα στοιχεία που υπάρχουν για το θέμα προς ενημέρωση των πολιτών. Παράλληλα, συγκεντρώνει ερωτήματα πολιτών γύρω από το πράσινο, τα οποία θα θέσει στη διάθεση της δημοτικής αρχής.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκαν στη Ρωμαϊκή Αγορά για να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν την κοπή 41 δέντρων από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της «παράνομης βίας». Το γεγονός ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά διεξάγεται δυστυχώς σε ένα κενό ενημέρωσης.

Το θέμα της κοπής και του κλαδέματος των δέντρων της Θεσσαλονίκης επανέρχεται συχνά τα τελευταία χρόνια στις συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων της πόλης. Η διαδικασία γίνεται με πιο εντατικούς ρυθμούς και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι παλιότερα, οδηγώντας τους πολίτες να αναρωτιούνται κατά πόσο όλο αυτό είναι μια επιστημονικά σωστή πρακτική ή μια κακοτεχνία των εργολάβων. Επαρκής πληροφόρηση για το θέμα δεν υπήρξε ποτέ, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και όπως είναι φυσικό δημιουργήθηκαν διάφορες ομάδες διαμαρτυρίας. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση, που αφορά το σύνολο των κατοίκων της πόλης, διεξάγεται σε ένα κενό ενημέρωσης και όχι με βάση δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ πιστεύει πως η διαχείριση του αστικού πρασίνου και του δημόσιου χώρου εν γένει αποτελεί κατ’ εξοχήν πεδίο διαβούλευσης και ανοιχτών συμμετοχικών διαδικασιών, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας άμεσα. Γι’ αυτό τον λόγο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και ανοίγει δημόσιο διάλογο προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα και με διαφάνεια όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για το θέμα προς ενημέρωση των πολιτών. Παράλληλα, συγκεντρώνει ερωτήματα πολιτών γύρω από το πράσινο, τα οποία θα θέσει στη διάθεση της δημοτικής αρχής.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα άρθρα, μελέτες, απόψεις επιστημόνων και φορέων, καθώς και άλλο υλικό σχετικά με το θέμα των δέντρων και του αστικού πρασίνου. Ήδη όμως είναι διαθέσιμο ένα μικρό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες προσπαθώντας να ανιχνεύσει τη στάση τους απέναντι στο θέμα του πρασίνου αλλά και να συγκεντρώσει τα ερωτήματά τους. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι και συντονισμένες!

Για να πάρετε μέρος στην έρευνα πατήστε ΕΔΩ!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα