Ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης σε διαρκή αναμονή και παρακμή
Θα δούμε επιτέλους κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο στο Πεδίον του Άρεως; Όσα έχουν προηγηθεί και τι σχεδιάζει η νυν διοίκηση του Δήμου
Στα τέλη Σεπτέμβρη η parallaxi στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων έδωσε για λίγο ζωή στο Ντεπό μέσα από ένα θεατρικό που εξιστόρησε και απογύμνωσε την πτωτική πορεία της πόλης, συνομιλώντας με έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο της ραπ.
Η παράσταση «2310» όμως έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Έδωσε το λόγο στο κοινό της πόλης, να ακουστεί επιτέλους και αυτό.
Οι άνθρωποι που τη ζουν καθημερινά, την περπατάνε, την ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον.
Αν λοιπόν οι δημόσιες ψηφοφορίες εκείνων των δύο βραδιών είχαν χρώμα θα ήταν δίχως αμφιβολία το πράσινο.
Γιατί αυτό ήταν που ζήτησε η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων και συμμετεχόντων σε αυτό το δημόσιο διάλογο.
Περισσότερο πράσινο για την πόλη. Ανάσες μέσα στο γκρίζο που μας περιτριγυρίζει. Δημόσιους χώρους ανοιχτούς για τον κοινό που θα μπορεί να κάνει τη βόλτα του, να αθληθεί, να καθίσει στα παγκάκια να ονειρευτεί.
Ένας τέτοιος χώρος λοιπόν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Πεδίον του Άρεως, σε κάποιους γνωστό και ως πάρκο Ανθοκομικής.
Είναι γνωστό και ως «Πάρκο Σοφίας Βέμπο», από την προτομή της σπουδαίας καλλιτέχνιδας που ανεγέρθη στον χώρο το 1997, φιλοτεχνημένη από τον Θεοχάρη Χατζηβασιλειάδη.
Το πάρκο απέναντι από την ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο είναι γνωστό για τη φιλοξενία των ανθοεκθέσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Ένας χώρος πρασίνου ο οποίος είναι σε διαρκή αναμονή. Ένας πνεύμονας πρασίνου ο οποίος παραμένει ανεκμετάλλευτος και σε μόνιμη παρακμή.
«Σκουπίδια παντού, σπασμένοι κάδοι, σπασμένες ξύλινες περιφράξεις περιμετρικά των λιμνών, άδεια και βρώμικα σιντριβάνια, λίμνες σε άθλια κατάσταση και εστίες μόλυνσης» μας αναφέρει πολίτης που έκανε τη βόλτα του πρόσφατα στο χώρο και απογοητεύτηκε πλήρως με τα όσα συνάντησε εκεί.
«Ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση σύντομα, γιατί εκατοντάδες κόσμου θέλει να περάσει μια ώρα χαλάρωσης στους ελάχιστους χώρους που έχουν απομείνει και τους το στερούν χωρίς λόγο» καταλήγει.
Το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή
Η 5η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο να δημιουργηθεί μια αχτίδα φωτός για την επόμενη μέρα του πάρκου, που η σημερινή του κατάσταση δεν τιμά κανέναν, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του άρθρου.
Εκείνη την ημέρα κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Εθν. Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Στέλιο Αγγελούδη επισφραγίστηκε η ανανέωση του χρησιδανείου για το πάρκο 16 στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως, έναντι του Γ’ Σώματος Στρατού και της ΕΡΤ3.
«Είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του αιτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τόσο ο κύριος Δένδιας όσο και εγώ προχωρήσαμε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη συγκυρία να ανανεώσουμε το χρησιδάνειο αυτής της σημαντικής έκτασης για 15 χρόνια προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Υλοποιήθηκε η παραχώρηση του πάρκου της ανθοκομική και δίδεται προς χρήση στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 15 χρόνια. Έχουμε έναν χώρο πρασίνου ο οποίος επανέρχεται στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά από μια περίοδο στην οποία υπήρχε μια ιδιοκτησιακή εκκρεμότητα χρήσης» ανέφερε ο Στέλιος Αγγελούδης.
«Πέρα από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου, θα υπάρξει και μια ανθοκομική παρέμβαση μέσω προγράμματος που θα αφορά στα άτομα με αναπηρία τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο».
Ενάμιση μήνα μετά από εκείνη την ημέρα και το Πεδίον του Άρεως ακόμα περιμένει… Όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει χρόνια ολόκληρα.
Τι είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες
ΘΑ εκτελεστούν εργασίες συντήρησης από ανάδοχο που ΘΑ αναδειχθεί για την εκτέλεση της σχετικής παροχής υπηρεσίας μετά από τη διενέργεια δημοσίου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ακούγαμε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το αναψυκτήριο που λειτουργούσε στη βόρεια πλευρά της έκτασης επί μήνες παρέμενε κλειστό. Δεν άνηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Είχε παραχωρηθεί στον Δήμο, αλλά η σύμβαση παραχώρησης είχε λήξει και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση ώστε να ανανεωθεί.
Το αναψυκτήριο δημοπρατούνταν και μέσω διαγωνισμού γινόταν εφικτή η ενοικίασή του με την καταβολή του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού και για τον χρόνο που ορίζονταν στη συμφωνία.
Ο τελευταίος μισθωτής έκλεισε το αναψυκτήριο, ενώ φαίνεται να μην ήταν συνεπής στις πληρωμές, αφήνοντας απλήρωτες δόσεις του συμφωνηθέντος αντιτίμου για την ενοικίαση του χώρου.
Η τότε διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε στα σχέδια της την επαναλειτουργία του αναψυκτήριου, αλλά για να γινόταν αυτό θα έπρεπε να έρθει σε συνεννόηση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος προς χρήση στο Δήμο και από εκεί και πέρα να προχωρούσαν οι διαδικασίες για την μίσθωσή του.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες της parallaxi από τη στιγμή που συμφωνήθηκε μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανανεωθεί το χρησιδάνειο για το πάρκο 16 στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως, για τα επόμενα 15 χρόνια, η νυν δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη το προσεχές διάστημα να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να βελτιωθεί, να καθαριστεί και να αποκτήσει ξανά περισσότερη ζωή.
Έτσι, αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει καθαρισμός του χώρου, αλλά και να «τρέξει» διαγωνισμός για την εκ νέου δημοπράτηση του αναψυκτήριου.
Η ιστορία του Πάρκο του Άρεως
Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησίμευε ως πεδίο ασκήσεων του διπλανού στρατώνα, γι’ αυτό και η ονομασία «Πεδίο Άρεως».
Από το 1926 και έως την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η έκταση φιλοξενούσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Από το τέλος του πολέμου και έπειτα, η έκταση αρχίζει να παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας φυσικά πολύ καλύτερες ημέρες από αυτές που αντικρίζουμε τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε απλώς σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το πάρκο και κάντε τις συγκρίσεις σας με τις εικόνες του σήμερα…
«Φυσική περιοχή δίπλα στον κόλπο, με λιμνούλες με ψάρια, σπιτάκια πουλιών, χελώνες, παιδική χαρά και καφετέρια».
«Κοντά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, νοτίως της Λεωφόρου Στρατού και απέναντι στο κτίριο της ΕΡΤ3, ένας πνεύμονας πρασίνου είναι διαθέσιμος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της πόλης. Η έκταση που καταλαμβάνει το «Πεδίον του Άρεως», ο χώρος που είναι γεμάτος με πράσινο, παγκάκια, λιμνούλα αλλά κυρίως αποτελεί μια στάση αναζωογόνησης μέσα στον αστικό ιστό».
«Έχει εύκολη πρόσβαση, ενδείκνυται για παιδιά, σου δίνει χαλάρωση, ξεκούραση και σίγουρα το πικ-νικ στα γρασίδια του, γύρω από τη βουή και τα μνημεία – σύμβολα της πόλης, προσφέρεται για μεσημεριανά διαλείμματα από τη δουλειά ή την περιήγηση στη Θεσσαλονίκη».