Θεσσαλονίκη

Νέα παγκόσμια διάκριση για το φωτογράφο της Θεσσαλονίκης

Μια σπουδαία διάκριση για τη φωτογραφία της πόλης.

Parallaxi
νέα-παγκόσμια-διάκριση-για-το-φωτογρά-107252
Parallaxi

Μια νέα διάκριση έρχεται να προστεθεί στην περσινή του βράβευση με βραβείο Πούλιτζερ. Η νέα διάκριση έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία. Μια φωτογραφία του Θεσσαλονικού φωτογράφου Αλέξανδρου Αβραμίδη τραβηγμένη ένα χρόνο πριν στην Ειδομένη, στην κορύφωση του προσφυγικού δράματος στα ελληνικά σύνορα κέρδισε στην Ιαπωνία το Special Prize by Jury, στις Days Japan International Photojournalism Awards 2017.

Στιγμιότυπο 2017-02-18, 7.25.28 μμ

Η λεζάντα αυτής της εικόνας στο site των βραβείων γράφει στα Ελληνικά και τα Γιαπωνέζικα:

Refugees and migrants walk towards a makeshift camp near the village of Idomeni, Greece, March 21, 2016.

ギリシャのイドメニ村の近くにある急場しのぎのキャンプへと歩く難民たち。2016/3/21(場所はすべてイドメニ村付近)

Δεκαέξι βιβλικές εικόνες που καταγράφουν με μοναδικό τρόπο το δράμα των ελληνικών συνόρων ένα χρόνο πριν.

Στιγμιότυπο 2017-02-18, 7.36.22 μμ

Migrants stand next to the Greek-Macedonian border, near the village of Idomeni, March 4, 2016.

ギリシャとマセドニア国境の近くにたたずむ難民たち。2016/3/4

Μια σπουδαία διάκριση για την ελληνική φωτογραφία αλλά και για τη Θεσσαλονίκη. Η προηγούμενη διάκριση του ήταν όταν τρεις Έλληνες φωτογράφοι μοιράστηκαν από κοινού με τους New York Times το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία για φωτογραφία «Breaking News» (Έκτακτης Επικαιρότητας), για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα η ομάδα του Reuters στην Ελλάδα, ο σπουδαίος Γιάννης Μπεχράκης, επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο και οι Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης αποτύπωσαν με μοναδικό τρόπο την προσφυγική κρίση με τον φακό τους ως μέλη της ομάδας και κέρδισαν την ύψιστη διάκριση της περσινής χρονιάς.

Ο Αλέξανδρος Αβράμιδης, ένας από τους πιο έμπειρους φωτογράφους της Θεσσαλονίκης. Εργάζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την parallaxi σε μια σειρά από άρθρων που είχαν θέμα ανθρώπινες στιγμές και πορτρέτα που μπορείτε να δείτε στη σειρά κειμένων Sunday Stories.

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων. Οι εργασίες του «Ο κήπος» (1995), «Στις ακτές της Ωγυγίας» (1995), «Έρημη Χώρα» (1999), «Μετανάστες» (2000), «Εκθεσιακός Χώρος» (2007), «Sanalika» (2010) και «Μία πόλη που ξεχνάει το όνομά της» (2012) παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2012 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Μία πόλη που ξεχνάει το όνομά της» (Εκδόσεις IANOS), ένα προσωπικό πορτρέτο της Θεσσαλονίκης. Διδάσκει φωτογραφία στη ομάδα φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκης.

H διάκριση του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις φωτογράφων της πόλης αφού ελάχιστες φορές ένας φωτογράφος της έχει βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο με τόσο υψηλό ανταγωνισμό ανάμεσα σε επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.avramidis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα