Ενημέρωση για το πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων στους Δήμους της Θεσσαλονίκης

Τι διαβεβαιώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας.

Parallaxi
ενημέρωση-για-το-πρόγραμμα-σχολικών-γ-488421
Parallaxi
EIKONA AΡΧΕΙΟΥ

Όλα τα σχολεία που ήταν πέρυσι ενταγμένα στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων θα παραμείνουν και φέτος, διαβεβαιώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς της θα διανέμονται φέτος καθημερινά 43.844 ζεστά γεύματα, εκ των οποίων τα 37.093 σε Δήμους της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα σίτισης υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου, για το σχολικό έτος 2019-2020 θα επεκταθεί σε 1.227 Δημοτικά Σχολεία της χώρας, έναντι 954 την περσινή χρονιά.

Οι διευθυντές των επιλεγέντων σχολείων ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς κάλεσαν τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να συμπληρώσουν δηλώσεις συναίνεσης για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σίτισης, καθώς και να αναφέρουν τυχόν αλλεργίες- δυσανεξίες των παιδιών τους. Όμως, σε περισσότερα από δέκα σχολεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που τα προηγούμενα έτη ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα, ενώ οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις συναίνεσης, στη συνέχεια τους ανακοινώθηκε πως απεντάχθηκαν από τη λίστα των συμμετεχόντων σχολείων.

Αυτό, όπως ενημερώθηκαν οι γονείς, συνέβη επειδή μία λίστα σχολικών μονάδων, που αφορούσε την επέκταση του προγράμματος στον Δήμο, εστάλη εκ παραδρομής στο υπουργείο Παιδείας ως συνολική λίστα των επιλεγέντων σχολείων της περιοχής και όχι ως συμπληρωματική, μη περιλαμβάνοντας δηλαδή τα σχολεία, τα οποία ήταν ήδη ενταγμένα από τα προηγούμενα έτη στο πρόγραμμα.

«Η οποιαδήποτε διαφοροποίηση παρουσιάστηκε θα διευθετηθεί άμεσα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διαβεβαιώνοντας πως «δε θα υπάρξει κανένα θέμα, καθώς ήδη έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από την αρμόδια διεύθυνση».

«Έγινε ανακοινοποίηση προς το υπουργείο Παιδείας, με ολοκληρωμένη τη λίστα. Θα διορθωθεί άμεσα, δεν αποκλείεται κανένας από τους ήδη συμμετέχοντες» πρόσθεσε.

Η επιλογή των σχολικών μονάδων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, αρχικά των δήμων όπου ανήκουν (πληθυσμός, ποσοστό συμμετοχής δημοτών στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ποσοστό ανεργίας επί του πληθυσμού). Εν συνεχεία από τους συγκεκριμένους δήμους ζητείται να υποδείξουν κατά προτεραιότητα σχολικές μονάδες σε γειτονιές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και όπου διαβιούν νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας.

Το ΦΕΚ 3210 της 22ας Αυγούστου 2019, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, περιλαμβάνει 195 σχολικές μονάδες, που ανήκουν στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης η λίστα περιλαμβάνει επτά δημοτικά σχολεία στον Δήμο Θερμαϊκού και 20 στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα σίτισης αναφέρεται πως συμμετέχουν: 14 δημοτικά σχολεία στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, 8 στον Δήμο Βόλβης, 16 στον Δήμο Δέλτα, 35 στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, 20 στον Δήμο Λαγκαδά, 24 στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, 28 στον Δήμο Παύλου Μελά, 16 στον Δήμο Χαλκηδόνος και 7 στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Η διανομή των σχολικών γευμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Στις 20 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για την αποστολή -από τους διευθυντές των σχολείων στους συντονιστές των οικείων διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- των συγκεντρωτικών πινάκων με τον αριθμό συμμετεχόντων μαθητών και τον αριθμό και το είδος των αλλεργιών ή δυσανεξιών, βάσει των υπευθύνων δηλώσεων.

Το μενού των σχολικών γευμάτων αφορά στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από πανεπιστημιακό φορέα, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Διαφοροποιείται κυκλικά ανά δύο εβδομάδες και προσαρμόζεται σε «χειμερινό» και «ανοιξιάτικο» με βάση την εποχικότητα των λαχανικών και φρούτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου / Φωτογραφία το πρόγραμμα διατροφής των Σχολικών Γευμάτων για το σχολικό έτος 2019-2020

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα