Ένταση στο ΑΠΘ: Αναμένεται αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κατάληψης στο Βιολογικό ΑΠΘ

Μετά από παραγγελία του κοσμήτορα της σχολής, ο οποίος έχει ζητήσει από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό να εγκαταλείψει το χώρο

Parallaxi
ένταση-στο-απθ-αναμένεται-αστυνομική-866189
Parallaxi
Πηγή: alerta.gr

Έτοιμες να επιχειρήσουν την εκκένωση του κτηρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά από παραγγελία του κοσμήτορα της σχολής, ο οποίος έχει ζητήσει από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό να εγκαταλείψει το χώρο.

Στη σχολή έχει συγκεντρωθεί  ομάδα αναρχικών, οι οποίοι αντιδρούν στην εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό», που υπήρχε επί 34 χρόνια στο κτίριο της Σχολής. Να θυμίσουμε ότι η αστυνομία εισέβαλε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κατέλαβε – εκκένωσε την «κατάληψη του Βιολογικού», και ο χώρος παραδόθηκε στην διοίκηση της Σχολής, η οποία έχει ήδη σχεδιάσει, και έχουν ξεκινήσει, εργασίες κατεδάφισης για τη δημιουργία ενοποιημένης Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν σήμερα στις 8 το πρωί, όταν εμφανίστηκε ομάδα 30-40 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ δύο ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κτίριο της Φυσικομαθηματικής (ΣΘΕ). Επίσης για τις 5μμ το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί “ανοιχτή συνέλευση” σχετικά με την επαναλειτουργία της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναρχικοί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στο κτήριο της Σχολής με στόχο την επαναλειτουργία της κατάληψης ενώ επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε φοιτητές. Από την πλευρά της η κοσμητεία της ΣΘΕ έχει ζητήσει την απομάκρυνση όλου του προσωπικού της σχολής φοβούμενη ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης θα υπάρξουν σοβαρά επεισόδια.

Πηγή: alerta.gr

«Η επίθεση στους χώρους μας δεν θα μείνει αναπάντητη»

«Η επίθεση στους χώρους μας όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη αλλά λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη για αντεπίθεση καθώς μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Το παραμυθάκι της τάξης και της ασφάλειας που πραγματοποιείται μέσω της καταστολής από κάθε μορφής μπάτσων και ρουφιάνων αναζωπυρώνει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όντας αλληλέγγυοι/ες το ένα στο άλλο. Αν θεωρείτε ότι εισβάλλοντας στους χώρους μας, πρόκειται να αφανίσετε και εμάς, ζείτε με αυταπάτες. Θα φροντίσουμε εμείς να σας επαναφέρουμε από αυτές» τόνισαν οι αντιεξουσιαστές σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα τους.

Πηγή: alerta.gr

Σχετικά με το πώς ξεκίνησε η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», αναφέρουν ότι «τον Νοέμβριο του 1987, καταλαμβάνεται το “στέκι στο βιολογικό” από φοιτητές καθώς δημιουργείται η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό χώρο έκφρασης. Το στέκι που κάποτε προοριζόταν για πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη πλέον λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, στέκι αντιπληροφόρησης και ορμητήριο κοινωνικών και φοιτητικών αγώνων. Εξ’ αρχής η σύσταση και η δράση του είναι πολυμορφική εφόσον στο ίδιο χώρο συστεγάζονται ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποικίλους τρόπους δράσης. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 34 χρόνων στο χώρο του στεκιού έχουν στεγαστεί φοιτητικά, συναυλιακά, θεατρικά, ραδιοφωνικά και πολιτικά εγχειρήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί καφενεία, συλλογικές κουζίνες, προβολές, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαθήματα αυτοάμυνας, κ.α.».

Πηγή: alerta.gr

Επίσης, η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ», που έχει τοποθετηθεί υπέρ της λειτουργίας της κατάληψης, τονίζει πως η εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό, «είναι πράξη εκδικητική με υψηλό συμβολισμό, ένδειξη βαθιάς ανασφάλειας, (πολιτικής σίγουρα, αλλά ίσως και προσωπικής, αφού το συγκεκριμένο στέκι υπάρχει από τότε που ο ίδιος ο πρύτανης πρωτοήρθε ως φοιτητής στο ΑΠΘ…). Και εντάσσεται αυτή η αστυνομική επιδρομή στην στρατηγική της κυβέρνησης, που με συνέπεια υπηρετεί η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ: καταστολή και κατατρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στην εμπέδωση του επιχειρηματικού και αγοραίου «πανεπιστήμιου». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ακύρωση από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα των σχεδίων τους» τονίζει η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα