Έντονη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη – Ακίνδυνο περιοδικό φαινόμενο, λένε οι ειδικοί
Η δυσοσμία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων και συνήθως εξαφανίζεται όταν φυσά Βαρδάρης
Έντονη δυσοσμία έχει γίνει αισθητή τις τελευταίες ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς κατοίκους να επικοινωνούν με την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίου (EDA ΘΕΣΣ). Όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν δεν εντόπισαν διαρροή φυσικού αερίου, ενώ η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης (8001187878) παραμένει διαθέσιμη όλο το 24ωρο.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αποδίδει το φαινόμενο της δυσοσμίας σε συνδυασμό παραγόντων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του πανεπιστημίου, παρόμοιες οσμές εμφανίζονται κατά διαστήματα στην πόλη. Εντόπισε, μάλιστα, μια πιθανή πηγή στο σημείο μετά την 6η προβλήτα στον Θερμαϊκό, όπου καταλήγουν λύματα διαφόρων τύπων, ευνοώντας τον ευτροφισμό φυκιών και μικροοργανισμών που καταναλώνουν το οξυγόνο. Η αποσύνθεση των φυκιών εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου και η παρουσία νότιων ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών οδηγούν στην έκλυση δύσοσμων ουσιών, όπως υδρόθειο, μεθάνιο και μερκαπτάνες.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες κατοίκων στο Κορδελιό, οι οποίοι συνδέουν τις οσμές με τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες από το ΑΠΘ και έχουν εφαρμοστεί έργα μείωσης των στερεών αποβλήτων εντός των διυλιστηρίων, μειώνοντας έτσι τις πιθανές εκπομπές. Υπογράμμισε ωστόσο ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει κάποιο υπόλειμμα. «Η παρουσία ή όχι της οσμής σχετίζεται κυρίως με την κατεύθυνση των ανέμων και τις καιρικές συνθήκες», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για ένα γνωστό φαινόμενο που επανεμφανίζεται κατά περιόδους. Η δυσοσμία, όπως είπε, συνήθως κρατά λίγες ημέρες και εξαλείφεται με την επικράτηση βορείων ανέμων. Ο κ. Σαρηγιάννης κατέληξε πως οι ουσίες αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αν και προκαλούν έντονη ενόχληση. «Ένας Βαρδάρης θα μας σώσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ