Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη: Μετρώντας τις ζημιές
Ένα 24ωρο μετά τον «κατακλυσμό», η κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα.
Και ενώ φαινομενικά η πόλη έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της μετά από τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, αρκεί μια βόλτα στο κέντρο για να διαπιστώσει κανείς πως οι καταστηματάρχες, αλλά και οι κάτοικοι του κέντρου εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους. Οι κλήσεις που δέχθηκε συνολικά η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 450, από χθες μέχρι σήμερα το πρωί.
Διαβάστε σχετικά: 10 εικόνες για να δούμε με άλλο μάτι την πρωτοφανή καταιγίδα
Καθώς η προσπάθεια για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αρκετοί χρειάστηκε να επιστρατεύσουν δικές τους γεννήτριες προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών τους. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την οδό Μητροπόλεως.
Πολλά καταστήματα στο κέντρο, ειδικά εκείνα που διαθέτουν και υπόγειο χώρο, πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα εμπορεύματα τους. Προσπαθούσαν μάταια να έρθουν σε επαφή με την Πυροσβεστική, όπως μας δήλωσαν, καθώς λόγω της έκρυθμης κατάστασης η προτεραιότητα δόθηκε στον απεγκλωβισμό ανθρώπων.
Διαβάστε σχετικά: Γιάννης Μπουτάρης: Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους
Ως αποτέλεσμα, πολλοί καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να πληρώσουν αποφρακτικές εταιρίες και συνεργεία καθαρισμού για να επαναφέρουν την τάξη στις επιχειρήσεις τους. Ακόμα και μόνοι τους, κουβά – κουβά, έβγαζαν τα νερά μέσα από τους χώρους τους.
«Είμαι εδώ τουλάχιστον 50 χρόνια, τέτοιο πράγμα πρώτη φορά το βλέπω», σχολίασε ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το υπόγειο του οποίου πλημμύρισε από τη χθεσινή ισχυρή νεροποντή. Με δεδομένο ότι οι συνέπειες των καιρικών φαινομένων είναι ακόμα νωπές, οι επιχειρηματίες δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής στην κοστολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους.
Επίσης, χωρίς νερό και ρεύμα βρέθηκαν και παραμένουν πολλά κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης με πολύ μεγάλες πληρότητες αυτή την εποχή. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και οι υπάλληλοι βρίσκονται σε απόγνωση προσπαθώντας να εξηγήσουν στους ξένους επισκέπτες της πόλης τα αυτονόητα για μας, αδιανόητα για εκείνους.
Ο Ντίνος Τορνιβούκας των Tor Hotels μας μετέφερε την εικόνα: «Χθες το μεσημέρι ο υποσταθμός της ΔΕΗ στην Κομνηνών πλημμύρισε με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα σε όλη την περιοχή. Ευτυχώς έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε γεννήτριες και στο City και στο Exelsior και δεν μας έλειψε το ρεύμα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε τελικά στις 3 τη νύχτα.
Σήμερα το πρωί στις οκτώ κόπηκε το νερό και, όπως φαντάζεστε, το να μένει ένα ολόκληρο ξενοδοχείο γεμάτο χωρίς σταγόνα είναι τουλάχιστον αδύνατον να το διαχειριστεί κανείς. Οι τουρίστες είναι έξαλλοι και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια πόλη αυτού του μεγέθους. Από την ΕΥΑΘ μας λένε τώρα ότι θα έχουμε νέα ανακοίνωση στις 5 το απόγευμα αλλά κανείς δεν μας πείθει ότι θα λυθεί το πρόβλημα».
ΕΣΘ: Η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοχύρωτη πόλη
Για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος «υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις», κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.
«Επανειλημμένα οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη», τονίζεται.
«Φρεάτια βουλωμένα σε κάποια σημεία της πόλης, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και υπόγεια, κατεστραμμένα εμπορεύματα, σκουπίδια σκορπισμένα, διακοπή νερού, διακοπή ρεύματος, κίνδυνος δημόσιας υγείας, κίνδυνος απώλειας ζωών! Με τη φύση δεν μπορεί κανείς να τα βάλει. Αυτό όμως που μπορεί και επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία, είναι να επενδύει μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται», σημειώνεται στη ανακοίνωση, η οποία προσθέτει και την ευθύνη του κάθε πολίτη ώστε «να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων».
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει καλέσει τους συναδέλφους εμπόρους να διατηρούν, όσο είναι αυτό δυνατόν, καθαρά τα πεζοδρόμια και τα φρεάτια που βρίσκονται πλησίον τους. Η κύρια ευθύνη, όμως, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, ανήκει στους αρμόδιους Φορείς και στο Κράτος», προσθέτει ο ΕΣΘ στην ανακοίνωσή του.
«Καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα σε έργα υποδομών και σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μην χρειαστεί να δούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις, γιατί η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοχύρωτη πόλη…», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και η δήλωση του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιου Καπνοπώλη.