ΕΡΕΥΝΑ: Η ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης μπροστά στις εκλογές
Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση», υλοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα.
Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση», υλοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα με αντικείμενο “Η ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης μπροστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου” και παρουσιάζουν τα αποτελέσματά της.
Η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη, με τυχαία δειγματοληψία, στα διαστήματα 9/4/2019 ως 20/4/2019 και 2/5/2019 ως 10/5/2019. Χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή 14 προπτυχιακοί φοιτητές ενώ 6 φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτικής Ανάλυσης λειτούργησαν ως επόπτες. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1050 ερωτηματολόγια από κατοίκους των 6 Δήμων της Α’ Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα αφορά τις απόψεις και στάσεις των ψηφοφόρων με αφορμή τις επικείμενες εκλογές. Ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές, την οικονομία, τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καταγράφεται επίσης η γνώμη των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα Βόρεια Μακεδονία και η επίδραση της στην συμπεριφορά στις εκλογές. Απεικονίζονται οι αντιλήψεις των ψηφοφόρων όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής προσώπων για τις 3 εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ τέλος καταγράφεται η σχέση των πολιτών με την εκκλησία και τη θρησκεία.
Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, η μεγάλη διάθεση συμμετοχής στις εκλογές της 26ης Μάϊου καθώς 8 στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ενώ σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίου αναδεικνύονται «το πολιτικό κόμμα», «το μορφωτικό επίπεδο» και «οι ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις». Τέλος, φαίνεται ότι το λεγόμενο «Μακεδονικό» αποτελεί σημαντικής προτεραιότητας θέμα για την επιλογή ψήφου.
Δείτε αναλυτικά την Παρουσίαση εδώ, κάνοντας scroll down:
Δείτε επίσης τα διαγράμματα: