Εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα την επείγουσα απόδοση πόρων.
Εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα την επείγουσα απόδοση πόρων για τις εν λόγω εργασίες, ενώ έγινε ενημέρωση από τους επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και υπηρεσιακούς παράγοντες για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή της Πιερίας, η οποία, όπως τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Σοφία Μαυρίδου, πέρασε μία από τις χειρότερες στιγμές της.
«Ενώ τα έκτακτα δελτία καιρού έκαναν λόγο για βροχοπτώσεις, τελικά έγινε κοσμογονία νεροποντής» είπε η κ. Μαυρίδου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν αποτελεσματικά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας έγινε πολύ καλά και σε τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις περιοχές της Αττικής.
Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι ήδη συγκροτήθηκαν τα αρμόδια κλιμάκια για να γίνει η καταγραφή των ζημιών στον αγροτικό τομέα.
Όπως επισήμανε, οι ζημιές σε σπίτια ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις η Aντιπεριφέρεια ζήτησε από τους δήμους να συγκεντρώσουν τα σχετικά αιτήματα.
Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για έκτακτη χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας της Πιερίας, που επλήγη από την κακοκαιρία. Η σχετική χρηματοδότηση αφορά τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ρέμα του Πέλεκα και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκτελεί ένα έργο στην περιοχή.
Η κ. Μαυρίδου απάντησε ότι δεν πλημμύρισε κανένα σπίτι στον Πέλεκα και διευκρίνισε ότι το έργο που γίνεται εκεί δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποίησε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι Χαλκηδόνας και Δέλτα), μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ θα ζητηθεί και νέα παράταση.
Συγκεκριμένα, στον Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν συνεργεία που εκτελούν εργασίες αποκατάστασης στον Δήμο Χαλκηδόνας, ειδικότερα στο ρέμα του Βαρδαρόβαση και το χωριό Παρθένι, που είναι πλημμυρισμένο σχεδόν κατά το ήμισυ.
Στον Δήμο Δέλτα γίνονται παρεμβάσεις στο ανάχωμα και στον κεντρικό δρόμο του αναχώματος, σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Επ’ αυτού, ο κ. Θεοδωρόπουλος σχολίασε ότι αν είχαν γίνει εγκαίρως παρεμβάσεις στο ρέμα Βαρδαρόβαση και τη Χαλκηδόνα είναι πιθανόν να είχαν αποτραπεί κάποιες καταστροφές.
Για την περιοχή της Ημαθίας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας τόνισαν ότι αν δεν είχαν γίνει πέρυσι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, με την πρόσφατη νεροποντή θα είχε πλημμυρίσει η Μελίκη.
Σε ό,τι αφορά την Πέλλα, έγινε γνωστό ότι σε μόνο λίγες ώρες έπεσαν 83 χιλιοστά νερού πάνω από την περιοχή των Γιαννιτσών και 95 πάνω από την Έδεσσα και την Αλμωπία, ενώ εκείνη την ώρα στην Αττική είχαν πέσει 90 χιλιοστά νερού.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, σημειώθηκε πτώση των πρανών στον ορεινό όγκο της περιοχής της Γουμένισσας, ενώ όμβρια ύδατα και φερτά υλικά βρέθηκαν πάνω στον δρόμο και πρέπει να καθαριστούν. Καθαρισμοί γίνονται και σε παρακείμενους τάφρους, καθώς η περιοχή είχε γνωρίσει και στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ