Θεσσαλονίκη

Εργατικές κατοικίες Φοίνικα. Μακρινή γειτονιά.

Αυτή τη γειτονιά της πόλης συνήθως την προσπερνάς. Εμείς μπήκαμε στα σοκάκια της.

Υρώ Σημαιοφορίδου
εργατικές-κατοικίες-φοίνικα-μακρινή-10932
Υρώ Σημαιοφορίδου

Λέξεις-Εικόνες: Υρώ Σημαιοφορίδου

Ο δρόμος απλώνεται στα ανατολικά της πόλης. Μετά τα νεόκτιστα του Αη Γιάννη τα σπίτια αραιώνουν. Το αεροδρόμιο μοιάζει η τελευταία στάση. Κι όμως οι εργατικές κατοικίες του Φοίνικα είναι μέρος ζωντανό. Χρόνια αναρωτιόμουν τι κρύβεται μέσα σ’ αυτές τις πολυκατοικίες. Αυτό που απολάμβανα στην πίσω θέση του αυτοκινήτου ήταν οι τοιχογραφίες με τις τέσσερις εποχές του χρόνου και τη γάτα στις κενές επιφάνειες. Τώρα πια οι τοίχοι είναι γκρι. Οι εποχές στις εργατικές κατοικίες όμως συνεχίζουν να αλλάζουν.

Ο οικισμός του Φοίνικα σχεδιάστηκε αρχές του 60′ από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Πρόσφυγες, εργάτες και τσιγγάνοι βρήκαν στέγη εδώ. Οι υπαίθριοι χώροι είναι το κέντρο, το πράσινο οργιάζει, οι πολυκατοικίες συμπληρώνουν τη σύνθεση. Η αρχιτεκτονική στόχευε στη συγκέντρωση των κατοίκων γύρω από φυσικούς χώρους, δημιουργώντας δεκάδες διάσπαρτες γειτονιές. Και το κατάφερε. Σήμερα τα παιδιά παίζουν ακόμα στους δρόμους. Όποιος περνάει μπαίνει στο παιχνίδι, χωρίς να λέγονται πολλά. Τα κτίσματα περικυκλώνουν πράσινους κοινόχρηστους χώρους. Στο κέντρο τους σφηνώνουν τραπέζια και καρέκλες για τις καθημερινές συναθροίσεις. Πιο δίπλα εργαλεία, μπετονιέρες, μικρά οχήματα. Χάρη σ’αυτά βγαίνει το μεροκάματο. Οι απόμερες γωνιές του οικισμού κρύβουν κι άλλες ”περιουσίες”. Καράβια του Λούνα Παρκ, κλουβιά με περιστέρια και βάρκες για τα καλοκαίρια .Σε κάποια σημεία πετιούνται και τα περιττά, κάνουν σωρούς και παλιώνουν το μέρος. Τι αλλαξε άλλωστε εδώ για να μεριμνήσουν κάποιοι;

Ο ξένος εύκολα ξεχωρίζει στις εργατικές κατοικίες του Φοίνικα. Άλλοι σε δέχονται με περιέργεια, άλλοι με ενθουσιασμό και άλλοι δε θέλουν να κλέβεις κάτι από τις ζωές τους. Κανείς όμως δεν είναι αδιάφορος. Είναι και τσιγγάνοι που λένε πως τα μάγια πάνω τους δεν τους αφήνουν να εμφανίζονται στους ξένους. Μια μικρή ρωτάει δυνατά που είναι ο παππούς της. Η γειτόνισσα από το κάτω διαμέρισμα ξέρει καλύτερα απ’ όλους πως ο παππούς πετάχτηκε για ντομάτες και κρεμμύδια στη λαική. Στα μπαλκόνια των σπιτιών ανεμίζουν οι φρεσκοπλυμμένες μπλούζες. Τα παπούτσια κρεμιούνται στη σειρά. Άνοιξη και ο καφές σερβίρεται κρύος. Οι εξωτερικοί διάδρομοι δεν έχουν διαχωριστικά. Ο νέος του τελευταίου ορόφου διασχίζει όλο το δεύτερο και πρώτο για να φτάσει στο ισόγειο.

Σκοντάφτει και στα πόδια κάποιας που ξαπόστασε μετά τη μπουγάδα. Καλημέρα.

dsc07983.jpg

dsc07842.jpg

dsc07979.jpg

dsc08002.jpg

dsc07902.jpg

dsc07883.jpg

dsc07867.jpg

dsc07876.jpg

foinikas_1.jpg

foinikas_2.jpg